40 reactieslaatste update:11 jun 2018

‘Open brief over wanhopige melkveehouders’

Melkveehouders die klem zitten met fosfaatrechten vragen aandacht voor hun nood. Actiegroep Innovatief uit de knel schrijft deze ‘Open brief aan de Nederlandse samenleving’.

U kijkt wellicht ook naar het programma van Yvon Jaspers, Onze boerderij. Daarmee maakt u kennis met de andere kant van boer zijn, mooie beelden maar ook tragiek. Met deze brief vragen wij uw aandacht voor de nood in de melkveehouderij, de zogenoemde knelgevallen. Dit zijn 800 gezinsbedrijven, die door het beleid van de overheid geen kant meer uit kunnen en eind 2018 dreigen failliet te gaan.

Keihard werken en sparen

Wat hebben deze 800 boeren dan fout gedaan, vraagt u zich af? Het antwoord is eenvoudig: niets. Het zijn stuk voor stuk gezinnen die door keihard werken en sparen afgelopen jaren een moderne stal hebben gebouwd voor hun koeien. Ze willen ook in de toekomst uw melk, yoghurt of kaas blijven produceren. In veel gevallen staat een jonge boer als volgende generatie klaar en daarom hebben ze geïnvesteerd in duurzaamheid en diervriendelijkheid. Ze hebben een stal gerealiseerd met volop koecomfort zoals heerlijke zachte ligbedden, koeborstels, ruime loopgangen, ammoniak-arme vloeren en vaak zonne-energie op het dak.

De overheid heeft de vergunningen voor de stallen afgegeven en de bouw gestimuleerd onder andere met fiscale faciliteiten. De investeringen van vaak meer dan € 1 miljoen per bedrijf werden ook door de minister gezien als maatschappelijk verantwoord. De bedrijven voldoen allen aan de wet grondgebonden melkveehouderij.

Ramp voor gezinsbedrijven

Diezelfde overheid zegt plotsklaps op 2 juli 2015: stop, u mag de stal maar half benutten. Voor de vergelijking: u heeft een huis gebouwd en er komt iemand aan de voordeur met een brief dat u de helft van het huis leeg moet laten staan.

‘Hun levenswerk gaat in rook op’

De ramp is voor deze gezinsbedrijven niet te overzien. Ze kunnen de kosten met een half lege stal niet meer terugverdienen, lijden elke dag verlies en zijn compleet ontredderd en vertwijfeld. Een bankroet is wat in veel gevallen resteert. Hun levenswerk gaat in rook op. Generaties gefokte gezonde koeien moeten naar het slachthuis. Dit leidt ook op het persoonlijke vlak tot risicovolle situaties.

‘Ze vormen een belangrijke factor voor de leefbaarheid en de economie van het platteland’

Dat terwijl ze het landschap prachtig aankleden met hun weidende koeien. Ook extra taken zoals zorg, kinderopvang, educatie, verkoop van boerderijproducten en natuuronderhoud nemen ze vaak op zich. Ze vormen een belangrijke factor voor de leefbaarheid en de economie van het platteland en zijn het hart van een innovatieve wereldwijd geprezen melkveehouderij.

Waarom heeft minister Carola Schouten dan zo hard ingegrepen?

Streng mestbeleid

Als reden wordt het behoud van het Nederlandse milieu aangevoerd. Er zijn teveel koeien, zegt de overheid. Sinds 1983 is het aantal koeien gekrompen van 2,3 miljoen naar 1,7 miljoen in 2018. Echter in de ogen van de overheid zijn dat er nog steeds te veel. De fosfaten in de mest van deze koeien komen door de zeer strenge mestnormen nog maar mondjesmaat op het land. Zelfs minder fosfaat dan het gewas jaarlijks uit de grond onttrekt. Het teveel aan mest gaat naar akkerbouwgebieden, o.a. Noord-Frankrijk waar de grond zo verschraald is dat deze schreeuwt om mest. Een deel van de mest wordt gebruikt voor het produceren van groene stroom.

