Redactieblog

42 reacties

‘Fosfaatrechten: verschrikkelijk oneerlijk’

Alle regels voor het fosfaatrechtenstelsel zijn af. Bij de zwaarste knelgevallen is nu ook helder geworden dat ze hun levenswerk kunnen sluiten.

Bij mij geeft het een baksteen in de maag, in combinatie met vlagen van enorme woede. Ik vind het zo verschrikkelijk oneerlijk, dat ik ook niet kan verdragen als boeren die wel goed uitkomen in de fosfaatrechten met vage praatjes het systeem rechtvaardigen. Ze accepteren het dat de overheid collega’s buitensluit. En ze denken de prijs nu vast te houden, maar we verliezen markt.

Bij het event van Agrarisch Ondernemer van het Jaar (waar we als winnaar 2016 ieder jaar voor uitgenodigd worden), sprak ik een bankman die het had over ‘vingers tussen de deur’ en ik zei: “Ja, dat zijn de echte ondernemers, de beloften voor de toekomst, en die zitten nu bij jou aan tafel te janken.” Hij keek me aan met een blik van: “Hoe weet jij dat?” Het laat zich raden natuurlijk. Het is zo verschrikkelijk oneerlijk.

‘Bij de zwaarste knelgevallen is nu ook helder geworden dat ze hun levenswerk kunnen sluiten’

Mijn enige hoop is nog Europa. Onder het mom van milieuregels zijn de rechten opgelegd, maar het ís ingrijpen in de markt, en dat mag eigenlijk helemaal niet. Waarom is alleen Nederland nu achtergesteld op het speelveld? De onderbouwing via het milieu is een doorzichtige smoes: de mestexport mag niet eens meetellen, kringlooplandbouw liefst alleen Ot en Sien en in het klein, verwerking is taboe. Ik hoop dat de rechter ingrijpt, maar ik ben somber: als je ziet wat de nertsenbedrijven is aangedaan, dan gaat de melkveehouderij daar zo achteraan bij de rechter.

‘Waarom is alleen Nederland achtergesteld op het speelveld?’

Ik kan wel janken. Wat is er nog voor lol aan om boer te zijn? Je kunt beter veganist worden. Ik heb een middenweg gekozen, en ben het onderwijs in gegaan. RVO.nl stuurde een brief waar ik mijn salaris de komende jaren kan laten: zelfzuivelaars produceren 7.500 kilo melk per koe, zo heeft de overheid vastgesteld. Veel meer dan onze werkelijke productie van 5.200 kilo (Jersey en bio en antibioticavrij). Daardoor zijn wij nu onze grondgebondenheid kwijt. Dus moeten we 8,3% rechten bijkopen, om gewoon te draaien. Voor de derogatie van anderen. Zo verschrikkelijk oneerlijk.

Laatste reacties

 • Irene. Kan je vertellen dat iedereen nu een zwaar knelgeval geworden is.
  Wie veel heeft ingeleverd voor de GVE reductie heeft nu een puike veestapel.
  Veel minder dieren maar een hogere productie. En daarvoor moeten nu weer koeien worden ingeleverd of dure rechten worden aangekocht die je vervolgens volgend jaar weer bij de FC door de gootsteen kunt gooien omdat je daar dan geen melk meer op mag leveren. Enige oplossing is nog 2,5 koe plus 1 jongvee per hectare. Iedereen kan het snappen en de maatschappij of we dat willen of niet verplicht ons dit bijna .

 • Ewullink

  Als to met 7500 per koe rekent dan krijg je toch een hoger fosfaat productie per koe dan met de werkelijke 5200 liter. Dus de 8.3% korting is al lang weer gecompenseerd geloof ik

 • brutus71

  Hogere melkproduktie voor zelfzuivelaars, ik zou daar blij mee zijn, dan krijg je meer fosfaatrechten en je wordt niet verder gekort tot je grond gebonden bent.
  Je wordt als ik het goed lees met 8,3 % gekort, dus je houdt vrijwel zeker nog meer rechten over dan je werkelijk produceert, is volgens mij een voordeel.

 • gerben5

  9:48 gemiddeld meer dan 22000l ha + jongvee grondgebonden noemen?

