Redactieblog

38 reacties

‘Koop met EU-geld fosfaatrechten voor knelgeval’

“Komisch”, zei Hanna vorige week toen ze op Boerderij.nl twee artikelen op één pagina zag over de oplossing van problemen in de veehouderij.

”Van beide werd ik niet echt vrolijk. Ze gaven tegengestelde oplossingen. Het ene neemt het op de voor de groeiers, het andere pleit voor krimp.”

Het ene artikel is de open brief van onder meer professor Willem Bruil. Dat gaat over de nood bij knelgevallen. Het andere is van Roos Vonk. U weet wel, die activistische Wageningse professor, die was betrokken bij de fraude van haar collega Diederik Stapel met zelfgemaakte gegevens voor onderzoek.

‘Boeren in nood zijn misleid door de voorzitters van LTO en FrieslandCampina’

“Ik vind dat er wel een oplossing moet komen”, vervolgt Hanna.”De boeren in nood zijn misleid door de voorzitters van LTO en FrieslandCampina. Als die zeggen dat alle melk verwerkt gaat worden, dan geloof je daar als boer met plannen in. Die zijn dus medeaansprakelijk. Maar nu hoor je ze niet.”

Fosfaatrechten

Hans houdt zich wijselijk stil. Hij vindt dat iedereen had kunnen voorzien dat er een nieuwe productiebeperking zou komen. Dat werden dus fosfaatrechten. Maar ik voel mee met de enthousiaste boeren, die op basis van de uitspraken van hun organisaties, en met hulp van de graag geldverstrekkende banken, gingen investeren.

‘Vonk heeft weer haar bekende riedel over duurzamer boeren, minder koeien per bedrijf en een beter verdienmodel’

“Ik vind het vreemd dat Boerderij Vandaag een artikel van die professor Roos Vonk op dezelfde pagina plaatste als de noodkreet voor knelgevallen”, zegt Hanna. “Vonk heeft weer haar bekende riedel over duurzamer boeren, minder koeien per bedrijf en een beter verdienmodel. Oplossingen geeft ze niet. Zeker niet voor de knelgevallen. Haar toekomstvisie is echter funest. Er komen dan meer knelgevallen. Niet alleen de boeren met een te lege stal, maar over de hele linie.”

Fosfaatrechten kopen voor de knelgevallen

Duidelijk. Maar nu de oplossing. Elk Europees land, ook Nederland, mag zelf een bestemming zoeken voor een deel van de Europese gelden. Is het ook wat om daarmee fosfaatrechten op te kopen van stoppende boeren? En dan deze uitgeven aan de knelgevallen?

Dan hoef je niet de algemene korting te verhogen. Want daar ben ik niet voor.

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  Dan de 8,3 % korting ook even compenseren . Kansloos idee dus....

 • Gerrit Lammertink

  Ik wil ook gratis geld en rechten😇

 • g.smale1

  dat is staats steun en dat mag niet .

 • xw

  En misschien zijn er nog wel die flink willen uitbreiden m.b.v. gratis rechten

 • Fordson dexta

  heb ook belang bij gratis rechten

 • Trot

  Geef mij ook wat uit die pot zeer welkom

 • GerritLozeman

  nee hanna zo moet niet zet fosfaatrechten van gemengde bedijven en die van de stoppersregeling om in koeienfosfaat en verkoop die voor een wat gereduceerdeprijs aan rvo die ze dan door verkoopt aan de knelgevallen zo kan ik als gemendbedrijf naar een tak en netjes stoppen met de varkens en van het overgebleven deel krijgt de veehouder weer een beetje lucht

 • farmerbn

  Boerenbestuurders en overheid moeten ver vooruit kijken. Al deze problemen hebben ze dus voorzien en toch hun beleid doorgedrukt. Wat dachten de boerenbestuurders en de overheid toen ze over de knelgevallen vergaderden? O dat probleem is niet zo groot of die lui kunnen een dikke krijgen of we lossen dat zo en zo op? Wat is de uitkomst van die vergadering geweest?

