Commentaar

36 reacties

‘Oplossing via de staatsruif?’

Moeten knelgevallen extra fosfaatrechten krijgen of niet? Het is een duivels dilemma dat de melkveehouderij dwars doormidden splijt.

Eind vorige week kwam actiegroep Innovatief uit de Knel met een ’open brief aan de Nederlandse samenleving’, waarin ze de noodklok luidt over veehouders die op de peildatum hun nieuwe stal niet vol hadden en nu te weinig fosfaatrechten hebben.

De brief oogst begrip en bijval maar ook opvallend veel scherp negatieve reacties van andere veehouders. Hun toon is helder: a. iedereen moest bloeden bij de invoering van de fosfaatrechten, b. wie medio 2015 bezig was met uitbreiding, wist dat daar risico’s aanzaten. En de belangrijkste: c. elke tegemoetkoming voor deze groep gaat ten koste van collega‘s. Daar is weinig animo voor. Dat verklaart ook de zuinige reacties van de boerenorganisaties LTO en NMV.

Zoeken naar oplossingen

De enige manier om deze knelgevallen enigszins te steunen zonder dat de rest in opstand komt is via de staatsruif. Dat is trouwens niet helemaal kansloos, want er hangt saneringsgeld voor de varkenshouderij in de lucht. Opkoop van varkensrechten zou ruimte kunnen scheppen. Voorwaarde is wel dat die sector daarmee akkoord gaat.

‘Een oplossing zonder commotie en slachtoffers is ondenkbaar’

Maar ook daar zijn de meningen sterk verdeeld. Bovendien zijn er dan ook weer andere melkveehouders die vinden dat ze recht op extra fosfaatrechten hebben. Kortom, een oplossing zonder commotie en slachtoffers is ondenkbaar.

Laatste reacties

 • ghsmale

  Als ze verdeeldheid willen zaaien in de sector
  dan moeten ze dit vooral doen.
  Waanzin ten top.

 • Alco

  Ik zou het gedateerde fosfaatplafond bespreekbaar maken.

 • wmeulemanjr1

  Gratis geholpen worden daar zij 'we' wel van!

 • Gerrit Lammertink

  Mocht de minister overwegen om varkensrechten om te zetten dan is het billijk dat elke melkveehouder daar van kan profiteren en niet alleen deze groep!
  Wie bepaald wie een knelgeval is en de grote groep is niet gegroeid maar moet wel inleveren voor het totaal!
  Ik ben voor een omwisseling van varkensfosfaat, nertsenfosfaat!!

 • xw

  Dan krijgt iedereen die 8,3 % korting ook gewoon weer terug.

 • Alco

  En de kalversector kan zonder ff rechten nog steeds bouwen!!!!

 • Firma Vellenga

  Ja, iedereen dan graag. Gewoon de 8,3 % terug. Dan maar weer eens zien

 • g.smale1

  hier krijg je weer nieuwe knelgevallen bij en wie lost dat dan weer op .

 • John*

  misschien is het ook wel slim om een stoppersregeling voor melkveehouders in intensieve gebieden op te starten. Intensieve bedrijven die overblijven hebben dan de mogelijkheid om grondgebonden te worden en de rechten passen dan mooi bij de knelgevallen met voldoende grond. Dat is maatwerk in de sector waar iedereen wijzer van wordt..

 • egbert

  Die nu echt knelgeval zijn daar heeft de rest geen 8,3% voor gekort want bij de echte knelgevallen had de groei nog niet plaatsgevonden. De groei komt bij de rest vandaan ook bij een groot gedeelte van de 8,3% gevallen . Volgens lto was de gehele sector iets gegroeid maar 18000 bedrijven maal 5 gve maakte een heleboel gve vul zelf maar in. Al dat gezwets over grote groeiers er zullen er best wel wat zijn maar lang niet iedereen. LTO is mede behoorlijk schuldig aan het hele verhaal omdat ze voor afschaffing melkquota geen standpunt inam. Nu opereren ze heel voorzichtig bang om leden te verliezen. De echte knelgevallen hadden liever de stal volgehad om vervolgens 8,3% gekort te worden met krokediletranen.

