Boerenblog

33 reacties

‘Pensioenroof door FrieslandCampina’

Overdracht van leveringsrechten alleen binnen de familie is niet meer van deze tijd.

FrieslandCampina wil het melkaanbod beter in de hand hebben en lanceert daarvoor ingrijpende voorstellen. Met name het idee dat melkveehouders de melkreferentie niet aan anderen mogen overdragen is onbegrijpelijk. Regulering van het aanbod is toe te juichen. Het is beter om minder te melken voor een goede prijs, dan tijd en kosten te steken in steeds meer melk, die almaar minder opbrengt.

Maar het voorstel dat FrieslandCampina lanceert, is geen echte beperking. Het is een voorstel om alle melk op te halen, en vooraf toestemming te krijgen om voor een deel van de melk een lagere prijs te betalen. Je hoeft niet meer te gaan melken, dat is jouw keuze. Maar kosten blijven stijgen, dus (beperkt) groeien zal voor veel melkveehouders nodig zijn. Dat is in de afgelopen periodes met lage prijzen ook gebleken.

Bedrijfsovername

Maar het meest verbazingwekkend aan het voorstel is dat de melkreferentie niet overdraagbaar is. Wellicht wel bij opvolging binnen de naaste familie, maar verder niet. Dus, zo’n 40 jaar leg je als melkveehouder je hele ziel en zaligheid in je bedrijf, met heel wat onbetaalde uren. En op het moment dat je jouw bedrijf wilt verkopen, kan dat alleen als je ‘toevallig’ een of meer kinderen hebt, die jouw bedrijf ook nog willen voortzetten. Geen kinderen, om welke reden dan ook, helaas, geen euro‘s. Wel kinderen, maar ze willen niet overnemen, ook helaas.

Pensioenregeling

Ik zie het al voor me, de eerstvolgende advertentietekst voor een directiefunctie bij FrieslandCampina: “Uitdagende functie met uitstekende arbeidsvoorwaarden, en een mooie pensioenregeling. Voor u wordt een marktconforme pensioenpremie betaald. U ontvangt dit pensioen na uw arbeidzame leven, onder voorwaarde dat uw kind(eren) deze functie van u overnemen.”

‘Voor de eigen leden wordt zo’n regeling zonder blikken of blozen voorgesteld.’

De wereld zou te klein zijn, en terecht: onmogelijk, kwaliteit staat voorop, kinderen maken eigen keuzes, discriminatie van mensen zonder kinderen, en zo verder, en zo voort. Maar voor de eigen leden wordt zo’n regeling zonder blikken of blozen voorgesteld.

Pensioen is uitgesteld loon. In de agrarische sector betaal je meestal geen pensioenpremie, maar hoop je op een kleiner of groter bedrag bij de verkoop van jouw bedrijf aan een opvolger of koper(s) van (delen van) het bedrijf. En dat zou nu in één keer onmogelijk worden, omdat je wel koeien en een stal kunt verkopen, maar de koper geen melk mag leveren.

Handel in leveringsrechten

De reden voor het niet overdragen is dat handel in leveringsrechten niet gewenst is. Dan gaat er geld de sector uit. Maar is dat erg? Is dat erger dan de pensioenvoorziening van veel melkveehouders in rook op laten gaan? Deze melkveehouders zijn toch ook leden met rechten? Het kan echt niet zo zijn dat alleen iemand van wie een kind het bedrijf overneemt recht heeft op een ‘pensioen’. Exclusieve familieoverdracht is niet meer van deze tijd.

Laatste reacties

 • boerderij12

  prima verwoord

 • John*

  dan zou het toch prima zijn om alle melk aan ledenbewijzen te koppelen? Aan de ledenbewijzen ook de prestatietoeslagen koppelen. en alle melk die meer wordt geleverd dan er aan ledenbewijzen is krijgt simpelweg geen prestatietoeslag. Ledenbewijzen zullen nooit meer waard worden dan het rendement van de melkfabriek. Dan steekt de fabriek voor zowel de stoppende boer zijn nek uit en krijgt groeier of overnemer ook waar voor zijn geld.