 • j.r.j.porsius1

  Alle boeren willen wel extra fosfaatrechten hebben al helemaal als de overheid ze gratis weg geeft omgekeerde wereld lijkt mij. Dan eerst de 8.3% korting terugdraaien en dan iedere boer rechten geven en niet één bepaalde categorie bevoordelen. Al die schreeuwers die vooraf riepen dat groeien de toekomst was en de melkfabrieken die riepen dat alle melk verwerkt zou worden hoor je nu niks meer van. Tuurlijk word alle melk wel door hun verwerkt alleen de producent de boer dus krijgt er geen drol voor tja dat is mooi geld verdienen voor die melkfabriek.
  Ik blijf erbij deze mensen hebben de gok genomen en helaas verloren en hun stal kan vol komen gewoon fosfaatrechten kopen als zij land genoeg hebben wat iedere keer gezegd word nou dan dat maar verkopen hierna terug pachten en fosfaatrechten aanschaffen. Wij moeten ook roeien met de riemen die wij hebben en hebben ook al het nodige vee af moeten voeren en iedere maand moet je gezonde koeien afvoeren vanwege instroom van nieuwe vaarzen en zo is iedereen een knelgeval van dit geweldig nieuwe systeem. Het quotum was goed en dat had zo moeten blijven wij hebben altijd gezegd dat dat er niet af moest want dan zou er iets anders komen nou en dat kwam er en diegene die dat erzo graag af wilden hebben noemen zich nou knelgeval!

 • egbert

  Als afgunst kon branden Brande de hele wereld ten eerste heeft iedereen gratis fosfaat ontvangen er wordt geen kilo weggegeven door ministerie en toch hebben velen er op voorhand al afgunst van als ze de knelgevallen tegemoet kwamen.
  Ik vind dat het ministerie een oplossing moet zoeken zonder de rest te benadelen.
  Desnoods met niet verhandelbare rechten uit de fosfaatbank of andere sectoren.
  Alles staat geregistreerd in de fosfaatbank dus moeilijk kan dat niet zijn .voorbeeld heb je 1000 kilo op naam krijg je er bv 400 bij prima maar de eerste 400 kilo die je wilt verzilveren moet je dan weer inleveren bij de fosfaatbank.
  Echte knelgevalen max 50 % compenseren op deze wijze. Een ondernemer die door wil zou het een zorg zijn dat een gedeelte niks waard is het bedrijf kan zo weer vooruit.
  Van lto hoeven ze niets te verwachten veel te bang voor ledenverlies

 • Bennie Stevelink

  Ik weet misschien een oplossing die recht doet aan iedereen.
  Ga varkensfosfaat, wat uit de markt is genomen, tijdelijk omzetten naar rundveefosfaat. Dit kan op tijdelijke basis worden toegekend aan knelgevallen met een vervaltermijn van bv 10 jaar. Dit houdt in dat iedere jaar 10% van het tijdelijke fosfaat komt te vervallen. Wil men de koeien blijven houden dan zal men dus ieder jaar het vervallen, tijdelijke fosfaat, moeten vervangen met fosfaat wat gewoon op de markt wordt gekocht van stoppende boeren.

 • gvleemingh1

  Voor de knelgevallen bestaat er toch een regeling ?

 • Alco

  Het gedateerde plafond aanvechten lijkt me een betere oplossing.
  Er is geen burger die teveel koeien ziet buiten lopen.
  Grondgebondenheid is het sleutel woord.

 • Attie

  Verstandig van Hans..

 • Onze buren hebben een stal gebouwd en vol vee gezet en melkquotum gekocht. Die moeten nu al inkrimpen om de anderen te helpen die niks voor mekaar hebben, behalve de stal dan. De meeste uitbreiders zijn helemaal geen knelgevallen maar boeren die te zuinig waren om melkquotum te kopen omdat ze dachten dat ze nu gratis konden uitbreiden. Jammer dan misgegokt. De beste oplossing is gewoon een melkveehouder vinden die van plan is op te houden en daar een samenwerking mee oprichten en dan de koeien in de nieuwe stal plaatsen.