 • Bolder01

  Ik ben voor mensen fosfaat😭😎

 • wullum

  Helemaal eens met de reactie van bolder 👍

 • Firma Vellenga

  Een mensen Fosfaat, hoe kom je er op. Wat grappig. Eerst maar eens in de kamer beginnen hiermee. Dan alles wat er 1 juli 2015 nog niet was mag niet meer terug komen. Hoeveel stemmen had de partij van de dieren toen?

 • raymond

  Is een bepaalde financierings voordeel niet mogelijk, immers banken en overheid gaan niet geheel vrijuit. Anderzijds blijven het ondernemers die zeggen dat ze perfect boeren kunnen met deze optimale nieuwbouw dus geld weten te maken?

 • OoO

  Er is geen fosfaat probleem.
  Den haag maakt er een probleem van.
  Zoek massaal de media op en kom in actie.

 • Mfb

  De zuivelsector zit helemaal niet te wachten op extra melk door de omzetting van varkensfosfaat naar melkkoeienfosfaat!!
  Snel dumpen dat idee!

 • Alco

  @Mfb. De FC is de zuivel niet!
  A ware bouwt nog.

 • ENDE902

  Langzamerhand begin ik te vermoeden dat FC de overheid ook niet meer vertrouwd en daarom met hun befaamde plan omtrent de te leveren melk zijn gekomen.

 • G. Peltjes

  @Alco: maar Aware wil nu ook geen extra melk meer.

 • Alco

  Waar het omgaat is dat het fosfaatplafond niet de intensie behoeft te hebben de melkmarkt te reguleren.

 • Bennie Stevelink

  Daar heeft @alco gelijk in. Het fosfaatplafond is er niet om de zuivelmarkt te reguleren. Het is er om de veedichtheid in Nederland te begrenzen.

  Het melkaanvoerreguleringsplan van FC is er om de melkaanvoer te synchroniseren met de vermarktingsmogelijkheid.

  @ENDE902 slaat misschien wel de spijker op de kop: ze hebben bij FC blijkbaar een vooruitziend blik en hebben waarschijnlijk al rekening gehouden met de mogelijkheid dat varkensfosfaat wordt omgezet naar rundvee. Daarmee geven de fosfaatrechten geen begrenzing meer aan de melkaanvoer.

 • Alco

  Het is ook niet om de veedichtheid te begrenzen.
  Er zijn nog genoeg gebieden waar burgers graag grazende koeien willen zien.
  Het is een EU afspraak ter faveure van andere landen.
  Maar Duitsland heeft toch ook geen begrenzing voor hun auto industrie?

 • hylkema.l

  Iets gratis krijgen wil zeggen dat anderen het hebben betaald. Gratis is nooit voor niets.

 • koestal

  Als de knelgevallen geld krijgen uit de staatsruif ,zullen de prijzen van fosfaatrechten explosief stijgen.

 • j.r.j.porsius1

  Alle boeren willen wel extra fosfaatrechten hebben al helemaal als de overheid ze gratis weg geeft omgekeerde wereld lijkt mij. Dan eerst de 8.3% korting terugdraaien en dan iedere boer rechten geven en niet één bepaalde categorie bevoordelen. Al die schreeuwers die vooraf riepen dat groeien de toekomst was en de melkfabrieken die riepen dat alle melk verwerkt zou worden hoor je nu niks meer van. Tuurlijk word alle melk wel door hun verwerkt alleen de producent de boer dus krijgt er geen drol voor tja dat is mooi geld verdienen voor die melkfabriek.
  Ik blijf erbij deze mensen hebben de gok genomen en helaas verloren en hun stal kan vol komen gewoon fosfaatrechten kopen als zij land genoeg hebben wat iedere keer gezegd word nou dan dat maar verkopen hierna terug pachten en fosfaatrechten aanschaffen. Wij moeten ook roeien met de riemen die wij hebben en hebben ook al het nodige vee af moeten voeren en iedere maand moet je gezonde koeien afvoeren vanwege instroom van nieuwe vaarzen en zo is iedereen een knelgeval van dit geweldig nieuwe systeem. Het quotum was goed en dat had zo moeten blijven wij hebben altijd gezegd dat dat er niet af moest want dan zou er iets anders komen nou en dat kwam er en diegene die dat erzo graag af wilden hebben noemen zich nou knelgeval!

