Redactieblog

7 reacties

‘Accepteer koe minder’

De besmettingsdruk op melkveebedrijven is flink verlaagd. Het is zaak dat zo te houden’.

De meeste melkveehouders hebben nu wel ongeveer de omvang van de veestapel bereikt die ze op basis van fosfaat mogen houden. Voor sommigen viel de sanering van de veestapel nog wel iets mee, voor een ander was die rigoureuzer.

Verbetering van diergezondheid

Hoe dan ook heeft de inkrimping van de melkveestapel uiteindelijk wel geleid tot een iets betere diergezondheid. Met name op gebied van uiergezondheid en klauwgezondheid zijn er stappen gemaakt. Logischerwijs waren het de hoogcelgetalkoeien en diegenen die wat minder makkelijk stapten de eerste die het veld moesten ruimen. Niet voor niets wordt bij de mastitisgevallen er een verschuiving geconstateerd van koegebonden naar omgevingsgebonden bacteriën. En ook juist de infectieuze klauwaandoeningen nemen af, zo blijkt uit gegevens van Digiklauw.

Vervangen van een koe

Een voordeeltje dat uit de sanering voortvloeit, is dat de besmettingsdruk op veel bedrijven sterk is verlaagd. Het is zaak dat zo te houden. Vroeger was er meestal jongvee genoeg dat klaar stond om oudere koeien te vervangen. Maar in de gve-reductie is er eerst en vooral toch ook in het jongvee geselecteerd. Dat maakt dat er voor een koe die vervangen moet worden niet zomaar een vaars klaarstaat. Dan is de verleiding groot om koeien toch maar te laten lopen of nog maar eens te laten afkalven. Ook al heeft ze een lichte mortellaro-infectie of loopt het celgetal wel eens een keertje op. Dan behandelen we dat maar.

Een koe minder

Ik denk dat die instelling verkeerd is. Zulke koeien verhogen de besmettingsdruk en zullen andere, nu nog gezonde koeien infecteren. Daarmee neemt het aantal problemen toe en zal er juist nog meer aanspraak gedaan worden op vervanging vanuit jongvee, dat er niet is.

‘Accepteer liever nu een koe minder’

Accepteer daarom, nu de infectiedruk nog laag is, geen koeien met infectieuze klauwaandoeningen en al helemaal geen miljonairs op de 4- of 6-weekse loonlijst. Accepteer liever nu een koe minder, dan kan de veevervanging laag blijven, is er minder jongvee nodig en zijn er uiteindelijk de meeste koeien te melken.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Ik kan helemaal niets met bovenstaande tekst. Er wordt hier gewoon goed op het vee gepast en elke koe die weg moet is er 1 te veel. U gaat er al bij voorbaat vanuit dat er koeien vervangen moeten worden en dat dat nu een voordeel is... Weer eens de omgedraaide wereld in mijn ogen

 • Bolder01

  Ok weer een die de ballen verstand van heeft en zelf een goed salaris,, zelf ook maar eens TIEN UERO IN DE WEEK IN LEVEREN dan staat alles in de brand

 • kemp01

  wijsneus , die Wijnand

 • Sjefo

  Wat moeten wij met die onzin, hoe bedenk je het, allemaal beinvloedingen die niet onderbouwd zijn, weer van die manupelaties over de ruggen van de veehouders, en dat gaat maar door !

 • farmerbn

  Ik vind het wel verstandige praat. Alleen is het in de praktijk moeilijker. Als je ruim in het jongvee zit kun je makkelijker een koe met een smetje inwisselen. Maar niemand zal ruim in het jongvee zitten dus de boel zo ideaal houden als momenteel is niet makkelijk.

 • Alco

  Besmettingsdruk verlaagd?
  Daar geloof ik niet in, vooral nu ze op elkaar onder de bomen liggen.
  Dat resultaten nu door veel verkoop van het ondereind betere cijfers laat zien is geheel iets anders.

 • farmerbn

  @alco. Besmettingsdruk is niet alleen de reinheid van de stal maar ook die koe die veel cellen heeft. Zijn die koeien weg dan heb je minder risico op uierontsteking. Door minder koeien in de stal heb je ook minder problemen. Maar je hebt ook gelijk met jouw betoog.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.