Redactieblog

10 reacties

‘Zich verheven voelende NVWA redeloos en reddeloos’

Het is nogal wat dat Vion de NVWA beschuldigt van willekeur bij het keuren van slachtvee in de nieuwe fabriek te Leeuwarden. Daarom werd de slachterij tijdelijk gesloten. Dat kost Vion miljoenen. Daarbij krijgt de slachterij een slechte naam bij de leveranciers van vee. Die mijden de fabriek omdat ze vrezen dat het vee dat ze aanvoeren onterecht wordt afgekeurd.

De verwijten van Vion richting de NVWA liegen er niet om. Het zou gaan om een nieuwe lichting heel streng opgeleide keuringsartsen. Die zouden de Europese regels op eigen, strenge wijze interpreteren en vooral afgaan op eigen inzicht. Begeleiding door de NVWA is er niet, want er heerst volgens Vion een angstcultuur in de organisatie.

Gevolg is dat in de nieuwe slachterij in Leeuwarden bijna 3 keer zoveel slachtkoeien worden afgekeurd dan elders in Nederland. Het is voor Vion onmogelijk om dan een sluitende exploitatie te krijgen.

Geen overleg mogelijk met NVWA

Vion zegt van alles geprobeerd te hebben. Een verzoek om overleg met de NVWA werd geweigerd. Ze hebben voorstellen gedaan om de noordelijke keuringsteams tijdelijk te wisselen met de zuidelijke, om te zien wat voor keuringsresultaat dat oplevert. Ook dat was niet mogelijk, want de NVWA staat vierkant achter de Noordelijk opererende keuringsartsen. Wel wijst de organisatie erop dat er in het Noorden veel problemen met slachterijen zijn. Er lopen nogal wat rechtszaken, die gaan over welzijns- en andere problemen met koeien in de Noordelijke provincies.

‘Vrij vertaald zegt de NVWA dat de boeren in het Noorden er eigenlijk maar een zootje van maken’

Vrij vertaald zegt de NVWA dat de boeren in het Noorden er eigenlijk maar een zootje van maken. Vraag is dan natuurlijk wel waarom ze niet met Vion willen praten en de noordelijke en zuidelijke teams niet – tijdens een proef – willen wisselen. Dat is zwak.

Slachtlijn in de slachterij van Vion in Leeuwarden. Foto's: Vion
Slachtlijn in de slachterij van Vion in Leeuwarden. Foto's: Vion

Bedrijven onterecht op slot

Het klinkt allemaal ook niet sterk uit de koker van de NVWA. Het is nog maar kort geleden dat ze het land in verwarring brachten met de mededeling dat er op 2.200 bedrijven gesjoemeld was met de registratie van vee. Veel bedrijven gingen onterecht op slot. Van de beschuldigingen bleef weinig over. Minister Schouten, die haar uitspraken van toen baseerde op de gegevens van de NVWA, reed daarmee een scheve schaats en moest terugkrabbelen.

Fipronil-affaire

En dan hebben we het nog niet eens over de fipronil-affaire, waarin de NVWA niet professioneel opereerde. Men ondernam na signalen veel te laat actie en met ongelukkige uitspraken op de televisie werden ze de aanjager van onrust bij de consument. Ze maakten het drama voor de kippenboeren compleet.

Dat is de NVWA, die nu niet wil overleggen met Vion over de problemen. Een organisatie die zich ver verheven voelt boven de ‘werkers’ in de sector.

Gevaarlijk voor een controlerende instantie, die zelf niet gecontroleerd wordt. Redeloos en daardoor reddeloos onder de huidige leiding.

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Er rest bij de NVWA maar een optie en dat is keihard ingrijpen door de verantwoordelijke bewindspersoon!!!

 • agratax(1)

  @10:57 De NVWA leiding zal niet op eigen houtje ingrijpen, ambtelijke sectoren grijpen nooit in zonder opdracht van Hogerhand en de politiek, zij moet ingrijpen, varen blindelings op hun eigen uitvindingen (controle instanties en regelgeving). Ik helaas niet anders concluderen dan "Onze democratie is afgezakt tot het communistische systeem van weleer. De leiders doen wat ze goed dunkt onder het mom "Onze kiezers willen dit". De kiezer wil alleen wat hen als GOED wordt voorgehouden. Dus kan in beide systemen de politiek acteren vanuit de gedachte "Wij weten wat goed voor u is, laat ons onze gang gaan".

