Redactieblog

5 reacties

‘Profiteren van verandering is echt ondernemen’

Collega Harm H. is een uitstekende boer met goede resultaten. Echt een prima ondernemer. Alleen, hij is overal tegen.

Toen de quotering kwam in de jaren 80 van de vorige eeuw demonstreerde hij tegen deze verandering. Hij was zelf nog geen boer, maar als opvolger wilde hij later vrij zijn en groeien. Dat deed hij ook. Toen de melkquotering er was, kocht hij als één van de eersten het land en het quotum van zijn buurman. Voor een schijntje, zo bleek achteraf. Het vormde de basis voor zijn latere succes. De grond werd steeds duurder, terwijl de prijs van het quotum de pan uitrees. Toch bleef hij kopen, zowel grond als quotum. Kleine porties, maar wel steeds door. Dit kon omdat de melkprijs hoog genoeg bleef om te kunnen investeren.

Fel tegen afschaffen melkquotum

Dat dit kwam door de melkquotering gaf hij graag toe. Daarom was hij fel tegen de afschaffing. Hij demonstreerde in Brussel en protesteerde op alle plekken waar het maar kon. Hij riep in elke vergadering dat hij tegen het verdwijnen van het melkquotum was. Het hielp niet, zoals we weten. Het quotum verdween, de slechte voorspellingen kwamen uit. Er kwam te veel melk en de prijzen kelderden tot een niveau waarvoor zelfs de beste boeren niet meer konden werken. Harm had echter zoveel vet op de botten gekregen dat hij gemakkelijk staande bleef in de moeilijke jaren.

‘FrieslandCampina kan niet anders dan doorgaan met het voorgestelde beleid’

Voor de fosfaatrechten had hij zich tijdig ingedekt door tijdig te bouwen en een fikse veestapel aan te houden. “Je weet nooit wat ze in dat domme Den Haag weer besluiten”, zei hij een paar jaar geleden. Hij kreeg gelijk.

FrieslandCampina komt met regulering

En nu komt FrieslandCampina met de regulering van de melkaanvoer. Een quotum per bedrijf. En weer is Harm fel tegen. Hij heeft een actiegroep geformeerd van wat oudere boeren – nee, niet de club uit Groningen – die zich samen verzetten op onze vergadering van FrieslandCampina. Hij liet weer zijn felle tegengeluid horen. Of het effect zal hebben? Ik betwijfel het.

RMO van FrieslandCampina levert melk bij de kaasfabriek in Workum. 'Melkregulering is de enige manier om de melkprijs boven het gemiddelde uit te laten komen', vindt Vergaderboer. - Foto: ANP
RMO van FrieslandCampina levert melk bij de kaasfabriek in Workum. 'Melkregulering is de enige manier om de melkprijs boven het gemiddelde uit te laten komen', vindt Vergaderboer. - Foto: ANP

FrieslandCampina kan niet anders dan doorgaan met het voorgestelde beleid. Het is de enige manier om de melkprijs boven het gemiddelde uit te laten komen. Te veel bulk duwt de gemiddelde prijs te veel naar beneden. En daar willen ze terecht vanaf. Een hogere melkprijs dus, door een lager volume.

Harm blijft tegen, maar ondertussen groeit en bloeit zijn bedrijf. Hij vertelt het me niet, maar ik ben er van overtuigd dat hij samen met zijn zoon, die het bedrijf gaat overnemen, al plannen klaar heeft voor de situatie na de invoering van het fabrieksquotum.

Harm is tegen verandering. Maar hij profiteert er dubbel en dwars van. Dat is toch echt ondernemerschap.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Waarom wordt echt ondernemerschap weer gekoppeld aan groei. Je kan echt ondenemerschap ook zien als een door de maatschappij gewaardeerde ondernemer die niet groeit.

 • koestal

  Blijkbaar is groeien zaligmakend .

 • koestal

  Boer zijn is een kwestie van overleven

 • Attie

  Jazeker is Harm een goede boer, maar wat denk je van Vergaderboer, quotum en deels koeien verkocht om een grote nieuwe stal te bouwen.En vervolgens ook nog tijdig vol, vooruitziende blik of gewoon Vergaderboer...??

 • Attie

  Het was natuurlijk een geweldige kans...
  Maar wel kort, die drie maanden!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.