Redactieblog

1 reactie

‘DNA, ontdek het! Ook bij biologisch melkvee’

Kortgeleden beluisterde ik iets moois. Een biologisch melkveehouder vertelde dat hij nu van elk koekalf de DNA-check uitvoerde.

Geweldig, deze boer snapt hoe de fokkerij de bedrijfsvoering kan dienen. Minimaal dieren opfokken, maar die je aanhoudt, hebben de meeste potentie. Dat verwacht je niet direct van een biologisch melkveehouder, daarvan zeggen de meesten dat de stier niet middels embryotransplantatie (ET) verwekt mag zijn.

Veel informatie voor weinig geld

Een hand met een plukje haar van een zwartbont stierkalf. Voor DNA-onderzoek is vooral de haarwortel belangrijk. Uit het DNA wordt bepaald of een aspirant-proefstierkalf voor de fokkerij wordt ingezet. - Foto: Jan Willem Schouten
Een hand met een plukje haar van een zwartbont stierkalf. Voor DNA-onderzoek is vooral de haarwortel belangrijk. Uit het DNA wordt bepaald of een aspirant-proefstierkalf voor de fokkerij wordt ingezet. - Foto: Jan Willem Schouten

Meer boeren zouden meer no-nonsense fokkerij moeten bedrijven. Een DNA-profiel van kalveren zou standaard kunnen zijn. Voor een luttel bedrag belangrijke informatie. Elke stier vererft zijn kwaliteiten in de vorm van een normaalverdeling.

Wanneer je nu middels stierselectie de indexen benut om gewenste eigenschappen te verbeteren en/of toe te voegen, dan ga je gemiddeld met de groep vooruit. Om dan de groep jongvee nog te ranken, ga je de DNA-check uitvoeren en je weet welke je kunt verkopen.

Dit vereist natuurlijk wel een betrouwbare registratie van de veestapel. En om succesvol te zijn, behoor je consistent je fokdoel te faciliteren.

Terug naar de Holstein

Veel inkruisers van de laatste 15 jaar zie ik weer terugkomen bij de Holsteins. Of de uiers zijn matig of de klauwen/benen geven geen vooruitgang of de karakters passen niet bij de melkrobots enzovoort. En vaak een van de meest benoemde redenen: de melkproductie in de F3, F4 en daarna valt tegen. Dit zowel bij de verdringskruisings- als bij de driewegskruisingsboeren.

‘Bij fokkerij bepaalt het gemoed nogal eens de keus’

De productieaanleg was natuurlijk al bekend op basis van indexen, maar ja bij fokkerij bepaalt het gemoed nogal eens de keus. Het is bekend, maar kan niet vaak genoeg herhaald worden: de variatie binnen het ras is vaak groter dan tussen de rassen.

Weet wat je hebt, en wat je wilt

Slimme technieken benutten zie ik ook bij de Jerseykoeien, nu weer niet aan te slepen vanwege hun fosfaatberekening en ze geven ook 780 kilo vet en eiwit. De voor reproductie geschikte dieren met gesekst sperma en de rest met Belgisch blauw stierensperma. Meteen ook een ethisch probleem opgelost.

Fokkerij kan goed elk verdienmodel dienen, eerst weten wat je hebt, dan weten wat je wilt. Vervolgens zoek je wat nodig is aan genen voor die verbetering.

Discover DNA, voor meer rendement met je veestapel.

Eén reactie

  • haj146

    Misschien dat het loont van je eigen vee te monsteren. Maar stieren ermee inzetten.. Meer inteelt, in verleden wel gezien met de papieren crv fokkerij. Theorie is wat anders dan de praktijk. Olympic grandprix louson Trevor.... Rijtje drama stieren die o zo goed waren op het gewillige papier

Of registreer je om te kunnen reageren.