Redactieblog

21 reacties

'Zonder melkrobot doe je niet meer mee'

Het gaat sneller dan ik dacht. Ongeveer 1 op de 4 bedrijven melkt al met een robot.

Dat cijfer las ik, maar ik zag het effect ook met eigen ogen tijdens het inkuilen. Bij ons moest gewoon gemolken worden. Het tempo van inkuilen werd daar op aangepast. De buurman met een robot kon van 's morgens vroeg tot 's avonds laat doorgaan op dezelfde wijze.

Hij had het gras eerder in het plastic dan wij. Dat scheelde hem een paar fikse buien in het gras en veel stress. Die hadden wij wel. Want wij kregen wel water in het mooie droge gras.

'Je sociale leven wordt vrijer en je hebt ook veel meer vrijheid om je werk in te delen'

Een extra argument dus om toch nog eens stevig na te denken over de aanschaf van melkrobots. Niet alleen je sociale leven wordt vrijer, maar je hebt ook veel meer vrijheid om je werk in te delen. Plus dat je beter kunt profiteren van het mooie boerenweer. Daar had ik tot nog toe niet genoeg bij stilgestaan.

In 2018 weer meer melkrobots

Anderen kennelijk wel. Het blijkt dat er nu, in 2018, weer meer melkrobots zijn geleverd dan vorig jaar. Dit in tegenstelling tot de conventionele melkstallen. Van de swingover-melkstallen zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar maar 2 geplaatst, tegenover 19 in het gehele vorige jaar. Bij de draaimelkstallen hetzelfde beeld: dit kwartaal 2, in 2017 over het gehele jaar 21. De robot wint terrein en laat de gebruikelijke stallen ver achter zich.

'Ik zie steeds meer een wat extensiever bedrijf verschijnen, met een lager kunstmestgebruik'

Brengt me weer bij mijn overpeinzingen over het toekomstige melkveebedrijf. Op de trekker aan het inkuilen had ik daar mooi de tijd voor. Ik zie steeds meer een wat extensiever bedrijf verschijnen, met een lager kunstmestgebruik. En minder GVE’s per ha. Die kant gaat het ontegenzeggelijk uit. Wel gaat de groei naar grotere bedrijven door.

'Waarom niet een groot bedrijf, waar op meerdere plekken met een robot wordt gemolken?'

Die kunnen best de koeien op verschillende locaties houden. Waarom niet een groot bedrijf, waar op meerdere plekken met een robot wordt gemolken? Je kunt dan het werk op het land centraal organiseren, waardoor je de mechanisatie op je bedrijf veel beter benut. Als je ziet hoe vaak een trekker stilstaat op een bedrijf, dan zou een industrieel zeggen: wat een onderbezetting. Niet voor niets krijgen we steeds meer een 24 uurseconomie. Dat moeten we ook op onze boerenbedrijven realiseren.

Ik hoor sommige collega’s al zeggen: 'Wij werken al 24 uur. Dat is geen nieuws'. Nee, maar we moeten ons bedrijf zo organiseren dat wij sturen en dat de machines 24 uur voor ons werken. En daar past een robot uitstekend in.

1 op de 4 boeren heeft dat al begrepen. Het zit me wel wat dwars dat wij daar niet bij zijn.

Laatste reacties

 • Gat

  24 uurs economie? En het verhaal beginnen met genieten van het weer en meer tijd voor inkuilen. Dan praat je eigen wel helemaal tegen op het eind.

 • draaier

  Of beter plannen met inkuilen. Of nog beter: loonwerker laten kuilen, want die gebruikt zijn machines het meest efficient. Kun je met een robot je arbeid elders duurder inzetten.

  Wij melken naar volle tevredenheid met een melkrobot, maar mocht ik een nieuwe stal bouwen, dan ga ik een melkstal weer serieus overwegen. in 2 uurtjes tijd de koeien er doorheen halen en je bent weer vrij voor de rest van de dag. Met een robot word ik ook weleens gebeld terwijl het me niet past

 • HenriBusger

  Juist wel Gat.