 • Firma Vellenga

  Hoeveel tijd, energie slapeloze nachten hebben de fosfaatrechten al niet gebracht. In de prullenbak er mee. Banken kunnen nu wel wat onschuldig zitten zijn maar zelfs na instelling van fosfaatrechten wilden ze wel geld voor fosfaatrechten laten lenen maar niet voor grond. Wij geloven nog steeds in 2,5 koe per hectare en 1 Friese rode bontkoe gratis per boer. Is dat ras ook gered van de ondergang.

 • huisvader

  Het komt er gewoon weeeeer op neer dat je n stopper een flinke bonus mag gaan betalen , maar dat willen we toch ook al jaren , de banken doen mee dus..... niet janken !
  Achteraf bij uitbreiding is vee het goedkoopste productiemiddel op grond , huisvesting , ed na
  Blijft oneerlijk dat de overheid de spelregels verandert heeft tijdens de wedstrijd , zo wordt er helaas omgegaan in dit land met hardwerkende burgers , lees Samson maar met verhoging energie belasting of verduurzamen , een ( werklose )klaploper heeft er geen last van want die woont in gerenoveerde coorperatie woning , iemand met bovenmodaal heeft misschien nog wel( fiscaal) voordeel , iemand die zn leven lang hard gewerkt heeft en spaarzaam is geweest mag straks zn huis nog eens gaan verduurzamen of verkopen ( wie krijgt er op oudere leeftijd nog een lening)
  Het is allemaal scheef in dit toch mooie land , eigenlijk is niemand nog ( volledig) met zn vak bezig door overbodige bureaucratie , regelgeving ed
  Op welke partij moet je tegnwoordig stemmen , ik weet het niet , de minst slechte ?

 • cornelis 22

  Irene, je maakt een heel goed punt in de vergelijking met de nertsenhouderij,behalve de nertsenhouders zelf maakte niemand zich hier druk over. Het gezegde heden ik en morgen gij gaat hier op. LTO is hier ook te weinig voor op gekomen en met een prominente pvda-er als boegbeeld wordt de agenda van verdeel en breek af uitgevoerd , beste voorbeeld is Calons optreden in nieuwsuur.

 • Stuurman

  2,5 koe per hectare is de enige oplossing voor nu en de toekomst.de eiwit grondgebondenheid word jarenlang trammelant. Maar dat is de huidige keus van de bestuurders.

 • kanaal

  lto en campina zijn verantwoordelijk voor deze grote diefstal

 • Farmas

  Meer melk per koe is inderdaad meer fosfaat.
  Je wordt maximaal 8,3% gekort of een lager percentage totdat je weer grondgebonden bent.
  Dus je bent er op vooruitgegaan .
  Zie even niet in waar de pijn zit.

 • themmen

  Gewoon naar 2 of 2,5 gve per ha in 2028 nu afspreken! Want grote intensive bedrijven kopen nu de meeste f rechten want die verdienen goed en achteraf hebben ze altijd gelijk gekregen . Alleen banken willen graag f rechten houden is ja mooi onderpand zonder f rechten stonden veel intensive bedrijven onderwater

 • hoving1

  themmen helemaal mee eens

 • wmeulemanjr1

  In de verre, heel erg verre toekomst zal alles pas eerlijk en evenwichtig worden zo zijn vele speculaties "van wijzen" nu , maar ja, wat heeft een onevenwichtig gefinancierd bedrijf daar op dit moment aan, helemaal NIKS !!

 • arink

  Ik had je wel eens willen horen als het bij jullie wel goed uitgepakt had.

 • arjangeenen

  Arink. Das wel een erg zwakke. Dan zeg je dus eigenlijk als je gedupeerd bent dat je dan niets mag zeggen. Verplaats je is in de winnaars is jou motto.. Ik vind het een zeer sterk stuk.

 • gradje1966@

  Iedereen kan wel zeuren dat het niet eerlijk is de groeiers , de niet groeiers de niet grondgebonden en de grond gebonden iedereen heeft wel een rede om te zeuren .
  Als je die tijd van zeuren en klagen gebruikt om er de schouders onder te zetten dan komt alles goed

 • wmeulemanjr1

  @gradje1966@; dan zegt er toch niemand meer wat over als dat de oplossing is voor probleem van nu en richting de toekomst, schouders eronder en verder nergens over meer hebben

 • Firma Vellenga

  gradje1966, ik hoor jou dit vaker zeggen. Ben zelf ook altijd wel zo. Maar er moet niet onrecht bij komen dan wordt ik ook strijdlustig. Ja, dan ga je op zo'n site je ongenoegen uiten misschien in de hoop dat een "belangrijk" persoon deze site ook leest en iets voor ons kan doen... Nu voel, ik althans, alleen maar teleurstelling in iedere instantie waar we mee te maken hebben als veehouder.