‘Door verduurzaming en innovatie is de uitstoot van broeikasgassen met bijna 50% verminderd.’

De vergunde stallen logischerwijs volledig gebruiken heeft dan ook geen impact op het milieu. Nederland produceert inmiddels 6 miljoen kg fosfaat minder dan het zogenaamd fosfaatplafond ingesteld door de EU in 2002! Door verduurzaming en innovatie is de uitstoot van broeikasgassen met bijna 50% verminderd. Feiten en resultaten die hun weerga niet kennen bij andere sectoren in Nederland.

Knelgevallen helpen

Toch blijven de boeren de kop van jut, ook de jonge boeren en de biologische boeren moeten eraan geloven. En dat terwijl de minister voldoende beleidsruimte heeft om knelgevallen te helpen. Een voorbeeld is het maken van afspraken met de veevoederindustrie over een laag fosfaatgehalte in het voer. Daardoor komt er minder fosfaat in de mest. Een andere oplossing is een warme sanering van varkensboeren die willen stoppen. Met deze ‘ruimte’ kunnen alle knelgevallen worden geholpen. Collega melkveehouders hoeven niet extra in te leveren en het is maatschappelijk verantwoord.

Vindt u bovenstaande behandeling van boeren en hun gezinnen onrechtvaardig en oneerlijk? Doe er iets aan. Reageer massaal, bijvoorbeeld via sociale media zoals onze eigen Facebook-pagina @Innovatiefuitdeknel of het andere geluid van @Liefdevoordeboer.

Wij roepen minister Schouten op om op korte termijn met betrokkenen in gesprek te gaan. Houd jonge boeren overeind en werk aan een goed transitiemodel. Als gezinsbedrijven moeten stoppen werkt dit schaalvergroting en de komst van megastallen in de hand.

Prof. mr. Willem Bruil, bijzonder hoogleraar agrarisch recht; Bennie Jolink, frontzanger Normaal; Annie Schreijer-Pierik, EU-parlementariër; Geesje Rotgers, onderzoeksjournalist; Sieta van Keimpema, voorzitter DDB; Hennie Verhoeven, drs. beleidsgerichte milieukunde; Jan Cees Vogelaar, voorzitter Mesdag-fonds; Fons Braks, ondernemer en broer wijlen minister Gerrit Braks; Harmen Endendijk, melkveehouder en columnist; Sjaak Sprangers, voorzitter Stichting Duinboeren.

Laatste reacties

 • Roeleke

  Wat moeten we met deze mensen die het allemaal opnemen voor deze groep van 800 bedrijven. Hebben jullie enig idee hoeveel bedrijven er dit jaar in de knel komen die vorig keurig met de GVE uitkwamen en die nu door rekening te moeten houden met de productie van de koeien ook allemaal in de knel komen.
  Het is toch onbegrijpelijk dat degene die hier mee te maken krijgt ( bijna ieder bedrijf) voor duizenden euro's fosfaatrechten moeten kopen of nog weer vele koeien moeten verkopen zodat daar ook de stallen steeds leger raken.
  Zou heel fijn zijn als U zich ook in ging spannen voor deze groep die meer dan 800 is . Dit zijn bijna alle overgebleven bedrijven. Met name Annie ik neem aan dat je voor ALLE boeren staat en niet expliciet voor die 800.

 • stono

  Heel mooi allemaal maar degenen die ook niets verkeerd hebben gedaan kunnen er weer voor gaan inleveren

 • Mtstermors1

  Ze kunnen ze toch gewoon kopen. Kloppen ze toch even weer bij de bank aan. Een ander moet ze ook wel kopen

