Redactieblog

4 reacties

‘1976, toen er nog geen fosfaatrechten waren’

Bij dit weer gaan de gedachten onwillekeurig terug naar de droogterecordzomer van 1976. Dat was in alle opzichten een prachtig seizoen.

Ik woonde toen in Amsterdam, had geen tuin en niets met de landbouw. Om weer Postbank-betaalkaarten te ontvangen moest ik mijn negatieve saldo aanzuiveren en daarom werkte ik de hele zomer als loper bij een bank, lekker op het fietsje door de stad. Van mij hoefde het niet te regenen.

Nu heb ik wel een tuin en ook wel iets met de landbouw, mijn negatieve saldo valt met een paar weken werken niet weg te werken (banklopers bestaan ook niet meer, denk ik), dus smachten we naar een paar dagen met plensbuien. En daarna weer mooi weer, natuurlijk, vanwege de vakanties.

Nog niet veel agrarisch recht in 1976

Nu ik er over nadenk: in 1976 was er ook nog niet veel agrarisch recht. Geen melkquotum, geen geurhinder, geen uitrijnormen, geen Natura 2000, geen liberale pacht, geen varkensrechten, kortom: een topjaar. Er waren ook geen fosfaatrechten.

De Tweede Kamer moet ook op vakantie (‘reces‘), maar kwam nog even bij elkaar om over de knelgevallen te spreken. Wat mij nogal stoort is dat men doet alsof hier een keuze ligt. Dat is niet zo. Het is een simpele kwestie van recht en rechtvaardigheid.

Ook bij de invoering van het melkquotum was er een categorie vergeten: de SLOM-boeren. Deze kregen na vele rechtszaken gelijk: een extra melkquotum en compensatie voor de tijd dat ze niet hadden kunnen melken.

Andere mogelijkheden voor compensatie knelgevallen

Zo zal het bij de fosfaatknelgevallen ook gaan. Je hoeft dat dan ook helemaal niet in Brussel te vragen, zoals de minister wil. Als we de betrokkenen niet in fosfaatrechten kunnen compenseren, bijvoorbeeld omdat andere melkveehouders geen extra korting willen of omdat we boven het fosfaatplafond komen, zijn er ook nog wel andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook compenseren in geld, met eventueel een aftrek wegens bedrijfsrisico. Dat geld kan later worden terugverdiend met de afgeroomde fosfaatrechten.

Er zijn dus veel minder moeilijkheden dan men wel denkt. Het heeft al veel te lang geduurd. We moeten de misvattingen van oud-staatssecretaris Martijn van Dam en LTO nu maar eens snel achter ons laten. Kan het alsnog een mooie zomer worden.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Dhr Bruil denkt blijkbaar dat hij er meer verstand van heeft dan de rechter van de uitspraak in november 2017. Het recht zal zijn beloop hebben. Gelukkig is dat goed geregeld in Nederland. Prima wat mij betreft.

 • onderwater

  Meneer bruil heeft het verkeerd met de slom boeren was een contract afgesloten dat ze 10 jaar niet zouden melken en na die tijd konden ze weer melk . Maar toen was er een melkquota dus hadden ze er recht op een qouta . Daar komt nog bij als ze geld krijgen om fosfaatrechten te kopen zal de prijs nog verder oplopen .

 • Bertus Buizer

  Mijn inschatting is dat prof. mr. Willem Bruil (agrarisch recht) gelijk heeft. Hij weet er meer van dan de toenmalige staatssecretaris Martijn van Dam. En de LTO commissie, de voorzitter voorop, die de staatssecretaris destijds adviseerde, had andere belangen en ideeën dan de huidige knelgevallen, zoals bijv. De Naoberhoeve. Zie de lezenswaardige column van een terecht heel boze Hanna Hilhorst. Want de voorbeeldige biologisch dynamische zorgboerderij De Naoberhoeve kreeg van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geheel onverdiend een grote boete in het kader van de huidige, omstreden fosfaatwet. <>

 • onderwater

  Jammer dat de heer bruil niet wil reageren op mijn stukje . Als die wat verder gekeken had weet die dat dit een hele andere zaak is

Of registreer je om te kunnen reageren.