 • koestal

  Er zijn teveel fosfaatrechten weggegeven aan de grote jongens,kon het niet wat minder ?

 • keesgerard1

  Stel je hebt 100 koeien van 30 kg fosfaat ( dit zal ongeveer bij 5200 kgm horen). Dat is dan 3000 kg fosfaat. Irene stelt dat ze nu grondgebonden zijn, dus geen korting. Nu stelt RVO dat je geen 30 kg produceert, maar 39 forfatair ( Dit is 7500 kgm). Nu produceer je dus 3900 kg fosfaat en u bent niet grondgebonden. Hier gaat 8.3 % vanaf, dat zijn dus ruim 8 koeien. Hier voel je je niet bedonderd, je bent het gewoon. En als hun rechten willen bijkopen, moeten ze ook nog voor 39 kg kopen om een koe te melken, terwijl ze werklijk maar 30 kg nodig hebben om een koe te melken. Dit geeft net een iets andere kijk op deze zaak. Overigens een goed verhaal van Irene

 • boer 1973

  Goed verhaal van Irene.
  Ik vind een referentiedatum instellen zonder fatsoenlijke knelgevallenregeling zeer onterecht. De groep die voor 2 juli flink uitgebreid in aantallen koeien en daarvoor geen melkquotum hebben aangekocht of geleasd, hebben de fosfaatruimte ingepikt. (zij hebben eigenlijk iets gedaan wat niet mocht. nl. over het melkquotum heen melken, zij zijn daar ook voor beboet(nl. superheffing). Zij krijgen met deze actie extra veel fosfaatrechten. zij zijn veroorzakers van dit probleem en worden ook nog eens beloond met extra fosfaatrechten. Nu willen ze een lage generieke korting, dus geen ruimte voor een fatsoenlijke knelgevallenregeling. Dan komt nu ook nog een FC met een soort gelijke regeling. Behoorlijk oneerlijk zou ik zeggen.

 • hendruk

  De kracht van de boer is nu hun grootste handicap geworden. 'Schouders dr onder en door!' was altijd het motto.
  Jammer genoeg voor ons interpreteert de overheid dit signaal als 'goh de boeren pikken écht alles van ons', het geen voor de overheid weer reden is om onbezwaard wetten en regels nóg meer aan te scherpen.

  Ik ken ook boeren die vandaag de dag nog steeds blijmoedig elke onzinnige wet accepteren alsof het een verjaardagscadeautje is.
  Voor deze mensen heb ik bewondering. Het zijn mensen met eelt. Zij worden evengoed hard genaaid maar ze voelen het niet meer. • hendruk

  Maar goed. Onze 'belangenbehartiger' heeft het er decennia lang bij ons ingestampt; ga niet actie voeren! Ga nergens tegen in! Je kunt beter in discussie gaan! Ook wel het oer-Hollands 'polderen' genoemd; zaniken en zeveren maar geen steek opschieten....
  Dit heeft ons boeren gemaakt tot watjes. Tot mietjes die o zo bang zijn voor het oordeel van de burger. We willen immers aardig gevonden worden.

 • hendruk

  Tsja...Wat dat ons uiteindelijk gebracht heeft wordt ik persoonlijk niet erg vrolijk van. Al jaren worden we belogen en bedrogen. Niet alleen door narcistische clubs zoals Wakker Dier en Partij voor de Dieren. Nee, we worden evengoed besodemieterd door onze overheid!

  Het lijkt verdorie normaal geworden te zijn om ingrijpende wetten en regels te baseren op leugens en discutabele cijfers.
  Sterker nog! Er zijn al wetten ingevoerd welke zijn ontstaan adh van klinkklare leugens!
  Of wat te denken wanneer een overheid eenzijdig een afspraak schend! Blijkbaar kan dat allemaal tegenwoordig.
  En waarom kan dat denkt u? Omdat er van onze kant uit never nooit een krachtig tegengeluid komt!
  De overheid lacht zich een kriek om ons. Die snapt allang dat ze letterlijk echt álles met ons kunnen doen.