 • Zuperboer

  Bedankt voor deze inhoudelijk sterke column. Ik heb vanaf het begin het gevoel dat we een paard van Troje binnen geduwd krijgen. Er klopt iets niet aan het verhaal. Veel stoppers laten inderdaad voor een vermogen aan Euro's achter in de cooperatie en dit zal op de een of andere manier terugbetaald moeten worden. Wordt hopelijk vervolgd.

 • Mtstermors1

  Je moet dan eerst weg bij Friesland dan is er niks aan de hand. Kun je de hele toko wel verkopen.

 • Gerrit Lammertink

  Deze dame wil ook een duit in het zakje doe zo te lezen! Maar de redenen die zij aanhaalt daar heb ik totaal niks mee! Ze wil dus leveringsrecht verkopen maar mens je hebt al gratis fosfaatrechten gekregen en je hebt je boerderij met grond al te verkopen als je stopt! Heeft deze dame haar (schoon) ouders ook betaald voor het leveringsrecht dan want zo stelt ze het wel!
  Als ze stopt krijgt ze haar ledenobligaties ook vrij en voor de gemiddelde boer bij RFC is dat nu al 100000€, dat is voor Jan modaal 10 jaar pensioen bovenop de AOW!
  Nee u kunt uw totale bedrijf met leveringsrecht niet verkopen aan uw buurman die aan een minder uitbetalende fabriek levert maar u hoeft echt niet naar de voedselbank of armenzorg!

 • themmen

  Je hoeft met stoppende boeren op financiel gebied geen medelijden te hebben

 • cornelis 22

  Fc heeft toch een aparte relatie met pensioenen,regelmatig moet er een paar honderd miljoen in de pensioenpot extra bij gestort worden dat boeken ze niet als kosten maar boeken ze van het eigen vermogen af. Zo blijft de winst enigszins op peil bonussen voor directie kunnen evengoed uitgekeerd worden. Stel je hier een vraag over dankrijg je als antwoord dat dit boekhoudregels zijn wat weer door accountants ontkend wordt

 • Zuperboer

  Ik heb het idee dat niet iedereen hier boven in de gaten heeft wat er precies wordt voorgesteld door de FC directie. Concreet komt het hier op neer. Een FC-bedrijf is bij beeindiging niet over te dragen aan een huidige/toekomstige lid/leverancier van FC. Met andere woorden men is verplicht om de lokatie op te heffen c.q. in delen te verkopen. Dit heeft een enorme impact op de bedrijfsbeeindiging. Ik zou me kunnen voorstellen dat er zelfs een stagnerend effect in zou kunnen zitten. Bedrijven zullen niet worden beeindigd maar middels een constructie waarbij de huidige eigenaar of diens erven doorboeren. Ik zou hier ook als boer die nooit gaat stoppen ( dat zijn de échte immers) maar eens goed naar kijken. Er zitten gevaarlijke juridische aspecten aan dit voorstel die ingrijpen op het eigendomsrecht.

 • Dit hele plan zet de kredietwaardigheid van de melkveehouderij behoorlijk onder druk. Dat raakt ook de boer die altijd boer blijft. 9.37 hoort daar kennelijk ook bij.
  De vergelijking met het paard van Troje is volkomen terecht. Marja Kwekkeboom heeft prima verwoord. Eerst maar eens heel goed kijken voor we ermee instemmen.

 • Trot

  Wat een kort zuchtigheid stoppers hoeven niks grote moet geholpen worden voor niks klopt mijn gedachte dat de grote allen maar verzinnen hoe krijg ik productie ruimte voor niks Dit wordt het nieuwe coöperatieve denken maar wel kleine mee laten dokke voor China en bonnusen voel mee zeer vereerd!

 • a van Gerwen

  Heel dit plan heeft een stagnerende en verlammende werking op de melkveehouderij. Het klinkt sympatiek, een hogere melkprijs en zal op korte termijn zeker mogelijk z'n effect hebben, maar heel de dynamiek gaat uit de sector. Iets wat later als een boemerang terug komt als je links en rechts ingehaald bent.

 • Bennie Stevelink

  De boerderij is prima te verkopen aan een FC-boer die elders vertrekt omdat hij bv te weinig ruimte heeft. 80% van de boeren leveren aan FC, dus kandidaten genoeg.

