Commentaar

8 reacties

‘Strohalmen voor knelgevallen’

Knelgevallen krijgen geen extra fosfaatrechten. De boodschap van minister Schouten is hard maar niet onverwacht.

De boerenorganisaties zullen zich gelukkig prijzen dat zij dit duivelse dilemma niet zelf hoefden op te lossen. Maar uit de reacties van LTO Melkveehouderij en NMV schemert door dat ze er vrede mee kunnen hebben. Het moet immers uit de lengte of uit de breedte komen.

‘Een reservepotje is er niet’

Ruimte voor knelgevallen betekent meer inleveren voor de anderen. En zo ver reikt de solidariteit binnen de sector niet. Bovendien creëert elke aanpassing zijn eigen nieuwe slachtoffers en knelgevallen.

Een reservepotje is er niet. Ruimte afsnoepen van de varkenshouderij zit er nog steeds niet in. En de opbrengst van de afroming bij handel heeft al een andere bestemming.

Exact aantal onduidelijk

Volgens belangengroep Innovatief in de Knel dreigen honderden bedrijven nu om te vallen. Dat aantal is moeilijk hard te maken. Zeker is wel dat de nood bij een aantal ondernemers hoog is. Zij kunnen als ze de moed hebben naar de rechter stappen en zijn verder overgeleverd aan de genade van hun financiers.

Sprankje hoop

Eén sprankje hoop is er nog voor hen. In de politiek gaan stemmen op om deze ondernemers toch niet in de kou te laten staan. Via een regeling die geen regeling is, zeg maar. Iets van overheid en banken samen? Je weet maar nooit – ervaring tot nu toe leert dat in de melkveehouderij de stekker er niet snel uit gaat.

Laatste reacties

 • koestal

  Vertrekken . Ze doet niks voor boeren en is dat ook niet van plan !

 • Dirk,

  Het ging 34 jaar geleden exact ,als nu ik had net m,n stal klaar ,er liepen 12 prachtige vaarzen en........boem.....melkquotum iedereen keek weg ,van niemand steun ,...wat een pech voor je ,was een Veel gebruikte reactie ,stoppen of doorgaan was toen voor mij de keuze , ik ben doorgegaan al was het niet makkelijk ,maar we hebben het gered,dikke vinger naar iedereen die achter onze rug om zeiden dat gaan ze niet redden .

 • Bennie Stevelink

  @8:53, wat is dat voor zwamverhaal? Boeren die gebouwd hadden kregen quotum toegewezen. Anderen, waaronder ik, moesten 20% inleveren. Nu lever ik weer 8,3% in voor anderen.

  Veel boeren die de laatste jaren hals over kop een nieuwe stal hebben gezet, ondanks dat ze wisten dat daar geen ruimte voor was, hebben dat gedaan vanuit de verwachting dat het net zo zou gaan als 34 jaar geleden. Ze gingen er vanuit dat hun wel fosfaatrechten toegewezen zou worden ten koste van anderen.
  Maar nu blijkt het gedeeltelijk NIET hetzelfde te gaan als 34 jaar geleden.

 • velskamp

  Goed zo Bennie .Nu maar hopen dat JANKEN op tv niet helpt .Om de hebzucht te bevredigen. !

 • kanaal

  mensen met latente fosfaat ruimte zijn gewoon bestolen door campina en lto

 • alco1

  @Bennie. Hoeveel koeien had je toen het melkquotum stopte en nu?

 • koestal

  emigreren is het enige alternatief,al is het maar net over de grens

 • koestal

  niet hard maar keihard !

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.