 • Kletskoe

  Het is zeker een drama. Maar niet alleen voor deze gevallen. Ook geloof ik er niets van dat ze allemaal failliet gaan. Er zal een aantal moeten stoppen maar dat is wat anders. En die zitten er ook genoeg bij de niet-groeiers die te laat waren/voorzichtig waren/verantwoord bezig waren. In deze brief wordt suggestie gewekt dat fosfaatrechten uitgedeeld kunnen worden zonder dat het ten koste gaat van de rest. Dat is natuurlijk de boel belazeren. Elke kilo ruimte die naar deze groep gaat is/wordt gekort of kan niet ten goede komen aan iedereen. Zo wordt de kluit belazerd door deze brievenschrijvers. Deze bedrijven hebben niets gedaan wat niet mocht. Maar wel zelf het risico genomen om te groeien. De veronderstelling dat ze gevrijwaard dachten te zijn van eventuele maatregelen om binnen fosfaatplafond te blijven, is een eigen inschatting geweest. Daar is geen enkele garantie voor gegeven. Dit risico is genomen, het pakt verkeerd uit. En nu is de 'ondernemer' een knelgeval. Die alsnog fosfaatrechten claimt over de rug van de rest.

 • Hoeveel boeren hebben een stal gebouwd en die volgekocht met melkquota? zoveel dat ze ook tot aan de nek in de stront zitten. Door deze 800 boeren die te zuinig waren om te investeren in quota en dachten gewoon mooi goedkoop uit te zijn, te bevoordelen moeten de anderen die wel geinvesteerd hebben in quota weer inkrimpen. Door deze extra krimp komen deze investeerders in de problemen. Om zielig te doen over deze 800 helpt niks want dan worden anderen de klos.

 • info36

  Wat een collegialiteit allemaal. Zijn we weer bang dat het een ander goed gaat?

 • melkveehouder .

  @Info36. Los van de inhoud van de discussie sla je de spijker op zijn kop. Wat een gemiauw.

 • Bennie Stevelink

  Nee @info36 en @melkveehouder, het probleem is niet dat deze 800 boeren het goed gaat. Het probleem is dat andere boeren het voor hun moeten betalen.

 • Bennie Stevelink

  @info36 en @melkveehouder, ik doe jullie een voorstel: ik ga dit weekend naar het casino. Als ik win steek ik dat in mijn eigen zak, het is immers MIJN winst.
  Als ik verlies betalen jullie het verlies omdat jullie solidair zijn met een boer in de knel.

 • Alco

  Niet te simpel worden @Bennie

 • melkveehouder .

  @bennie. Nergens staat dat ik solidair ben met de door jou benoemde ‘ boeren in de knel. Maar je weet inmiddels wel dat ik een bloedbekel heb aan mensen die afgeven op collegae, zeker als afgunst de drijfveer is. Overigens heb ik vaker (vruchteloos) geprobeerd op inhoud te discussieren met jou. Dat ga ik dus niet meer doen.

 • hooghoes

  Ik ben ook onterecht gekort met 3,5 procent . Want heb niet uitgebreid de laatste jaren .
  Loop nu toch ook niet te janken , heb er wel melkquotum voor gekocht destijds .

 • gradje1966@

  Ik weet heel zeker dat deze bedrijven niet allemaal inventief zijn , de koeien komen vaak niet buiten om dat de meeste robot bedrijven zijn.
  Neem als voorbeeld het bedrijf van Agnes het is een veredelde varkensstal de lucht word gezuiverd door afzuiging van de mestput via een luchtwasser . De koeien komen niet buiten . Waarom moeten de boeren die wel aan weidegang doen voor deze intensieve manier van koeien houden inleveren. Ik zie het verschil niet tussen een varkens boer en zo n bedrijf

 • vanpuffelen

  Bennie en de rest van de afgunsytige boeren,
  jullie moeten eerst eens goed lezen. Er word gevraagd om warme sanering varkenshouderij. Dat kost jullie dan 0,0 kg fosfaat.
  Als buitenstaander heb ik te doen met elk boerenbedrijf die door de fosfaatrechten in de knel komt, vooral voor de jonge generatie die staat te trappelen boer te worden.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • gradje1966@

  vanpuffelen Iedere boer die in moet leveren daar kost het ook geld en iedere boer die een jaar eerder een stal heeft gezet en niet vol staat is net zo erg als bij deze 800 boeren dus die boeren willen ook wel profiteren van gratis fosfaat .
  Deze 800 boeren moeten niet zeiken maar hart werken dat moet ik ook wij hebben ook een stal gezet en grond gekocht en ik moet ook 8.3 % inleveren en heb ook grote schulden dit moeten wij zelf oplossen zou niet eerlijk zijn als hun dat niet hoeven want dan is dit beleid een willekeur .