 • wmeulemanjr1

  De ene na de andere stomme oplossing word bedacht, belachelijke vertoning zo

 • j.h.vonk@home.nl

  Ik als burger wil ook alles gratis en voor niks op de eerste rij zitten.
  En mijn handje ophouden!!!.

 • lelyfarm

  @GerritLozeman jij weet waar je over praat en dan nog eens grondgebonden erbij en klaar is kees. @j.h.vonk@home.nl ga je mond wassen burger.

 • OoO

  @j.h.vonk@home.nl
  Daar hebben we al genoeg van.
  Uitkeringtrekkers noemt men dat.

 • 344412

  Ontschotten.

 • Attie

  Ontschotten, en Keurentjes........??

 • Firma Vellenga

  Onze voerleverancier kwam met het idee van een garantiefonds voor de knelgevallen.... Dit zouden de banken dan moeten regelen. Zo ging het vroeger ook vaak. Dan stonden de ouders garant. Dit wilde ik graag voor hem even in de groep gooien. Zo'n voerleverancier ziet natuurlijk ook veel bij de boeren thuis.
  (Zelf ben ik het volledig met j.r.j.porsius1 eens)

 • melkveehouder .

  @17.29. Jij vertaalt de gevoelens van veel boeren. Boeren die buikpijn krijgen bij de gedachte dat iemand na april 2015 meer mag melken zonder daar veel geld voor te hebben betaald. Hoewel dit getuigt van ondernemerschap worden deze mensen beschimpt en afgezeikt als ‘ cowboys’. Geheel onterecht.

  De oplossing is niet zo moeilijk. Laat de derogatie varen en de (mest)markt zijn werk doen. De echte ondernemers blijven dan over en niet de zetbazen van de Rabobank.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, dan moet je wel afstand doen van subsidie voor de mestvergister, anders heb je geen gelijk speelveld.

 • Bennie mag ook een vergister bouwen, man weet waarover je praat.
  Het is met als boer Jos meer met mest verdienen als ASN de aardappels.
  Denk na ze moeten het ook weer kwijt.

 • jan hospers

  Korting friesland camgne is erger dan de fosfaat rechten

 • farmerbn

  Ik ken melkveehouder niet maar hij denkt zowat hetzelfde als ik. Geen derogatie, geen fosfaatrechten en gewoon mest verwerken/afvoeren als je die teveel hebt. Ben je een knelgeval met veel stalcapaciteit en weinig grond dan heb je iets gemaakt dat niet in evenwicht is. Je moet op je eigen blaren zitten.Ben je knelgeval met veel stalcapaciteit en veel grond dan heb je zonder fosfaatrechten geen problemen en kun je gewoon verder. Maar ja de uitbreiders hadden een slecht imago en de niet uitbreiders waren jaloers. Er is gespeeld en door iedereen verloren. Door inleveren van 8% fosfaatrechten is nu iedereen de klos en is een oplossing niet meer mogelijk. De banken lachen want boeren kunnen bij verkoop van fosfaatrechten bijna altijd de overgebleven hypotheek aflossen; de overheid lacht want de veestapel hebben ze mooi kleiner gemaakt.

 • gerben5

  @farmerbn mestverwerking en export van verwerkte mest komt gewoon niet van de grond en zeker niet op de schaal die nodig is bij het verliezen van de derogatie. Er is gespeeld door iedereen en de extensieve derogatie aanvrager is het best weggekomen, daarom is al het gespuugd op LTO door de extensieve niet terecht. Wat Hannah nu beweerd is onzin boeren hadden even goed wel gebouwd. Stel je de tumult voor als Fc 2014 een leverantie beperking had afgekondigd

 • Alco

  Derogatie met exacte getallen moet gewoon vervangen worden door evenwichtsbemesting.
  Minas was zo slecht nog niet!
  Maar fraude gevoelig.
  Daarom kom ik terug op een stelling van vier jaar terug.
  Elk jaar onafhankelijk bodemonderzoek van alle percelen en aan de hand van die uitslagen je mest ruimte!

 • Alco

  Gerben. Als die beperking gemotiveerd was met eerlijke feiten, dan was het debacle lang niet zo groot als die nu is.
  Fosfaatplafond was maar heel beperkt bekend, zelfs met het kamer debat over de AMvB werd er nog niet over gerept.
  Er zijn gewoon grote blunders gemaakt!!!

