Boerenblog

5 reacties

‘Inzet op bruin’

Ik zie zelf als enige geschikte inkruisingsras de Brown Swiss. Er zijn 2 heel beste stieren beschikbaar om het rendement te verhogen en toegenomen problemen met inteelt te tackelen.

De soap rond de fosfaatrechten duurt voort. Wat mij verbaast, is dat jongvee van vleesvee nog steeds meetelt als melkveefosfaat. Dit is natuurlijk onjuist omdat vleesvee een eigen plafond heeft.

‘Het vleesvee-jongvee moet vrijgesteld worden van het melkveefosfaatrechtenstelsel.’

Waarom telt men kuikens, lammetjes, biggen en nertsenpups ook niet meteen mee? Het vleesvee-jongvee moet vrijgesteld worden van het melkveefosfaatrechtenstelsel. Het daaraan hangende fosfaat kan dan, nee móet dan worden verdeeld onder de gekorte melkveehouders. Niet alleen bij bekende Boer Zoekt Vrouw-deelnemers maar bij vele duizenden melkveehouders staat een derde van de stallen leeg.

Overstappen naar de Brown Swiss

Als oplossing wordt wel eens aangedragen om Jerseys in plaats van Holsteins te gaan melken. Door de veel lagere melkproductie mag je dan meer koeien houden en het melkgeld kan door heel hoge gehaltes hoger zijn. Groot nadeel is het minimaliseren van de post omzet en aanwas.

Ik zie zelf als enig geschikt inkruisingsras de Brown Swiss. De stier Illiar die bij FertiPlus op de kaart staat lijkt qua productievererving veel op een Jersey met -981 kilo melk maar heeft wel +1,13% vet en +0,49% eiwit. Gemiddeld genomen zullen zijn dochters op roodbontbasis 500 kilo melk zakken maar boven de 5% vet en 4% eiwit komen. Daarbij zullen de omzet en aanwas juist flink stijgen ten opzichte van inzet van Holstein. Verder hebben Brown Swissers natuurlijk veel minder problemen met melkziekte en andere klachten dan Jerseys. Illiar scoort 196 nvi en heeft de afstamming Juhus x Vinozak en is gefokt door mts Zents-Tap in Vorden.

De nieuwe fokstier Brown Vigor

Ki Kampen heeft van dezelfde fokker maar uit diens Margjes de nieuwe fokstier Brown Vigor. Dat is een Sun-Made Vigor uit een AB87Juhus die in 4 lijsten in 1.220 dagen 30,7 kilo melk gemiddeld gaf met 5.14% vet en 3.96% eiwit. Daarvoor zit een AB89 Precise met in 6 lijsten 1.929 productieve dagen met 29,1 kilo met 4,91% vet en 3,66% eiwit. Daarvoor zit nog een AB86 Vinozak x AB88 Gordon x B+84 Eastland Cash x B82Andries x Judge x Gustaaf.

Brown Vigor scoort op roodbontbasis in de tussentijdse draai +500 kg melk met een minnetje voor vet, een plusje voor eiwit en een rondom best exterieur. - Foto: Alger Meekma
Brown Vigor scoort op roodbontbasis in de tussentijdse draai +500 kg melk met een minnetje voor vet, een plusje voor eiwit en een rondom best exterieur. - Foto: Alger Meekma

Opvallend is dat Brown Vigor op roodbontbasis in de tussentijdse draai op +500 kilo melk staat met een minnetje voor vet en een kleine plus voor eiwit. Het exterieur is rondom best maar dat is geen verrassing als je de beste stier van het ras combineert met zo’n koefamilie. Een score van gemiddeld 86,7 voor uier in de 7 generaties koeien voor de stier op roodbont basis is binnen dit bruine ras erg hoog. Het celgetal bij de eerste 57 dochters is 106. Maar een pinkenstier is hij zeker niet. De kalfjes dragen wat langer. Het is nog wat vroeg voor deze nieuwe stier. Maar de voorsprong op andere inkruisingsstieren is zo groot, dat hij gerust ingezet kan worden.

Op biologische bedrijven is inkruisen verplicht. Maar ook op extensieve bedrijven die het ruwvoer overschot willen bestrijden met heel veel grazen of de nieuwe AH-bedrijven waar koeien zich maar moeten redden met een gras-onkruid mengsel kunnen robuuste bespierde koeien met zwarte harde mortellaro vrije klauwen een uitkomst zijn. En het mooie is: u voorkomt ook nog eens problemen door de toegenomen inteelt.

Laatste reacties

 • Attie

  Mooi stiertje Hans, maar die kleur...
  Tenslotte willen we allemaal wel een fosfaatcadeautje!

 • el

  Hoe zit het met Mrij?

 • hansvanbergen

  De hoogste mry stier Flavio scoort op roodbontbasis +179 kg melk met -0.31 vet en -0.02 eiwit. Daarnaast 87 voor uier en 99 voor benen. Daarmee loopt mRY dus hopeloos achter op een stier als Brown Vigor.

 • el

  Ok

 • koestal

  prima stier .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.