Melk al lang niet meer één witte massa. Er komen steeds meer stromen, met soms heel mooie plussen.
Melkprijzen vergelijken wordt steeds ingewikkelder. Meer en meer verwerkers gaan met allerlei melkstromen aan de slag, met voor elke stroom een andere toeslag. En dan zijn er nog punten te verdienen voor zaken als energiebesparing, levensduur en diergezondheid.
Kansen op extra inkomen
Al die verschillende vragen en eisen maken het voor de melkveehouder steeds lastiger, want er is steeds meer om aan te voldoen. Anderzijds zijn al die melkstromen en toeslagen ook even zoveel kansen, kansen op extra inkomen. En ja, het is niet meer zoals het misschien ooit was: zorgen voor een flinke veestapel, voer erin en gáán.
‘Meedoen levert extra geld op’
Consumenten willen geen anoniem product meer. Ook voedselbedrijven niet. Ze willen zich kunnen onderscheiden met een product dat duurzaam, gezond of waarschijnlijk gezond is en waarvan ze weten dat het komt van goed verzorgde dieren, liefst van een boer die ze kennen.
Waarom anders mag boerenkaas zich verheugen in een toenemende populariteit? En waarom anders stappen partijen in A2-melk of ‘gepersonaliseerde’ koemelk (melk rechtstreeks van één bepaalde koe). Bedrijven als Lely en Van ’t Riet Zuiveltechnologie zijn ermee bezig.
Tekst gaat verder onder foto
Melk is al lang niet meer één witte massa. Consumenten en verwerkers willen zich onderscheiden met bijzondere producten, en daar valt extra geld mee te verdienen voor de melkveehouder. - Foto: ANP
Weidegangpremie in sommige gevallen verdubbeld
Consumenten willen onderscheid en verwerkers moeten er hun weg in vinden. Dat de vele extra toeters en bellen steeds meer geld opleveren, wordt duidelijk aan de hand van de vergelijking die Boerderij heeft gemaakt van de melkprijzen over 2017. Een aantal bedrijven verdubbelde bijvoorbeeld de weidegangpremie. Anderen deden het iets rustiger aan, maar ook bij hen werd weidegang meer lonend. Daarnaast introduceerden enkele bedrijven een toeslag voor inzet van niet-genetisch veranderd voer (VLOG-voer) voor de Duitse markt.
Duurzame huismerkzuivel van Albert Heijn
Als klap op de vuurpijl kondigde A-ware eind vorig jaar een programma aan voor duurzame huismerkzuivel van Albert Heijn. Dat zal tot 3 cent per kilo aan extra melkgeld opleveren. Ook FrieslandCampina wil nu deze kant op. De verwachting is dat hiermee het einde nog niet in zicht is. Meedoen levert extra geld op.