  Het lijkt erop dat Marja Kwekkeboom het leveringsrecht wil gebruiken om extra luchtkapitaal te creëren omdat later te verzilveren. We wilden juist van het melkquotum af vanwege het enorme luchtkapitaal wat daar inzat. Het was een molensteen om de nek van de melkveehouderij.
  Vanwege deze ervaring heeft FC een melkreguleringsplan bedacht wat geen waarde mag creëren.

 • wmeulemanjr1

  Is @bennie de spreekbuis van RFC?

 • Bennie Stevelink

  @Meuleman, ik hoor hier al jaren, boeren moord en brand schreeuwen over de extra kosten die ze zouden hebben door het luchtkapitaal van de fosfaatrechten. Nu zie ik tot mijn stomme verbazing dezelfde boeren een standpunt steunen waarbij het juist de bedoeling is zoveel mogelijk luchtkapitaal te creëren.

 • jfvanbruchem1

  kijk zo doe je zakken vullen

 • Zuperboer

  @Bennie; Het gaat er om of dit systeem zuiver is. Ik heb het nog steeds niet goed uitgelegd gekregen. Met name de juridische aspecten die er aan kleven zullen heel duidelijk moeten zijn. Het opleggen van beperkingen bij bedrijfsoverdracht is heel tricky en kan enorme gevolgen hebben voor de sector. Ik ben het volledig met je eens dat het ontstaan van luchtwaarde zoals op dit moment met de fosfaatrechten een ongewenste zaak is, maar hier lijkt het er op dat er een gedrocht wordt ingesteld waar je je pas een mening over kunt vormen op het moment dat je er voor staat. Ik weet niet of je zelf ooit je bedrijf verplaatst hebt, maar ik kan je uit ervaring zeggen dat de coop waaraan je levert een enorme stempel kan drukken op het verloop van dit proces. Nogmaals het gaat dus niet om het creeeren van een waarde, maar om de vraag of we deze regeling in deze vorm wel moeten willen. Een cooperatie bestaat bij de gratie van leden en leden zijn zowel starters, opvolgers, toetreders en ook stoppers. Ieder zijn belangen dienen behartigd te worden. Dit soort regelingen wordt bedacht door mensen die er zelf geen enkel gevolg van zullen vinden (juristen in loondienst of op uurbasis). Jij en ik als leden zullen het echter aan den lijve gaan ondervinden. En let wel een stopper kan ook diegene zijn die zijn vleugels wil uitslaan naar de VS of Canada en hierdoor mede ruimte vrij maakt voor zijn collega's.

 • Attie

  Dus een tweede bedrijf op een andere locatie, waar b v Vergaderboer het over had, zit er dan niet in ??

 • kleine boer

  Bennie je hebt toch op melkweb bij je artikel heel duidelijk het aantal negatieve duimpjes gezien tov het stukje van Altena zegt genoeg toch

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, ik heb op melkweb een artikel geplaatst waarbij ik een mogelijkheid voorstel om leveringsrechten wél overdraagbaar te maken op een manier waarvan ik hoop dat die weinig tot geen kapitaal creëert. Ik denk dus actief mee aan een mogelijkheid om het overdraagbaar te maken, maar niet zoals Marja Kwekkeboom om daarmee zoveel mogelijk luchtkapitaal te genereren.

  Duimpjes hecht geen enkele waarde aan. Ik weet niet waarom iemand een positief of negatief duimpje geeft. Argumenten voor of tegen zijn voor mij van belang.

 • kleine boer

  Wat gek zie toch regelmatig bij de duimpjes de naam stevelink voorbij komen maar dat is dan vast iemand anders....