 • beeldman

  Het blijft lastig. Natuurlijk is er een soort afgunst van al die boeren die gewoon 8,3% hebben moeten inleveren. Voel ik ook! Er zijn echt veel oorzaken voor het probleem aan te wijzen. Een véél te traag reagerende overheid, partijen die vooral hun eigen achterban tevreden willen houden, afnemers die bang zijn marktaandeel mis te lopen etc. Hoe je ook wendt of keert, het is bovenal een ondernemersrisico die is genomen. Niet iedereen heeft de discussies gevolgd voorafgaand aan het einde van het quotumtijperk over wat het nu zou worden: dierrechten, mestrechten, aantal dieren per ha. Sommigen hebben er ook de ogen voor willen sluiten. Maar daar schieten we nu niets meer me op. We zijn nu op een punt gekomen dat de bedrijven die we hier dan maar de club van 800 zullen noemen door wat voor oorzaak dan ook in de knel zitten. Ik ga er maar van uit dat de meesten, buiten de fostaatrechten gerekend, moderne , efficiënte en levensvatbare bedrijven zijn. Volgens mij zit hier een deel van de oplossing; als banken en andere geldverstrekkers proberen om financieringen te rekken of aan te passen, dan zouden heel wat bedrijven geholpen kunnen worden. Er vanuit gaande dat deze instellingen er niet zoveel aan hebben dat de melkveebedrijven over de kop gaan. En dat laatste kan ik alleen maar hopen.

 • Attie

  gerben5, dat de extensieve derogatie aanvrager redelijk is weggekomen zal zo zijn, maar dat LTO daar aan heeft bijgedragen?
  Dan heb je echt iets gemist, die heeft dat juist tegengewerkt, helaas!

 • melkveehouder .

  @Gerben. Farmerbn en ik zitten op dezelfde golflengte. En neem maar aan dat mestverwerking wel degelijk van de grond zou komen. En dat gezwam over ‘we produceren meer mest dan we plaatsen’ is een dooddoener. We produceren in Nederland zoveel wat geëxporteerd wordt. Zelfs kunstmest. Maar hier hoor je niemand over omdat vadertje Staat flinke hoeveelheden aardgas kan verkooen aan de producent. Nee hoor, helemaal eens met farmerbn: weg met de derogatie en de fosfaatrechten.

 • AA1

  prima dan wil ik ook wat

 • Attie

  Tja melkveehouder, heb altijd een zwak voor intensief omdat we het 20jaar terug zelf ook waren, maar als ik jou zo hoor over derogatie dan denk ik, toch maar richting 'plafonneke per bedrijf' !!

 • wmeulemanjr1

  Gratis ff, nie gek voor de '800 knel'
  Rest heeft als stel debieltjes het nakijken?

 • Maas1

  Heb nooit helemaal begrepen waarom men toch zo achter de derogatie en de uitwerking daarvan naar de veehouderijen aan loopt,met eigenlijk alleen maar verliezers.Als je het puur financiëel bekijk aankoop van fosfaat rechten en de melk die je daar dan onder vandaan haalt,kan ik maar een conclusie trekken ,U bent aan het melken maar u wordt gemolken. Het was mooier geweest om na het melkquotum tijdperk u de mogelijkheid te geven om te groeien als u u mest kon plaatsen al of niet in combinatie met verplichte mestverwerking welke daarbij lang durig waren gegarandeerd,als u dan niet aan die voorwaarde meer kon voldoen zou verplichte krimp een feit moeten zijn.Zelf ben ik voorstander van meer vrijheid voor de ondernemers met keiharde voorwaarde met een overheid op afstand.

 • melkveehouder .

  @maas1. Hier krijg ik de handjes voor op elkaar. Jij verwoord het treffend, ondernemersvrijheid, ondernemersverantwoordelijkheid en zo niet, sluiten die hap. Zo gaat het toch overal in het bedrijfsleven in plaats van je te laten uitmelken om kost wat kost boer te blijven.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.