  De boerderij is een 24-uurs economie. Ik denk niet dat ik mijn koeien en pinken ‘s avonds uit kan zetten. Met een melkrobot kun je de tijd overdag wat efficiënter inzetten. Blijft er meer tijd over om in te kuilen, genieten van het weer en wellicht een beter sociaal leven. Daarnaast zal de tijd ook moeten worden gebruikt om kostenefficiënter en rendabeler te werken. Anders kan het niet uit. Maar wat weet ik er nu van.

  Hier geen melkrobot. Heb een 1-pitter voor pinken die afkalven. Naast een oude 2x6-visgraat die inactief is.

  Wat Vergaderboer wil zeggen: legt de boerderij jou de wil op of heb je er zelf ook nog wat over te zeggen.....

 • Firma Vellenga

  Meer vrije tijd met een melkrobot....Maar geen geld om in die vrije tijd te besteden. Boeren is bij ons de vrije tijd. Gewoon puur genieten zonder melkrobot.

 • kleine boer

  Dus omdat je geen robot had werd je gras nat hahaha hoe krijg je het verzonnen.

 • wruiten

  Graag sneller dan de buurman??

 • a van Gerwen

  @vellinga, weet je wat erg is. Veel geld verdienem maar geen tijd hebben om op te maken.

 • J.W. de Kloet

  wij melken ook met robots maar bij een nieuwe stal komt er wel en melk put denk. robots zorgen juist voor 24 uurs binding

 • alco1

  Bij ons laten vooral de robotboeren alles doen door de loonwerker.
  Rara, hoe kan dat??

 • .....

  Koeien weiden met een robot is ook een feestje

 • cornelis 22

  koeien weiden met een robot ,wat ik er van zie hier hooguit 20 procent dat buiten loopt.

 • pette

  is dit een promotie praatje om nog meer robotten te verkopen .....

 • gerben5

  Toch weer een hele andere visie dan een paar weken terug

 • husky007

  Qua lichamelijke belasting is een robot zo gek nog niet denk ik, als je pak hem beet van je 20 tot je 65 in de melkput moet staan

 • Attie

  Voldoende %eiwit van eigen grond, een ruime melkstal en ziedaar het lage kostenbedrijf is geboren...

 • farmerbn

  Ik denk net als husky007 aan de gezondheid van een melker. Schouders kunnen het met een 2x6 melkstal wel volhouden tot het pensioen maar als de melkstallen groter worden ga je je pensioen niet halen met je schouders. Je zoon laten melken en zijn schouders stuk maken is geen optie. Robotmelken wel.

 • kleine boer

  Agnes heeft robots maar dr lichamelijke belasting is groter als menig putmelker en zo zijn er vele....

 • Mtswie

  Elk voordeel heeft zijn nadeel.
  Je kan natuurlijk ook iemand inhuren die even voor je melkt of een paar wagens gras haalt.
  Sommige boeren denken dat ze alles zelf moeten doen, maar een beetje hulp inschakelen kan heus geen kwaad.

 • A1967

  Vreemde redenering, om het bezit van teveel dure machines goed te praten nog een (te) duur machine erbij kopen.

 • haj146

  Van de robot kosten kuilt de loonwerker je gras in. Hoef je niks te doen. En het kan altijd nat regenen maar dat weet jij ook wel. Wij melken zelf maar gezien de gigantische hoeveelheid vacatures als Melker is er idd wat voor een robot te zeggen. Voor de helft van de robot kosten kun je verscheidene keren laten melken. Dan ben je echt vrij

 • Broer

  Er moet simpelweg een keuze gemaakt worden tussen automatisering of het inhuren van personeel.
  Een robot heeft veel voordelen maar een melkstal wint het nog altijd op kostprijs.
  Ook weiden gaat gemakkelijker, evenals mechanisch stalonderhoud.
  Voor wie nog zelf / met personeel wil melken; optimaliseer de arbeidsomstandigheden. Kijk op 'het nieuwe melken'.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.