Boerenblog

11 reacties

‘Geen bloemen, dan ook geen tranen van zuivelaar’

Het is tijd de zwerm van adviseurs en projectmanagers en opgelegde verplichtingen van ons af te slaan.

Het afgelopen jaar was voor ons bedrijf heel gunstig: geen dood kalf of melkkoe en onlangs haalde weer een koe de mooie grens van 100.000 kilo melk. Wij zijn er trots op, maar toch kregen we van onze melkfabriek de instructies hen te machtigen mee te kunnen kijken in onze bedrijfsvoering om ons zo te kunnen dwingen, als het een jaar wat minder voorspoedig loopt, actie te ondernemen.

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Prestaties uit het verleden zijn voor hen geen garanties voor de toekomst. Waarom, als het goed gaat geen bloemen (waardering)? Ik behoef dan ook geen tranen (bemoeizucht) als het een keer tegenzit.

Een enkelband van de zuivelverwerker

Na de vermeende te hoge kalversterfte komen straks uw ‘attentiedieren’ aan de beurt en voor je het weet, staat bij iedere melkbeurt een controleur op je vingers te kijken. Precies waarom steeds meer jonge boeren afhaken. In plaats van motiveren, moeten we in de dwangbuis en lopen we straks allemaal met een enkelband van onze zuivelverwerker. Vertrouwen, waardering en trots zijn woorden die men niet meer kent. Ondanks keihard werken, komen we verder onder de armoedegrens.

Motivatie en waardering ontbreken

Het wordt tijd dat de inzichten van de Nederlandse Zuivel Organisatie en met hen de Duurzame Zuivelketen worden gereset. De omhooggevallen zuivelbobo’s laten zich omringen door een zoemende zwerm van adviseurs en projectmanagers, die zich gedragen als muskieten en alleen denken in problemen en projecten. Toegejuicht door pseudo-belangenbehartigers die er ook een project of pilot uit willen slepen. Ze geven er blijk van geen kennis te hebben hoe je mensen motiveert en waardeert. Niet voor niets staan kranten er vol mee dat dit duurzaamheidsbeleid faalt, als je geen eerlijke doelen met elkaar afspreekt en open communiceert. Men verschuilt zich achter valse wetenschap of certificeringbureaus, onder het mom van voedselveiligheid of maatschappelijke acceptatie, maar ‘als de vos passie preekt boer pas op je kippen’. Zo gaan er jaarlijks vele miljoenen euro’s boerengeld verloren.

Machtigingen niet meer afgeven

Het is vliegentijd, de vliegenmeppers zijn in de aanbieding en het wordt hoog tijd dat wij als melkveehouders van ons af gaan slaan. Laten we de vliegenmepper dit najaar, op regio- of leveranciersbijeenkomsten, gebruiken als symbool om deze ‘hinderlijke vliegen’ van ons af te slaan. Ik snap dat u gelaten de opgelegde zaken over u heen laat komen, maar als u het niet voor uzelf doet, doe het dan voor de toekomst van de jonge boeren en misschien wel de hele melkveehouderij.

Laten we komend jaar massaal onze machtigingen niet meer afgeven tot er een duurzaamheidsbeleid komt waar plaats is voor waardering voor onze inzet. Is het niet met ‘bloemen’, dan toch met een fraaie melkprijs. Een duurzaamheidsbeleid waarbij we elkaar weten te motiveren en vertrouwen. Een beleid op de kunde en passie van veehouders en waarbij rekening gehouden wordt met de financiële mogelijkheden en privacy. Een duurzaamheidsbeleid waarbij we met elkaar trots kunnen zijn op de behaalde resultaten!

Laatste reacties

 • 8911077012

  jan goed verhaal
  maar die domme boeren laten allemaal over zich heen lopen
  als er 1 melkveehouder in de bij een komst van de melk fabriek iets van de ons regels zegt
  wordt hij bijna uit gelachen en de dag daar op aan de keuken tafel ja hij had gisteren wel gelijk DE SUKKELS VAN BOEREN

 • Bennie Stevelink

  Hoe kan de zuivelverwerkers bloemen sturen als hij niet weet hoe het met uw kalveren gaat? Daarvoor is toch eerst een machtiging nodig?

 • Henk.visscher

  Het zou geen gek idee zijn om de bestuurders van de melkfabrieken een enkelband om te doen kunnen wij hen volgen en kijken of ze niet te veel auto rijden, niet te lang op vakantie gaan, om te oordelen of ze wel verantwoordelijk met het mileu om gaan, en het zou fijn zijn als ze alle bonnetjes van de supermarkt ons elke maand opsturen, kunnen wij als boeren controleren of ze wel duurame producten kopen.

 • Henk.visscher

  Bennie je bent altijd zo lekker scherp , ha ha

 • Trot

  Bennie je op merking slaat nergens laten weer gaan voor blijheid vrijheid we zijn mans genoeg om zelf de fouten te verbeteren

 • deB.


  Trot ,dat is die boer die op een vergadering lacht, en aan de keukentafel zegt, hij heeft gelijk! Maarja, in een land vol met boeren sukkels is de betweter koning, toch

 • Alco

  Sommige mensen vinden het heerlijk om onder een regime te werken!!!

 • Gerrit Lammertink

  Hier beleven we het niet als enkelband en als dat wel zo voelt dan zit er bij de heer Aantjes wat niet goed!
  In het bedrijfsleven moet je het ook goed doen en wordt je ook op prestatie afgerekend!
  Dhr Aantjes accepteerde ook geen broddelwerk van een loonwerker en als zn dierenarts met vieze kleren zijn stal in loopt dan zegt hij er ook wat van ook al is de kwaliteit van zn werk goed!

 • Bennie Stevelink

  Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Als je het bekijkt als een productiemedewerker, die niet verder kijkt dan zijn eigen werkplek, zul je iedere regeling zien als een onderdrukking. Iedere regel is in dat geval een bedenksel van de afdelingschef die macht wil uitoefenen en de medewerkers wil onderdrukken.
  Als je het bekijkt vanuit het grotere geheel van de fabriek dan zie je het als één van de bijdragen om marktpositie veilig te stellen en eventueel te anticiperen op maatschappelijke kritiek. Dan is het geen onderdrukking maar een bijdrage aan het collectief belang.

 • DJ-D

  Je verhaal klopt bennie. Alleen die zogenaamde maatschappelijke kritiek kwam door verdraaide cijfers. Waardoor er onjuiste cijfers op tafel kwamen. Fc kiest er niet voor om dat tegen te spreken maar maakt er werkgelegenheid van en zadelt de boer weer met aangeprate verwijten op. Fc wil geen imagoschade maar een boer ook niet. Toch?

 • Dirk,

  Dirk
  DJ D heeft gelijk ,communiceren met de consument en niet reageren op de trollen van tegenstanders van de veehouderij , collumnist Streefkerk ,heeft een punt ,soms gaat het goed soms heb je pech ,en als daar verplicht, door de boer betaaldekakeladviseur voormoet komen ,waaraan je moet uitleggen wat er misging ,frusteerd dat ,bij FC moesten de leden ,hun controle instantie Qulip beoordelen ,met de vooraf gestelde vraag "wat gaat er goed en wat kan er beter "
  Die vraag moet de kakeladviseurs ook stellen ,maarrrrrrr ze komen met de Vraag wat doe je fout ,en die negatieve benadering werkt contaproductief ,maar leg dat maar eens uit aan een kakeladviseur die toch aant eind van ,t jaar aan moet tonen dat hij zeker zo streng controleerde als zijn collega,s

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.