Commentaar

8 reacties

‘Brusselse vluchtroute biedt knelgeval weinig hoop’

In de Kamer is breed draagvlak om knelgevallen te helpen. Een oplossing is er nog niet.

En opnieuw gaat minister Carola Schouten van Landbouw naar Brussel voor fosfaat. Stoer is het niet. Het voelt als bedelen. De kans van slagen is ook uiterst klein. Maar in de verhitte strijd om knelgevallen, grijpt zij elke strohalm.

Toch nog even terug naar eind maart. Het Nitraatcomité van de Europese Commissie stemt in met Nederlandse derogatie. Om LTO-voorzitter Marc Calon te citeren: “We hebben derogatie voor de helsdeuren weggesleept.”

Melkveestapel barst uit zijn voegen

De termijn geldt voor slechts 2 jaar, de helft van de Haagse inzet. Maar Brussel is dan ook uiterst kritisch. De Nederlandse melkveestapel barstte uit zijn voegen. Het fosfaatreductieplan en de invoering van fosfaatrechten, gebaseerd op peildatum 2 juli 2015, met de keiharde garantie om onder het plafond te blijven, overtuigen.

Tekst gaat verder onder foto

De Kamer stuurt landbouwminister Schouten opnieuw naar Brussel. Schouten moet vragen of er nog extra ruimte is voor knelgevallen. - Foto: ANP
De Kamer stuurt landbouwminister Schouten opnieuw naar Brussel. Schouten moet vragen of er nog extra ruimte is voor knelgevallen. - Foto: ANP

Waslijst aan knelgevallen

Ondertussen vechten veehouders in Nederland elkaar de tent uit. De solidariteit is tot onder het vriespunt gedaald. Iedereen moet boeten, óók zij die niet meegroeiden. De korting bedraagt 8,3%, uitzondering vormen de grondgebonden bedrijven. De peildatum levert een waslijst aan knelsituaties, en dito knelgevallen op. Volgens sommigen verkeren 800 bedrijven in direct gevaar, anderen houden dit aantal op 70 tot 80.

‘Ondertussen vechten veehouders in Nederland elkaar de tent uit. De solidariteit is tot onder het vriespunt gedaald’

Schouten is zeer betrokken, dat siert, maar kan niet veel. Voor een uitzondering voor biologisch, grondgebonden of zeldzame rassen moet elke melkveehouder boeten. Het draagvlak voor een extra korting ontbreekt. Ontschotting (varkensfosfaat voor veehouderij inzetten) stuit op kritiek vanuit de andere sectoren. “Ik zou willen dat ik alle knelgevallen kon helpen”, zegt de minister.

Het dilemma blijft

De Kamer stuurt haar nu opnieuw naar Brussel. Schouten moet vragen of er nog extra ruimte is voor knelgevallen. Wat het antwoord ook is, het dilemma blijft. Als Brussel instemt – die kans is klein – wil elke veehouder een deel van de pot. Wat is de definitie van knelgeval? Bij een afwijzing is tijd en geld verloren, en de situatie niks veranderd.

De vluchtroute naar Brussel is slechts een omweg om weer terug in Den Haag te komen. De pijnlijke keuzes moeten daar worden gemaakt.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Het Nitraatcomité van de Europese Commissie moet zich bezighouden met de (drink)water kwaliteit in Nederland en Europa. Derogatie, een verzonnen fosfaat plafond en fosfaat rechten hebben daar helemaal niets mee te maken.

 • farmerbn

  De soap is nog niet afgelopen. Toch wel knap van de Hollanders om steeds de verkeerde keuze te maken. Het lijkt net of ze het express doen. Als het express is dan is het eigenlijk wel erg knap. Een sector om zeep helpen zonder dat je eruit vliegt.

 • deB.


  Met onze sector is NIETS aan de hand... kijkend naar uitkomsten opp. en grondwater!
  Ze zadelen ons op met een verzonnen probleem, om de andere sectoren doorgang te geven.

  Deze droogte geeft er de genadeklap op... mijn wens is lege winkel schappen! zodat men weer weet hoe e e a in elkaar steekt!!
  Zuivel kampt al met aanvoer probleem melk MOOI ZO

 • Alco

  Ik proef een wens in dit artikel!!!

 • veelust

  Juist Kelholt, dit noemen ze politiek. Beleid op basis van emotie en niet op basis van feiten.en zolang Schouten daar aan mee doet kan ze weinig waarde zijn voor de sector.je zag het met de tweeling fraude , eerst grote brullen geven op basis van emotie en toen ze een beetje naar de feiten ging kijken werd het stil.

 • koestal

  Ach die Carlon weer ,wat een uitslover,vindt hij zelf !

 • koestal

  Charmeoffensief ,met nihil resultaat,

 • GerritLozeman

  GEWOON ONTSCHOTTEN EN HET POV DWINGEN MEE TE WERKEN

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.