  Wat mij betreft gooien we de gehele zomervakantie dagelijks ergens een snelweg dicht. Dan maar op de Franse manier!
  Dan zijn we maar effe niet mister nice guy!
  Er zal eerst chaos moeten komen alvorens er überhaupt naar ons geluisterd gaat worden. We moeten laten zien dat we weigeren om ons chronisch te laten naaien!

  Maar broekeschijters zoals we zijn in acht nemende, schat ik in dat het niet gaat gebeuren...

 • Firma Vellenga

  Goed zo Hendruk, zo voel ik het ook. En toch gaat de tijd door met "lam geslagenheid"

 • Alco

  De 'ratten' zitten al in onze eigen besturen.

 • Bennie Stevelink

  Voordat je actie gaat voeren moet je eerst weten wat je wilt bereiken. Wat is het concrete doel Hendruk?

 • Ik ben akkerbouwer .. even voor de duidelijkheid .
  Wat te denken van de boer(en) die hun melkqotum destijds verkocht hebben en vervolgens hun (oude afgeschreven )stal weer hebben volgezet , om daarna volop vrij te gaan melken met een NU giga financieel voordeel hebben , daar hoor ik niks van .

  Berend

 • Alco

  Wat je wil bereiken zal duidelijk zijn!
  Maar een actie heeft alleen zin als het alle aandacht krijgt, maar geen last veroorzaakt.
  Er zijn zoveel acties gevoerd waarbij een negatief en dom beeld bleef hangen.
  Ik ga volgende week lekker met mijn gitaartje op een markt zitten en ga tussendoor mijn protestliedjes ten gehore brengen.
  Het is misschien maar een druppel op de gloeiende plaat, maar vorige week sprak ik mensen zelfs op een motorclub die me volledig ondersteunden.

 • Buitenkamp

  De Nederlandse biologische melkveehouders, die per definitie niet meer dan 170 kg N per hectare mogen gebruiken, en die samen meer dan tweemaal zoveel fosfaatruimte hebben als nodig is voor hun totale mestproductie, vinden het onacceptabel dat een aantal collega's failliet moet gaan om de gangbare mestproblemen op te lossen. Zij gaan woensdag 27 juni om 17.00 demonstreren bij de ingang van de Tweede Kamer, Plein 2, Den Haag.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, het is mij niet duidelijk. Leg het toch maar even uit.

  Het doel van een actie moet concreet zijn, het moet voor het publiek begrijpelijk zijn en het moet realiseerbaar zijn.
  Voor welk doel gaan we actie voeren?

 • Bennie Stevelink

  Buitenkamp, grondgebonden boeren hebben niet hoeven in te leveren. Leg mij eens uit waarom sommigen failliet zouden gaan?

 • Buitenkamp

  Stevelink, dat zijn i.h.a. bioboeren die zat grond hadden maar op de peildatum van 2 juli 2015 niet het aantal melkkoeien waar hun bedrijfsvoering op gebaseerd was. Door allerlei verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld een paar jonge starters, omschakelaars van vleesvee naar melkvee omdat biovlees weinig meer opbracht, een muizenplaag en daarom te weinig biologisch voer beschikbaar, bouw van een innovatieve stal etc. Sommigen zouden naar mijn mening recht hebben op de formele knelgevallenregeling, maar ze horen maar nooit iets van RVO en dreigen failliet te gaan.

 • Dutchdairy

  @ buitenkamp, als ze grond zat hebben die bio boeren, verkopen Ze een paar bunder en voor dat geld kopen ze fosfaat rechten terug, dan kunnen ze alsnog die koeien melken die ze willen melken.

 • JosefWilmer

  Gegarandeerde snelle en gemakkelijke leningoplossingen voor iedereen, neem contact op met EUROPAFUNDING@GMAIL.COM en krijg een financiering van 2%.

  Heb je een lening nodig om je financiële problemen op te lossen?
  Bedrijfskapitaal nodig?
  Moet u om wat voor reden dan ook lenen?