 • Alco

  @Porsius.
  Wat was je leverantie in 2013 - 2014 vergeleken met de jaren erna?
  FF de 8.3 % korting checken.
  Als dit ook zo is heb je recht van spreken.

 • melkveehouder .

  @alco. Als ze het echt eerlijk moeten doen, dan neem je van ieder melkveebedrijf de fosfaatproductie in het referentiejaar van het fosfaatplafond. Dat was 2003. Vervolgens krijgt iedereen er in 2015 een X-percentage bij. Dát zou pas eerlijk zijn, maar wat zouden veel mensen in de gordijnen klimmen. En misschien juist wel die mensen die nu anderen cowboy gedrag verwijten maar zelf het meeste hebben bijgedragen aan de fosfaatproductie ná 2003.

 • Alco

  Ik hoorde zelfs van buren van sommige boeren die hier ook wel reacties geven, dat ze nu meer melk leveren dan in het quotum tijdperk.
  Hoezo 8.3 % ingeleverd denk ik dan.

 • koestal

  Het beste is dat de boeren met te weinig fosfaatrechten net over de grens gaan emigreren. De grote groeiers hebben gewonnen.

 • ENDE902

  @Alco
  Eigenlijk zouden we de grootte van het oude melkquotum als uitgangspunt moeten nemen. Vervolgens een verhouding bepalen tussen fosfaatrechten en melkquotum. De volgende stap is dan, dat we gaan kijken of men meer of minder fosfaatrechten heeft dan op basis van het melkquotum gerechtvaardigd zou zijn. Bij minder fosfaatrechten heeft men geld tegoed van de overheid, bij meer fosfaatrechten is men geld verschuldigd aan de overheid. Voor het verschuldigde bedrag zou een betalingsregeling met de overheid op poten gezet moeten worden.
  Hiermee zou volgens mij al veel onrechtgevoelens worden weggehaald, maar ik verwacht niet, dat we dit geregeld krijgen.

 • Alco

  Mooi bedacht @Ende.
  Maar ook de groeiers van net voor de 2juli hebben niets illegaals gedaan.
  We moeten elkaar niet afkatten, maar gezamenlijk de overheid verantwoordelijk stellen.
  Kan dit niet met extra fosfaatrecht!
  Dan maar een financiële tegemoetkoming.
  Ze moeten het maar voelen.

 • Attie

  Het is vooral sneu voor diegene die er wel de grond voor had, met grond kon je immers niets gebeuren(LTO) en juist die hadden iets minder haast, helaas!

 • j.r.j.porsius1

  @Alco wij zijn niet 8,3% gekort want wij zijn grondgebonden! Maar als de zogenaamde knel gevallen zo nodig geholpen moeten worden dan moet je ook al die mensen die wel gekort zijn matsen.

 • kleine boer

  @porsius1 dan ook de grondgebonden met lege plekken en latente ruimte....op basis vd door overheid af gegeven vergunning inklusief milleuvergunning ....

 • j.r.j.porsius1

  @kleine boer helemaal mee eens. Dit is zo krom als wat dat mensen met ruimte dit niet mogen benutten, tenzij eerst dure fosfaat rechten aangeschaft worden. Deze mensen hebben de boel gewoon in de juiste verhouding en dus op orde.

 • Bennie Stevelink

  @porsius, ben je grondgebonden met derogatie of ook zonder derogatie?

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.