Redactieblog

7 reacties

‘NMV een roepende vanaf de zijlijn’

Het is weer raak met de organisaties in de landbouw. LTO zat aan de klimaattafel en deed zijn best er zoveel mogelijk uit te slepen.

Dat is redelijk gelukt, gezien de ‘vrekkenreputatie’, die we eraan hebben overgehouden. Pieter Van Geel heeft onze belangen goed behartigd.

Maar natuurlijk heeft hij niet alles kunnen binnenhalen. Daarom vindt melkveehoudersvakbond NMV bij monde van voorzitter Harm Wiegersma het nodig de klimaatdoelstellingen onrealistisch te noemen. Hij komt met een waslijst van zaken die niet kloppen. Plus de zuinige opmerking: “Waar we een bijdrage kunnen leveren, gaan we het ook doen. Maar het moet wel rendabel zijn voor de veehouders.”

Onverstandig

Een beetje dom, die uitspraak. Je praat over het klimaat, maar zet rentabiliteit op de eerste plaats. Natuurlijk is het waar dat je onder de klimaatdoelstellingen rendabel moet kunnen boeren. Maar het is onverstandig dat in het eerste commentaar voorop te stellen. Dan heb je niet begrepen hoe dit soort overleg werkt.

Daarom is het ook maar goed dat NMV niet aan de klimaattafel zat. Als je niet bereid bent tot het sluiten van een compromis en het zoeken naar oplossingen, dan kun je daar ook maar beter niet zijn. Dan is de rol van een roepende vanaf de zijlijn veel gemakkelijker. Al dringt de vergelijking met het gezegde ‘roepende in een woestijn’ zich wel aan je op.

‘Kennelijk wordt NMV niet zo serieus genomen’

Harm Wiegersma wil straks graag bij de uitwerking van de plannen zijn. Ik denk dat hij zich met deze opstelling op voorhand al onmogelijk maakt. NMV had al een schriftelijke inbreng gestuurd naar de Klimaattafel, maar heeft daar geen reactie op gekregen.

Een teken aan de wand. Kennelijk wordt NMV niet zo serieus genomen. Dat belooft niet veel goeds voor de betrokkenheid bij de uitwerking van de plannen.

Situatie toont verdeeldheid landbouw

Het ergste vind ik dat we onze verdeeldheid als landbouw weer tonen met deze situatie. LTO zit aan tafel en is het eens met de doelstellingen van de klimaattafel. NMV kraakt datzelfde akkoord af. Dus wordt LTO ontkracht en hebben de andere spelers aan de tafel het voor het zeggen. Dat zullen we straks zien bij de uitwerking. LTO krijgt het zwaar.

We zijn daarin als landbouw ook uniek. Ik heb gezocht naar verdeeldheid aan andere klimaattafels, bijvoorbeeld die van de industrie. Wel commentaar van buitenstaanders, zoals bij elke klimaattafel. Maar niet uit eigen kring.

Wij hebben er een handje van onze eigen macht te breken.

Laatste reacties

 • RIEN65

  Beste vergaderboer, als u het commentaar van Geert Hekkert van 16 juli had gelezen dan had u ook meer begrip voor het standpunt van NMV gehad.

  https://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2018/7/Wie-betaalt-de-tol-voor-het-klimaatakkoord-309462E/

 • hansvanbergen

  Als je loon toch iedere maand gestort wordt en je pensioen je lease auto je telefoon je ziektekosten en je hebt niets geinvesteerd da is het veel makkelijker om een grote broek aan te trekken

 • Bolder01

  L.t.o. kan ook niet anders dan mee lullen ze moeten wel ja knikken en een keer zogenaand op de rem trappen ,anders wordt de geld kraan van den Haag dicht gedraaid..

 • ENDE902

  Vergaderboer komt tot de uitspraak: Dan heb je niet begrepen hoe dit soort overleg werkt.
  De gedachte van Harm Wiegersma is misschien: Dan heb je begrepen hoe dit soort overleg niet werkt.
  Ach, het is maar een klein verschil, toch?

 • Alco

  Vergaderboer ziet het LTO ook steeds als boerenbelangenbehartiger.
  Doe je ogen eens los!!!

 • landboer

  Inderdaad Alco!

 • .....

  LTO is geweldig, enorm veel gepresteerd de afgelopen jaren, het ledental stijgt als een dolle

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.