 • remeker1

  ewillink, brutus71 en farmas, dat klopt niet.
  Keesgerard1 legt het goed uit. Ik moet nu netto koeien inleveren, of dus mijn nieuwe salaris gaat op aan aankopen van fosfaatrechten. Aan extra gekregen fosfaatrechten (tov werkelijk productie) op mijn boekhoudbalans heb ik niets, alleen als ik stop..... dat was precies helemaal niet de bedoeling.
  Voor zelfzuivelaars die meer dan 7500 per liter produceren (bijvoorbeeld 9000 liter, veel voorkomend normale hoeveelheid), en willen stoppen met zelfzuivelen, die moeten dan ook opeens rechten bij kopen. Het is gewoon heel vreemd. De BBZ (Bond van Boerderij Zuivelaars) is ook nooit betrokken bij deze regeling. Het loopt via ZuivelNL, en daar mag de BBZ geen lid worden. Als je RVO belt met een vraag, wordt je doorverwezen naar ZuivelNL. Dat is voor ons bedrijf gewoon de concurrent. Zo slecht en onbetrouwbaar is de overheid dus voor ons. De overheid ziet niet meer in dat ze zich voor het karretje laten spannen van ZuivelNL. En ZuivelNL, dat is feitelijk gewoon FC. En die had behoefte om in te grijpen in de markt. Dat is de werkelijke oorzaak van de fosfaatrechten en alle oneerlijke concurrentieproblemen die er uit voortvloeien.

 • f.j.post1

  ervan uitgaande dat de getallen van keesgerard1 kloppen dan heeft hij en remeker toch geen gelijk...... ze hadden een P productie van 3000kg, die werd niet gekort, ze krijgen nu een 3900 kg P die word wel met 8.3% gekort dus 325 kg is weg.....maar nog steeds 575 kg meer dan ze zouden moeten hebben..... . Wat mis ik?

 • Peerke1

  Volkomen gelijk. Het is toch van de 10 voudige zotte dat je alles voor elkaar hebt, waaronder de vergunningen en de stal en voor je hele leven geldleningen hebt lopen en dat er dan een GEK komt die zegt je mag die vergunde koeien niet in jouw stal zetten.

 • ENDE902

  @Peerke1
  Je mag het vergunde aantal koeien best in die stal zetten. Alleen moet je nu eerst fosfaatrechten kopen of achteraf een gigantische boete betalen.

 • keesgerard1

  f.j.post1, u vergeet 1 ding, de koppel blijft (forfatair) 3900 kg P produceren volgens de veranderende wet met 100 koeien, terwijl de rechten 8.3 % gekort zijn. Ze moeten dus rechten kopen om die 8.3% terug te krijgen (325 kg). Dit hoeft niet als je uitgaat ( conform de oorspronkelijke wet) van echte produktie van 3000 kg, omdat ze dan grondgebonden zijn en geen korting hebben. Blijft dat je bedonderd voelt en bent...……..

 • koestal

  Zoek eerst eens uit wie dit plan bedacht hebben !

 • Hope

  Heeft u een dringende lening nodig om uw bedrijf te financieren of voor welk doel dan ook? we zijn gecertificeerd en legitiem en hebben een internationale gelicentieerde leningverstrekker We bieden leningen aan bedrijven, bedrijven en particulieren aan tegen een betaalbare rente van 2%. Het kan een korte of lange termijn lening zijn of, zelfs als u een slechte kredietwaardigheid heeft, zullen wij uw lening zodra we uw aanvraag ontvangen. wij zijn een onafhankelijke financiële instelling. We hebben in de loop der jaren een uitstekende reputatie opgebouwd door het verstrekken van verschillende soorten leningen aan duizenden van onze klanten. Wij bieden gegarandeerde leningdiensten van elk bedrag aan burgers en niet-staatsburgers. Wij bieden eenvoudige persoonlijke leningen, commerciële / zakelijke lening, autolening, leasing / apparatuurfinanciering, schuldconsolidatielening, woninglening, enz. Voor alle burgers en niet-staatsburgers met ofwel een goede of slechte kredietgeschiedenis. Als u onze bedrijfs-e-mail nodig heeft: (kplender@outlook.com), kunt u ons e-mailen met uw gegevens. E-mail mij vandaag nog en u zult blij zijn dat u dit hebt gedaan. E-MAIL: kplender@outlook.com

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.