Redactieblog

12 reacties

‘Droge zomer stelt ons op de proef’

Het zijn bizarre tijden. De droogte is extreem. Toen ik jong was, dat is ongeveer 25 jaar geleden, studeerde ik in Wageningen milieuhygiëne. Ik zou iedere ouder willen aanraden om zijn kind die studie niet te laten volgen, want het was eigenlijk een grote brainwash in doemdenken onder het mom van wetenschap. Dat was 25 jaar geleden. Misschien is het nu beter, maar veeteelt lijkt mij nog steeds een iets blijere studie, met leukere vooruitzichten.

Het klimaat verandert, dat is natuurlijk wel een feit, maar het klimaat is nog nooit niet veranderd. Door mijn studie waren er voorjaren dat ik bang was dat er nooit meer blaadjes aan de bomen zouden komen, maar gelukkig viel het elk voorjaar weer mee.

Ter illustratie een foto van koeien in een weide die tijdens droogte niet is beregend. - Foto: Mark Pasveer
Ter illustratie een foto van koeien in een weide die tijdens droogte niet is beregend. - Foto: Mark Pasveer

De natuur laat zich gelukkig niet kisten. Maar ons bedrijf? Onze bodem? Ons gras probeert uit de diepe ondergrond een laatste druppel op te zuigen en vergeelt langzaam. Het leven trekt zich terug, maar verdwijnt gelukkig niet.

Vitaliteit is dé kerngedachte achter ons bodembeheer. Al 20 jaar investeren we in bodemvruchtbaarheid en in extreme jaren betaalt het zich terug. We eten dan van twee walletjes: we halen in extreme jaren vergelijkbare opbrengsten als gangbare boeren en krijgen dubbele prijzen uitbetaald van biologische consumenten.

Alle grond al een keer door een worm

In deze droge, extreme tijd is biologisch onze verzekeringspremie. Ons bodembeheer gaat verder dan biologisch. We gebruiken bijna alleen vaste mest en werken antibioticavrij. Dus geen antibiotica in mest en bodem. Daardoor is ons gehalte organische stof omhooggevlogen en het aantal wormen is geëxplodeerd.

De positief ingestelde bodemkenners van Wageningen berekenen dat al onze grond al een keer door een worm is gegaan en de stervende laag is ook grotendeels opgevreten. Het vocht stijgt capillair tot grote hoogten. Deze zomer stelt onze filosofie wel heel erg op de proef. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Wageningen komt het dan wel weer meten in het najaar.

Als boer hang je als alles misgaat, maar dat is altijd nog 100 keer beter dan de zekerheid van de afstandelijke wetenschap, waar je alleen maar commentaar kan leveren. We gaan met opgeheven hoofd de droogte tegemoet deze zomer.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Grote pluim hoor voor het antibiotica vrij. Maar Als sector moeten we een keer stoppen te discussiëren over wel of geen antibiotica gebruik. Het gebruik in agrarisch Nederland is gelukkig al zeer ver beperkt.

  De nadruk moet nu maar eens gelegd worden bij het reduceren van antibiotica en bijvoorbeeld hormoon gebruik van mensen met alle gevolgen voor het verwerken van deze stoffen door zuivering installatie en natuur.

 • deB.


  Boertjes willen elkaar altijd de loef afsteken, van kijk mij eens! het domste wat je kunt doen, in deze verdeel en heers maatschappij! wordt tegen je gebruikt

 • farmerbn

  Als het groeizaam weer is oogst een bioboer de helft van een gangbare. Bij extreme droogte produceren ze evenveel namelijk niks. Dat zegt Irene en dat is mooi gezegd. Ook mooi dat ze wel die extra 15 cent per liter pakt omdat ze bio is.

 • Bennie Stevelink

  Dit keer ben ik het gedeeltelijk met Irene eens. Ik heb ook de ervaring dat een hoger organischstofgehalte grote invloed heeft op vochthoudendheid en vochtvoorziening.
  Ik heb een perceel mais waar ieder voorjaar de mest uit het strohok, kalverhokken en maaisel uit de sloten wordt verspreid. Het is een hoog perceel maar heeft desondanks nog steeds geen last van de droogte. De mais heeft geen opgekrulde bladeren en blijft zich ontwikkelen. De pluim zit erin en de kolf ontwikkelt zich.
  Een hoog organischstofgehalte heeft schijnbaar meer effect dan een beregeningsinstallatie.

 • vink

  Mijn graspercelen (klei) met 13 tot 15% o.s. branden evengoed weg......

 • farmerbn

  Geef mij toch maar die beregeningsinstallatie. Maar Bennie zei het al: Schijnbaar ipv blijkbaar.

 • Attie

  Geef mij toch maar een buffertje, en de diesel in de tank..

 • halbe

  Als er echt geen water meer is staat de grasgroei stil. Hier in Bretagne is dat elk jaar het geval. Van half juli tot half augustus groeit er niets. Valt er wel regen dan is dat meegenomen. In de eerste jaren dat wij hier zaten werd ik daar zenuwachtig van. Nu heb ik mijn systeem er op aangepast en zorg ik dat het gras een 'zomerrust' krijgt. Waar het om gaat is hoe het grasland uit die droogteperiode komt, zodat je niet steeds weer hoeft in te zaaien. Een goed bodemleven is daarbij belangrijk. Biologisch of gangbaar.

 • veelust

  Juist deB over de loef afsteken en hierin ben ik juist in Irene wel teleurgesteld. We weten allemaal dat organische mest goed is biologisch of gangbaar maakt daarin geen fluit uit.

 • kleine boer

  Veelust dat is met beweiden toch ook. Degene die altijd beweid hebben lachen toch om ...het nieuwe beweiden...gangbaar of biologisch

 • Alco

  Een paar goede opmerkingen hierboven.

 • piet p

  de B is misschien niet altijd de meest positieve maar heeft het vaak wel bij het rechte eind .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.