 • Fordson dexta

  Hadden ze de stal maar gelijk vol moeten zetten
  Ophouden te zeuren

 • el

  Investeren in lucht is niet verstandig!

 • Bennie Stevelink

  @van Puffelen, je kunt wel gaan zitten schelden maar dat draagt niet bij aan een inhoudelijke discussie. Sterker: het laat zien dat je geen argumenten hebt.

  Enkele dagen geleden werd op deze site gemeld dat er 200 miljoen beschikbaar is om ruim 1 miljoen varkensplaatsen uit de markt te nemen. Dat komt overeen met 150.000 koeien. Ik was de eerste en enigste die hierop gereageerd heeft de constatering dat dit een mogelijkheid schept om het probleem van de knelgevallen in de melkveehouderij op te lossen. Termeer omdat de huidige situatie is ontstaan door wanbeleid van de overheid. De overheid dient dus ook verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van de huidige situatie.
  Ik accepteer echter niet dat het probleem wordt opgelost ten koste van boeren die niet gegroeid zijn. De huidige inlevering van 8,3% is al schandalig.

 • koestal

  Succes uit het verleden,is geen garantie voor de toekomst .

 • koestal

  Ondernemen is risico,s nemen.

 • koestal

  wie had er voor 2015 van een fosfaatplafond gehoord /

 • ENDE902

  @koestal
  Dan constateer ik bij deze, dat het wanbeleid van de overheid ook een risico is. Ik heb zelfs de indruk, dat veel melkveehouders op het moment dat het melkquotum werd afgeschaft, dit wanbeleid al helder voor ogen hadden en hier hun eigen invulling aan hebben gegeven.

 • Je kunt wel varkensfosfaat om gaan zetten in melkveefosfaat maar dat betekent meer koeien en dus ook meer melk. De meeste zogenaamde knelgevallen zullen aan RFC leveren en worden 10 cent/kg gekort op de extra gemolken kg want het vergelijkingsvolume is niet passend.
  De volgende " in de knel" brief kan opgesteld worden!
  We kennen al meer dan een halve eeuw marktordening voor melk en dan maar denken dat je na 31 maart 2015 onbeperkt kunt melken is wel erg veel risico nemen zoals inmiddels wel blijkt

 • willepy

  Alsjeblieft zeg. Kunnen we hiermee ophouden? Laten we een beetje begrip tonen voor elkaar. Een hoger kortingspercentage dan 8,3 % gaat echt niet gebeuren. Ondersteuning op enigerlei wijze voor bedrijven die echt in de knel komen, zowel groeiers als niet-groeiers, daar is toch niks mis mee? Natuurlijk moet dit wel worden betaald door de veroorzaker van al dit leed: de overheid.

 • samaja

  De waarheid is hard! Maar er heeft ook niemand gezegd toen der tijd van 'je kan melken wat je kan' Ieder kon wel nagaan dat er iets zou komen, maar veel melkveehouders dachten van wel en de banken ook! Ik noem het ondernemers risico.een voorbeeld van boer Agnes of boer Frans! De een heeft het te hoog gegrepen en de ander denkt toch net iets anders en komt er wel . Ik gun ieder het beste toe en neem de juiste beslissing , je moet nooit denken ' massa is kassa ' als je dat denkt kom je wel mooi bedrogen uit.

 • gjh

  wat een zwakkelingen de stal gratis vullen over de rug van de ander. Dit is een laffe zet. Hopen dat er niets van terecht komt want niemand heeft gezegd dat ze een nieuwe stal moesten zetten. Nogmaals wat een zwakkelingen

 • Attie

  Meen dat de banken ook nog wat zouden regelen, uit 'dankbaarheid' dat ze er zijn, de fosfaatrechten zogezegd!

