41 reacties

‘Stop met belazeren boer’

Het is hoog zomer maar tegelijk ook herfst. Niet alleen de temperaturen buiten zijn het toppunt genaderd, met name ook het ammoniakdossier begint van de hitte al vreselijk te stinken.

Ammoniak is niet nieuw en onderzoek ernaar al evenmin. Naast dat gedegen onderzoek moeilijk en duur is, is het gebruik van ‘passend’ onderzoek en misbruik of wegmaken van ‘minder passend’ onderzoek ook al zo oud als de weg naar Keulen.

Ik herinner me nog het verhaal uit Wageningen. Ammoniak uit mest werd in een grote kas geblazen. De concentraties waren zo hoog dat betreden van de kas zo ongeveer zelfmoord zou betekenen, maar de planten groeiden er in perfecte gezondheid. Dit onderzoek is onderin een grote donkere stoffige la verdwenen. Zo gaat dit al vele jaren: meetgegevens die niet in onderzoeken worden meegenomen omdat zij te veel afweken van de verwachting.

‘Al jarenlang kan iedereen met een beetje gezond (boeren)verstand concluderen dat er te pas en te onpas gekloot wordt met cijfers’

Schrijnend meetstationhoofdstuk

Onderzoekers die buisjes om ammoniak te meten zelf maar in de mest hielden, of data die ten grondslag lagen aan het ammoniakbeleid die eerst verloren waren, toen toch weer niet, en nu niet beschikbaar gesteld worden. En sinds kort kennen we het schrijnende meetstationhoofdstuk. Van de 4 agrarische meetstations staan er in ieder geval 2 te dicht te meten op een ammoniak-uitstotende boerderij. De onderzoekers hebben zelfs meetstations verplaatst! Dit is doelbewuste fraude. Reactie op dit alles van de politiek? Mogelijk dat niet alles correct is gegaan, maar het beleid (lees het belazeren, benadelen en opzadelen van boeren met onterechte maatregelen) gaat door.

Gekloot met cijfers

Al jarenlang kan iedereen met een beetje gezond (boeren)verstand concluderen dat er te pas en te onpas gekloot wordt met cijfers. Onder het motto van milieu en klimaat is het schijnbaar geoorloofd de veehouderij keer op keer harder aan te pakken. Recent nog noemde volksverlakker nummer 1 Jesse Klaver de veestapel tot 2035 te moeten halveren om de klimaatdoelstellingen te halen.

‘Houd op met het belazeren van de veehouderij en haar op te offeren ten koste van de groeidoelstelling van luchtvaart en industrie’

Eerlijk onderzoek

Maar dan minister Schouten. In haar eerste volwaardige optreden in de tweelingzaak gaf ze hoog op over de noodzaak fraude hard aan te moeten pakken om de betrouwbaarheid van het (I&R)systeem te waarborgen. In een tweede, persoonlijker optreden hebben we haast een gevoelige traan kunnen zien over hoe trots boer Schouten sr. waarschijnlijk was geweest bij het aantreden van zijn dochter als minister van landbouw. Nou Carola, ik kan je het volgende vertellen, wil je de claim boerendochter niet alleen van geboorte meekrijgen, maar ook invullen op een manier die je vader daadwerkelijk trots op je zou kunnen zijn, dan dien je te gaan voor eerlijk onderzoek, het aanpakken van fraude op alle niveaus en het ophouden met het belazeren van de veehouderij en haar op te offeren ten koste van de groeidoelstelling van luchtvaart en industrie. Alleen daar zou milieu en klimaat pas écht van opknappen.”

Laatste reacties

 • 8911077012

  GEINTJE VAN DE DICHTE VLOER RUNDVEESTALLEN
  1 december put half mest en de bovenste helft vol ammoniak
  1ferbruari put vol mest waar is de ammoniak die in december in de bovenste helft zat
  wat is het nut nu van die dichte vloer ?????

 • Frederiqe

  Zelfde als Mestsilo overkapping effe mixen rara waar blijven de gassen niet in m'n broekzak

 • Tinus1

  Eindelijk iemand die de waarheid omonwonden durft te zeggen; zelfs boerderij publiceert het.....
  Zulke coloms zijn voor een gemiddelde journalist van NRC of Trouw de rede om een 'grootschalig' onderzoek in de stellen wat daarna zelfs de politiek gelooft....dus boerderij pak je kans!

 • nita

  Dak op de mestsilo verhoogt zelfs de ammoniak uitstoot omdat er dan geen regenwater meer in komt wat de mest verdunt en de uitstoot bij uitrijden verlaagd.
  En toch moest en zou er een dak op elke silo terwijl iedereen wist dat het onzin is.