 • 0613287150

  Onvoorstelbaar dat ze als grote marktleider, agrariërs op zo'n manier nog 'n keer weer te grazen willen nemen!!Het Beleid van FC. Stinkt nog harder dan henzelf en verdient geen Respect!!👹

 • egbert

  Hier komen weer allerlei slimme constructies op zoals bv maatschappen en b.v. Constructies . Let maar op.
  Er zijn nog steeds veel veehouders die denken dat de fc de prijs bepaald maar afgelopen jaar is er hard gemolken en veel betaald .
  Als wij minder gaan doen en de prijs is goed doet de rest wat harder zo snoepen ze weer wat marktaandeel op van de fc.
  De fc wil dit doen omdat ze anders de garantieprijs niet meer kan betalen in dan diep in het rood duikt.
  Met andere woorden over de totale melkplas kunnen ze het gemiddelde van de referentiebedrijfen niet betalen dus kort door de bocht de fc draait slecht.
  Met dit plan willen ze dat verbloemen wel een hoge melkprijs betalen
  op papier maar als je wilt of kunt groeien bungel je onderaan

 • alco1

  @egbert. Daar kon weleens veel van waar zijn van wat je schrijft.
  Daarnaast gaat de FC op de politieke toer om die te helpen tegen wat sommige partijen als wens hebben. Namelijk niet meer steeds grotere bedrijven.
  Niet wetend dat je door hun beleid dat juist bevorderd.

 • kleine boer

  Egbert ik denk er net zo over heb het al vaker geschreven. Markt afgeven is begin van het eind. Verkopers moeten de weg op en rap ipv wachten tot een koper komt die tijd is voorbij.

 • mtseshuis

  Inderdaad kleine boer, RFC hoeft maar 1 ding te doen: De verkopers een schop onder hun hol geven en zien dat ze hun werk, net als wij, zo goed doen als maar mogelijk is! Met de huidige boter en kaasprijzen moet dat geen probleem zijn! Laten ze de supermarktinkopers maar eens aanpakken!

 • m.en.mh.miedema

  Ik denk inderdaad net als Egbert dat er veel meer mis is met FC en ze gewoon slecht draaien.
  Dat zgn topsegment voor 15% vd melk wordt gewoon de norm en de rest wordt dan gekort, net als bij de weidemelk en de focus planet punten gebeurt. Dat scheelt alvast heel veel melkgeld uit te betalen.
  Afd. Europa draait al jaren slecht, en dus verkoop je hier een van de weinige winstmakers (Riedel)?! In Azie zijn al honderden miljoenen verdampt, oa in Pakistan. (Dat land staat al jaren in de top 10 van de meest corrupte landen ter wereld, als je van je geld af wilt moet je daar zijn.)
  Slecht functionerende, maar wel topsalaris ontvangende, directeuren/managers die als ze opstappen dikke gouden handdrukken meegeven.
  FC zit met teveel melkaanvoer, maar A ware gaat een nieuwe fabriek voor mozzarellakaas bouwen en heeft daar ruimte voor 400 miljoen liter melk, terwijl FC recent nog een mozzarellakaasfabriek heeft gekocht?!?
  Het in nog net geen code rood voor FC, maar toch zeker wel oranje.

 • eja

  FC is bezig met windowdressing in opdracht van haar financiers oa rabo.
  Mijn idee is dat ze over een aantal eenbeursgang overweegt voor extra kapitaal.
  Om net als bijvoorbeeld Forfarmers een grote west Europese speler te worden.

 • eja

  FC is bezig met windowdressing in opdracht van haar financiers oa rabo.
  Mijn idee is dat ze over een aantal eenbeursgang overweegt voor extra kapitaal.
  Om net als bijvoorbeeld Forfarmers een grote west Europese speler te worden.

 • wmeulemanjr1

  @Mtseshuis, alleen wij leden krijgen een echte schop onder de kont, waarom eigenlijk?, omdat rfc verkopers er niet al te veel voor willen doen?, jammer dat sommige leden stellig geloven in het 'nieuwe sprookje' bij RFC

 • jorn

  gewoon eerst zorgen voor een goede vet referentie kan nog wat goed maken

 • gradje1966@

  Marja je bedrijf word toch niet verkocht als melkveebedrijf . Iemand die dat kan betalen koopt een mooi bedrijf zonder asbest voor dezelfde prijs. Je kunt de grond verkopen en je inventaris en als je dan je pensioen gerechtigde leeftijd hebt kun hier makkelijk van leven anders heb je niet goed opgeled

 • Hanjasteen

  Is ďeze coöperatie te groot om slagvaardig op de markt te kunnen handelen


 • koestal

  Zo gaan er nog meer melkveehouders,leden naar Aware ,misschien is dat ook de bedoeling .

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.