Redactieblog

11 reacties

‘Protest tegen FrieslandCampina’

Groninger boeren hielden een protestvergadering tegen de plannen voor melkbeheersing van FrieslandCampina. Er kwamen 90 leden op af.

Niet direct een aantal waarvan de leiding van FrieslandCampina bang wordt.

“Vooral niet als je het afzet tegen het totaal aantal leden”, meent Hanna. “FC heeft ongeveer 18.000 leden op 12.000 bedrijven. Dan is een protestvergadering met 90 leden een lachertje.”

Acties buiten de reguliere lijnen

Zo is het. Ik houd niet van die acties buiten de reguliere lijnen binnen de coöperaties om. Het is een beetje vals. Eerst aanhoren wat op de officiële vergaderingen wordt meegedeeld en daarna een bijeenkomst organiseren zonder de verantwoordelijke mensen van FC om luid te roepen dat je het er niet mee eens bent. Lekker gemakkelijk.

‘Tegenwoordig organiseer je protest via sociale media’

“Deze vorm van protest is uit de tijd”, mengt Hans zich in het gesprek. “Tegenwoordig organiseer je protest via sociale media. Als je een beetje handig bent, kun je een handtekeningenactie opzetten met geweldig resultaat. Ik denk dat de beslissers van FC meer schrikken van duizenden handtekeningen tegen hun beleid, dan van een slecht bezochte protestbijeenkomst in Groningen. Die gaat uit als een nachtkaars.”

‘Goede plannen, slechte communicatie’

“Ik ben het eens met Harm Holman”, zegt Hanna. “Die keurt de plannen van FC goed, maar vindt dat de communicatie daarover slecht. Ze kwamen als een donderslag bij heldere hemel. En helemaal niet in lijn met eerdere standpunten van bestuur en directie. Die beloofden toen alle aangeboden melk te ontvangen. Dat lukte niet. Te weinig verwerkingscapaciteit en geen markt voor de producten. Dus kachelt de melkprijs onderuit. Dan moet je toegeven dat je het verkeerd zag. Dan ben je een kerel. Nu niet. Schrikbewind. Met Keurentjes als papagaai van de directie. Die was erbij toen gezegd werd dat alle melk verwerkt zou worden en nu bij het fabrieksquotum. Zwak.”

Niets aan toe te voegen. Maar ik blijf van mening dat je binnen een coöperatie via de ledenvergaderingen moet proberen het beleid om te buigen. Tegenwoordig wel met behulp van de sociale media. Bijvoorbeeld de handtekeningenactie, die Hans noemt.

Laatste reacties

 • Marco22

  Kortom hoe geloofwaardig is het huidige bestuur nog? Een stel trekpoppen van de directie. We zijn mensen nodig die de directie scherp houden en het belang van de boeren voorop stellen en dan bedoel ik alle boeren.

 • Bennie Stevelink

  Ik krijg de indruk dat er wel ruim begrip is voor het feit dat wij de aanvoer moeten beperken tot datgene wat wij met positief rendement kunnen afzetten. Het belangrijkste pijnpunt lijkt te zijn dat men zich op slot gezet voelt doordat leveringsrecht niet van boer op boer kan worden overgedragen.
  De reden die het bestuur van FC heeft om het niet overdraagbaar te maken is dat men niet wil dat het geldelijke waarde krijgt.

  Misschien is het een oplossing om leveringsrecht bedrijfsspecifiek te koppelen aan fosfaatrechten. Dus het leveringsrecht per peildatum gedeeld door de fosfaatrechten per peildatum.
  Leden kunnen hun productieruimte vergroten door fosfaatrechten te kopen van een stoppend FC lid waarvan ze met de fosfaatrechten ook het bijbehorende leveringsrecht overnemen. Fosfaatrechten kopen van een niet-FC lid heeft geen zin omdat daar geen leveringsrecht op zit. Ook kan men de productie binnen de huidige fosfaatrechten niet vergroten.

  De vraag hierbij is of de fosfaatrechten van FC leden vanwege het bijbehorende leveringsrecht veel duurder zullen zijn dan van niet-FC leden. Als dit prijsverschil er niet is of maar gering is, is er geen spraken van het creëeren van extra luchtkapitaal en komt de reden om het niet overdraagbaar te maken te vervallen.

 • kleine boer

  Bennie wat schrijf je me nou ..... vele wezen je hierop!!!

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, onjuist, de meesten vonden dat aanvoerbeperking niet nodig was. En als iemand het wel nodig vond dan werd het niet op deze manier ingevuld of overdacht.
  Daarnaast is mijn voorstel een optie, afhankelijk van de vraag of er een prijsverschil ontstaat tussen fosfaatrechten van FC leden en fosfaatrechten van niet-FC leden.

 • kleine boer

  Bennie is ook niet nodig de prijs die ze nu uitbetalen is lang niet de laagste en je voorstel heb je van melkweb/nieuwsgrazer gehaald stond daar gisteren al op je hebt er alleen beetje aan geschaafd.....

 • ENDE902

  Ik ben langzamerhand toch wel teleurgesteld over de kritiek dat Friesland Campina slecht communiceert. Volgens mij is het plan dat het bestuur heeft opgesteld zeer duidelijk. Probleem is alleen dat velen de afgelopen jaren m.b.t. de toekomst van hun bedrijf tegen teleurstellingen en/of onrechtvaardigheidsgevoelens zijn opgelopen en reageren dit in meer of minder mate af richting bestuur van Friesland Campina. Dus voor de mensen die kritiek hebben op de communicatie van Friesland Campina zeg ik: "Laat de ontstane situatie rustig op je inwerken en lever dan opmerkingen, maar ga niet klagen over de communicatie."

 • alco1

  En weer dat: "Ruim begrip voor het feit de aanvoer te beperken en alleen te gaan voor renderende afzet.
  Logistiek onmogelijk.
  Je kunt vandaag niet meer boter gaan maken en morgen weer wat anders.
  Alleen structurele producten moet je afscheid van nemen.
  Maar welke zijn dat op dit moment?????

 • alco1

  Klopt ENDE
  De communicatie is prima, maar met de inhoud zijn we het niet eens.

 • koeien10

  kom je op de vergadering moet je alle onder buikgevoelens onder tafel laten krijg je geen microfoon in je handen die word vast gehouden door de regio raadsleden die met voorkennis voor 16-4-2018 fosfaatrechten hebben gekocht .fijne communicatie is dat en dan heb de heer keurentjes nog die in de rode hoed zegt het een goed plan te vinden laten ze maar een stemming houden onder alle leden met een bindend karakter dan ben ten minste eerlijk.

 • .....

  Lijkt me goed als alle ledenraadsleden openheid van zaken geven om aan te tonen dat ze geen fosfaatrechten hebben gekocht met voorkennis

 • wmeulemanjr1

  @08:24; die mogelijkheid hadden ze wel ja

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.