 • Zuperboer

  Beetje meer geld toestoppen aan de top en we kunnen weer......zo ging t vroeger in de Soviet Unie ook. Overheidsinstanties worden eigen koninkrijkjes van links Nederland. De controlerende macht, rechterlijke macht en de pers worden linkser en linkser in ons land en de politiek staat machteloos. De burgers (werkende en bezittende klasse) verrechtsen. Deze tweespalt in de maatschappij is al jaren aan het groeien.

 • cornelis 22

  Vind het wel een goede actie van Vion , dat team keuringsartsen kan nu ook naar huis . zien ze zelf eens dat als er geen sector meer is om te controleren het voor hen ook einde oefening is.

 • Attie

  De hr R van L maar eens aan de tand voelen!

 • egbert

  Dit is al jaren bekend dat er hier een paar mensen rondlopen van nvwa die niet heel praktisch zijn in het noorden.
  Er wordt 2 keer gekeurd bij leven en geslacht en bij leven moet gewoon simpel zijn redelijk goed lopend slachten niet meer en minder.
  Geslachte keuring veel belangrijker want je kunt er niet in kijken.
  Laatst koe afgevoerd geslacht zonder opmerkingen na keuring geslacht afgekeurd. Was terecht .
  De regels zijn zo streng dat er niet veel meer mogelijk is.
  Wil je een koe door omstandigheden na afkalven snel afvoeren dan mag dit niet moet je 10 dagen wachten . Vreet het dier slecht dan is er niet veel meer van over.
  Als een koe na kalven goed loopt moet je die gewoon kunnen afvoeren.
  Gelukkig komt het niet zo vaak voor maar is wel heel vervelend en het kost geld.
  Zet een koe een poot slecht neer en is verder gezond kan door willekeur keuringsartsen zo in de put verdwijnen.

 • Dirk,

  DIRK
  Egbert heeft gelijk , dieren onnodig laten lijden of onnodig naar de Rendac ,door deze transportregel ,is voor niemand voordelig ,en moet afgeschaft, het wordt misbruikt door de NVWA ,willicht ter meerdere eer en glorie van zichzelf ,en organisatie om aan te tonen dat ze goed bezig zijn ,net als de misser bij de onterechte I&R blokkades ,respektloos en harteloos zijn de juiste woorden ,zou jij zo behandeld willen worden of zou je willen dat je moeder zo behandeld werd, was eens de vraag ,aan een NVWA,er. JE KUNT BETER MET DE MOTORENCLUB NO SURRENDER TE MAKEN HEBBEN DAN MET DE OVERHEID ,hoorde ik gister

 • Eminem2010

  nvwa krijgt extra geld van de overheid maar, hiermee is het doel niet bereikt want het doel is een fraudeur oppakken maar dat is moeilijk want een fraudeur is altijd 1 stap vooruit ten opzicht van controleur(zie wielrennen ) dit behoeft dus nieuwe technieken en dus een bepaalde creativiteit.

  NVWA moet laten zien dat ze sterker worden van meer geld
  Oorzaak -Gevolg . Dit gaat het makkelijkste door te doen wat je al deed alleen dan
  nog meer hiervoor is geen creativiteit nodig wat past bij deze beroepsgroep.

  helaas driemaal zelf nu mee gemaakt koeien naar de slacht Kern Gezond en afgekeurd op basis van ontstekingen in de lever en nieren geen koorts gemeten bij het rund dus oud (oordeel veearts)
  de was vleeskleur perfect en volgende meerdere mensen geschikt voor consumptie.

  Ik ben geen arts en zal ten allen-tijden het oordeel van een Arts respecteren
  alleen het boeren verstand verteld in 4 jaar tijd geen 1 afkeur en dit jaar met 4 leveringen 2 verschillende slachthuizen 4 afkeuringen.

  pff wat zal veranderd zijn het dier of de mens. '

 • koestal

  De NVWA is een staat in een staat.

 • koestal

  Schouten is niet voor de boeren maar voor de NVWA,dat is een probleem.Waar moet dat heen ? Koeien laten slachten in het buitenland. Gebeurt nu ook al.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.