 • Frederiqe

  DURFEN ZE NIET

 • Frederiqe

  ALS ZE BALLEN HEBBEN SCHRIJVEN ZE EERST DE KETSPLAAT WEER TERUG

 • fietskip

  Zo is het maar net Jeroen.
  In de politiek gaat het schijnbaar niet om de waarheid!
  Dit is niet alleen in deze onderzoeken zo.

 • ponthoeve

  er is ook nog een probleem met drijfmest aanwending op klei en veen met zodebemester. dit jaar is het al weken onmogelijk om die mest in de grond te werken met een zodebemester de grond is zo hard als beton. is er nog zo n gaatjes drukker waar de mest in gepompt wordt. nou vergeet het maar, je slaat met een voorhamer nog geen deuk in de grond.

 • gjh

  al die onzin regels worden bedacht door sukkels aan het buro die zelf niets kunnen en andere lastig vallen met flauwekul

 • veldzicht

  Prima stukje van Jeroen van Maanen.hij schrijft tenminste op wat iedere boer al lang weet dat je van alle kanten wordt belazerd door allerlei dier en milieupartijen
  en niet te vergeten de linkerkant van de politiek.Waar bij Gr.l. en Pvd Dieren de ergste zijn die alles bij elkaar verzinnen en liegen de landbouw zwart te maken.
  Van Thieme PvdD kan ik het mij nog voorstellen,ze heeft aandelen tot aan haar nek in de vegetarisch slagerij waar ze dik aan verdient, en dan kan gratis reclame
  en zwart makerij voor de v(l)ees industrie via de 2e kamer geen kwaad.

 • Firma Vellenga

  U mocht van mij nog wel even door gaan het verhaal stopt te snel, er is nog zoveel meer te vertellen wat niet klopt.Ten aanzien van de boer de schuld te geven.

 • John74

  Jeroen, kun je dit verhaal even mailen naar de telegraaf en de volkskrant iedereen mag dit EERLIJKE verhaal lezen. Hoe verrot de politiek is.

 • cornelis 22

  Geweldig stuk, als u dit allemaal zelf geschreven hebt doet u de landbouw en uzelf tekort als u de plaats van nonvaleurs als Marc Calon niet inneemt.

 • heeeee

  Ze vroegen een oude man wat is politiek ,hij zei dat weet ik niet,ik weet wel dat het vies is.Denk alleen maar aan jaren 70 allen bomen zouden dood gaan van de zogenaamde zure regen. dus ook al van de ammoniak.Iedereen geloofde het,klopte ook al niets van.

 • jeannettedekker1

  Jeroen je kan geweldige stukken schrijven,ze zouden je bij vakblad boerderij goed kunnen gebruiken. Je zou met pen en papier de boer opmoeten ook zou je LTO en politiek eens aan de tand moeten voelen. Dus boerderij ,,,,JEROEN benaderen.!!

 • glaasje

  Goed geschreven stuk !!!!!! Publiceer maar in alle kranten en laat ze het maar voorlezen in het NOS journaal.

 • kleine boer

  Erg mooi en goed stuk. Inderdaad de media in met zon verhaal

 • koestal

  goed stuk,bedankt !

 • koestal

  stop die schijnheilige kliek in Den Haag

 • Alco

  Er moeten veel meer van dit soort artikelen geschreven worden.
  Bij geen reactie op allerlei aantijgingen wordt er veelal gedacht dat ze het ook nog bij het rechte eind hebben.

 • oeleboele

  mooi stuk Jeroen.
  Wat meten betreft moeten ze net zo doen als in België; zoveel mogelijk boeren,burgers, bedrijven een meetstation in de voortuin, of aan de gevel, en dan al die resultaten bekijken, ook per meetstation apart. En dan heb ik het niet alleen over ammoniak, maar alle meetbare stoffen. Zul je zien dat de 'stad' er slecht van af komt.

 • mtseshuis

  Jeroen bedankt! Ga zo door, de waarheid mag best keihard gezegd worden!

 • Hoorn Boer

  Een verhaal naar mijn hart! Zelf ben ik de laatste tijd ook bezig met het lezen van onderzoeken (bijv. over de insectenstand), dit is vaak veel makkelijker dan je zou denken. Ik probeer dan vervolgens te bellen met degene die het stuk geschreven heeft. Je staat verbaast hoe vaak dat lukt. Ik denk dat we op die manier kunnen laten zien dat we ons niet alles laten aanleunen.

