Commentaar

11 reacties

‘Vraagtekens rondom Vion Leeuwarden’

Er moet duidelijkheid komen waarom de runderslachterij in Leeuwarden dicht is gegaan.

Sinds begin dit jaar kon Noord-Nederland zich verheugen over een nieuwe eigen slachtcapaciteit voor runderen. Vion durfde het aan om in Leeuwarden een slachterij te openen waar voorgangers stukliepen op slechte marges, zware concurrentie en gedoe met controles. Bijzonder aan deze slachterij is dat ze geschikt is voor concept- en biovlees.

‘Een opmerkelijk verschil dat om een goede verklaring vraagt’

Verschillen in keuringsresultaat

Maar amper 4 maanden na de start ligt de zaak alweer stil. Kinderziektes. Tegelijk maakte Vion bekend dat er opvallende verschillen in keuringsresultaat zijn met andere slachterijen. In Leeuwarden wordt 5% van de aangevoerde dieren afgekeurd, tegenover gemiddeld minder dan 2% in Tilburg. Een opmerkelijk verschil dat om een goede verklaring vraagt.

‘Verhaal NVWA overtuigt nog niet echt’

Strengere keurmeesters

Die is er nog niet. Heeft het te maken met de bijzondere categorie vee die hier geslacht wordt? Leveren noordelijke boeren mindere kwaliteit dan zuidelijke? De slachterij zelf denkt dat de keurmeesters strenger zijn dan hun collega’s elders. De NVWA wijst dat van de hand, maar haar verhaal overtuigt nog niet echt.

Willekeur

Controles aan de slachtlijn zijn altijd al een steen des aanstoots. Zijn het niet de dierenvrienden die vinden dat de controleurs te slap zijn, dan wel klokkenluiders die vinden dat ze onder druk gezet worden. Altijd is er wel wat. Dat neemt niet weg dat er over deze zaak duidelijkheid moet komen, alleen al om de schijn van willekeur aan de slachtlijn te bestrijden.

Laatste reacties

 • koestal

  veel runderen werden in Leeuwarden afgekeurd

 • hansvanbergen

  Kennelijk zitten in het zuiden de betere veehouders. Dat blijkt wel uit deze cijfers

 • farmerbn

  Onze familie is van Brabantse komaf en een oom is jarenlang politieman geweest in Limburg. Hij vertelde dat het erg moeilijk was om Limburgse politiemannen te vinden die plaatselijken op de bon wilden slingeren. Politiemensen in Limburg komen vaak van boven de rivieren. Die hebben er minder moeite mee om een plaatsgenoot of een medelid van de harmonie te pakken. Zuiderlingen zijn gemoedelijker en gaan wat makkelijker met de regels om.

 • Bennie Stevelink

  @Hans van Bergen, of in het zuiden de betere veehouders zitten weet ik niet. Wat ik wel weet is dat in het zuiden niet altijd de beste reageerders zitten.......

 • j.h.vonk@home.nl

  Gezeur over de noordeling en de mensen uit het zuiden !!.
  Het leven in het zuiden is gewoon beter!!.

 • kleine boer

  bennie waar gaan de meeste heen op vakantie? Juist ja naar het zuiden duidelijk toch dan. En de wijze komen uit het oosten dus die in het zuidoost wonen wonen precies goed.

 • hansvanbergen

  99% van de boeren schat ik is maar 1 x in zien leven in een slachthuis geweest en da was afgelopen zondag avond met Yvonne en boer Frans. Keurders rouleren en komen overal vandaan. Het percentage afkeur zegt gewoon iets over de kwalititeit van de aangeboden dieren.

 • kleine boer

  Hans de keurders komen overal vandaan maar de koeien ook...

 • Bennie Stevelink

  @Hans, ik lever al het vee aan Vion. Ze gaan via een verzamelplaats in Beltrum naar Tilburg. In de slachterij in Tilburg komt dus vee uit heel Nederland en niet alleen uit het zuiden.

 • deB.


  Ze hebben dus gewoon geen vee aanvoer.

  Op de markt komen ook nog eens honderden koeien die naar het buitenland gaan.
  De rest hangt bij de concurrent aan de haak.

  Kortom geen aanbod, dus de tent gesloten!

 • koestal

  Laten slachten in het buitenland is beter

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.