 • kleine boer

  @bennie je weet nu dus ook waarom je de enige was die reageerde.....en dan zelf ook nog voor het fabrieksquotum zijn en meer koeien willen jaja wat een visie heb je toch.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, je loopt op deze site achter mij aan als een nuchter kalf achter de koe. En maar stoten en zuigen zonder zelf iets inhoudelijks bij te dragen.

 • kleine boer

  Ja bennie een weer woord noem je gelijk niet inhoudelijk en dat doe je niet alleen bij mij dat doe je bij iedereen maar goed je hoeft van mij geen reacties meer verwachten je kan schijnbaar niet tegen een weer woord maar zelf doe je niets anders bv tegen alco enz enz.... het ga je goed je bent erg verandert hoop dat je weer een keer de oude bennie word

 • theorikyreintjes1

  De overheid heeft zelf een bom in de melkveehoudrij gedeponeerd.
  Dit hebben ze gedaan na hun falend beleid. Over de jaren2 013 en 2014 had iedereen de fosfaatreferentie in de bus. Waarom houdt de overheid zich daar niet aan? Dit, omdat in 2015 de melkqotum beindigd werd. De overheid had het toen over moeten nemen, nu is het onbehoorlijk bestuur. Nu hebben ze de hele melkveehouderij tegen elkaar op gezet. Dit gaat het zelfde als in Groningen met het gas! Het gevolg, er blijven veel gezinnen met een trauma achter!

 • mts_kuijpers

  Als Agnes en consorten grondgebonden zijn dan verkopen ze toch een paar hectare aan de buurman. Kunnen ze netjes hun rekeningen betalen.

 • schooteind1

  Het is duidelijk dat er geen ruimte is en ook geen draagvlak voor een hogere generieke korting om zo de knelgevallen te helpen. Iemand met een fonkel nieuwe stal helpen ten koste van een collega die extra moet inleveren van zijn pakweg 50 koeien. Zo wordt iedereen een knelgeval. Extra fosfaat zal van buiten onze sector moeten komen, bijv. door (gedeeltijke) ontschotting tussen de sectoren. Maar daar is politieke wil voor nodig. Zowel van de minister, als van LTO, als van NZO.

 • kleine boer

  Gewoon het deel p wat buiten nederland word afgezet omdat met daar staat te springen om mest er voor gebruiken ipv niet er af telllen simpeler kan niet

 • 344412

  Fosfaatreferentie 2013 en 2014 gebruiken op 1 januari 2015. Kan nu niet meer. VVD en ZLTO waren tegen. Blunder.

 • Maas1

  Als ik dit lees dan staan de boeren op veel vlakken lijnrecht tegen over elkaar.Er zullen wel vele rechtzaken volgen voort vloeiende daaruit hou je je hard vast, je vraag je af komt er ooit weer derogatie of was dit het!

 • Dirk,

  Beste mensen,Veel melkveehouders overkwam het zelfde in1984, als wat de 800 boeren die nu in de problemen zitten ,bij de invoering van het melkquotum , ook ik had toen net m,n stal uitgebreid en er stonden een kwart meer koeien op kalven , ook toen moest ik ze ,met pijn in m,n hart verkopen,... mijn ervaring ,verwacht op korte temijn niets van de overheid of collega,s ,en zeker niets van uw bank ,je zult ook nu, als moderne Slaaf van de maatschappij ,zelf een keuze moeten maken ,net als bij die bij de beslissing om de nieuwe stal te bouwen,stoppen,... of even hard en medogeloos worden als de overheid en de banken..,en handelen zonder aanzien des persoons.

 • moi !

  LTO en regering maar ook heel veel boeren hebben te kort gedacht .Er is geen duidelijk beleid geweest. Veel boeren zijn op het verkeerde been gezet. Ik ben bang dat dit niet de laatste keer is.

 • koestal

  LTO zat bij het overleg met de staatssecretaris met 2 bestuursleden,ook de Rabobank met prof. Huirne,dus die kun je aanspreken.Er is over je beslist en zonder je beslist.

 • koestal

  Er gebeurt niets !

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.