 • WGeverink

  Toen Wageningen het onderzoek zogenaamd "kwijt" was toen er om gevraagd werd wist iedereen dat er van het onderzoek in alle waarschijnlijkheid weinig zou kloppen. Tja en je kan nou ook niet zeggen dat die lto belangenbehartiger met die wetenschap in het achterhoofd erg zijn best heeft gedaan om de voor dit zootje verantwoordelijke diederik stapel onderzoekers veroordeeld te krijgen...

 • willempi

  Tja belazeren van de boeren is al jaren aan de orde.
  Ooit was ik bij een veehouder en die vertelde mij dat zijn zwager bij de heidemij werkte en een onderzoek moest doen hoeveel het grondwater zakte op het moment dat alle boeren tegelijk zouden beginnen met beregenen.
  Jawel het was 1 tot 2 cm nou nou waar praten we over, dit rapport verdween dus onder in de la, want dat was natuurlijk veel minder dan verwacht.
  Ik was toch blij dat die veehouder het wist en het durfde te zeggen.
  Overheid durf dd realiteit toch eens toe te geven en stop met het belazeren van de boeren !!!

 • haj146

  Top! Maar hoe krijgen we deze leugens de wereld uit. De overheid geeft nooit toe. Carola dus ook niet. De grootste fraudeurs zitten in Wageningen en Den haag met een stropdas. En ze komen er nog met een beloning mee weg...

 • OoO

  Zorg dat het in de media komt.

 • ????

  goed stukje maar nog maar een vonk van een grote vuurbult we zullen ze een keer een poepie moeten laten ruiken hard verzet wie heeft ideeen ?!!!!!!

 • mr

  Top Jeroen. Spring zo hard op het LTO bankje dat calon er van af flikkert.

 • melkveehouder .

  Inderdaad @mr. Wie heeft hem eigenlijk binnen gehaald? Weet iemand de namen van deze commissie van wijze mannen.?

 • Kleinekazenboerderij

  Top Jeroen, we worden al jaren belazerd door onze overheid.
  Hier nog zo een voorbeeld; Waterschap Rijnland wilde wel eens weten waar die stikstof en fosfaten nou toch vandaan kwamen. 5 jaar onderzoek gedaan in een poldertje met 3 melkveehouders. Heeft kapitalen gekost en wat bleek? Het kwam zomers mee met het boezemwater als er water ingelaten werd. Onderzoek gestopt en niets mee gedaan, want dit was eigenlijk niet wat men wilde weten!!!

 • Laat deze meneer man en paard noemen. Graag feiten in plaats van verdachtmakingen. Zo hoort het toch in een journalistiek medium als Boerderij?

 • Alco

  Wat bedoeld @Menting met bovenstaande opmerking?

 • gvanderhulst

  Dat gejammer in al deze reacties. We laten het belazeren toch gebeuren. Als je geslagen wordt moet je terug slaan. Voor jezelf opkomen is een vorm van zelfrespect. Maar iedereen praat elkaar na in negatieviteit en stapt weer over het voerhek om boksen uit te schrappen. Laten we eens zorgen dat we onze feiten op orde hebben. En deze op een krachtige manier in Den Haag brengen. Kijk wat er gebeurd is na 15 diepladers met trekkers uit groningen. Heel politiek Den Haag deed het dun in de broek.

 • Alco

  van der Hulst.
  Voordat de diepladers gingen werd er ook eerst veel gedebatteerd.
  Van mij zelf werd zelfs in Jeroen Pauw een couplet gebracht.

 • Firma Vellenga

  Laten we de mest die we niet op het bedrijf kwijt mogen legen in Den Haag.... Dan moet er iemand nog komen met een slogan om ons probleem duidelijk te maken.... Ik gooi maar een ideetje op (Waarschijnlijk komen we met de giertank niet ver maar krijgen we wel media aandacht.)

 • el

  Opschieten@ Firma Vellenga voordat de giertank verboden wordt.

 • “Ik herinner me nog het verhaal uit Wageningen. Ammoniak uit mest werd in een grote kas geblazen. De concentraties waren zo hoog dat betreden van de kas zo ongeveer zelfmoord zou betekenen, maar de planten groeiden er in perfecte gezondheid. Dit onderzoek is onderin een grote donkere stoffige la verdwenen.”

  Interessant , is dit nog ergens te achterhalen?

 • DIRK
  ja die diepladers ,wat heb ik genoten van de journaalbeelden jammer dat ze niet zijn blijven staan aan de grens van den Haag totdat er duidelijke beloften waren

 • koestal

  het is weer Jan met de pet die belazerd wordt,de criminelen met de witte boord blijven buiten schot

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.