Redactieblog

8 reacties

‘Melkveehouder op zoek naar inkomen’

Niets mis mee om als ondernemer je verdienmodel eens kritisch tegen het licht te houden.

Doe je datgene wat je je altijd hebt voorgenomen? Zijn de mogelijkheden op jouw locatie wel dienstig aan je ambitie? Is de omgeving ook veranderd en heeft dat impact op je doen en laten? Eigenlijk is voor iedereen veel veranderd, een van de belangrijkste vaardigheden in het boer blijven is wel de vaardigheid om te ondernemen met verandering.

Van melkquotering naar fosfaatrechten

Ga er maar aan staan: van 1984 tot 2014 quotering, gewenning om voor het recht van produceren geld te betalen. Dan april 2015: quotumvrij. Of: hoe en wanneer schakelen? Deze verkenning heeft menigeen grote stappen doen zetten. Dan introductie fosfaatregelgeving: staarten en hectares als referentie, met veel nieuwe begrenzingen. Het had gekeerd zullen worden door een goede grondgebondenheidsdefinitie, maar die bleef vaag. Ook bleef de zuivel stuntelen met de communicatie rondom de bedrijfskringloopwijzer.

Nu heeft een gezelschap van zuivel en LTO na stevige studie een nieuwe grondgebondenheidsdefinitie afgeleverd. Een goed stukje werk en als die bindend wordt verklaard, hebben we er rekening mee te houden.

De voor klimaat gewenste circulariteit op het veebedrijf wordt erdoor gediend. Een van de leidende principes is dat 65% van de benodigde eiwitvoorziening uit het eigen bedrijf moet komen. Kort van tevoren had de zuivel zijn biodiversiteitsmonitor, die straks in Focus Planet komt, ook al gelanceerd, die veel overeenkomsten met de grondgebondenheidsdefinitie kent. En nu komt daar ook nog dat onzalige fabrieksquotum bij. In mijn vorige column heb ik mijn melkmarktplan beschreven, daarom hierover nu niet verder.

‘Tegenwoordig is het achter de boerderijen voor de eerste snede nog Klein Zwitserland aan kuilbulten’

Leg je dan datgene wat ons is overkomen op elkaar, dan is er ondernemerschap voor nodig om hierin weer het goede bedrijfsperspectief in te vullen. Goede adviseurs kunnen daarbij helpen. Waar we nu behoefte aan hebben, is een rekenmethodiek die de ruwvoervoorraad kwalitatief en kwantitatief beter laat renderen. Tegenwoordig is het achter de boerderijen voor de eerste snede nog Klein Zwitserland aan kuilbulten. En dat is duur kapitaal. De melkproductie moet een resultante zijn van een goede ruwvoerverwaarding en daar valt voor menig boer nog te oogsten.

Laatste reacties

 • themmen

  Laten we gewoon max 2 gve per ha doen geen fosfaat rechten meer nodig dan maar een paar koeien minder iedereen snapt het dan en is makelijk kontroleerbaar en je hoeft geen geld meer in Lucht te investeren. deogratie regels anpassen dat je niet 80 procent gras hoeft aan te bouwen. Co 2 opslaan in de graszode is dat de oplossing? Mais kun je verbouwen zonder kunstmest en neemt bij groei zoveel Co 2 op als 60000 auto km en als je voer teveel hebt is het makelijk verkoopbaar.

 • Bolder01

  Je mag dit niet,je mag dat niet ,jje moet dat,Om de kost te verdienen wordt het steeds moeilijker gemaakt ,men is toch gauw in overtreding,Dan maar een bedrijfje in wiet,als men dan geluk heeft vang je een leuke stuiver,😎

 • Firma Vellenga

  2 GVE per hectare lijkt mij ook een goed plan.

 • farmerbn

  Mensen die voor 2 gve per ha zijn, hebben waarschijnlijk minder dan 2 gve per ha. Eigenlijk zijn het a-socialen. Een gve vreet 6 ton ds ruwvoer dus bij 2 gve moet je 12 t ds per ha halen. Echter bij boeren die veel meer dan 2 gve per ha hebben , vreet een gve ook 6 ton ds ruwvoer. Op de een of andere manier hebben die boeren ook genoeg ruwvoer maar ligt dat land op papier niet onder de boerderij. Voor mij geen probleem maar boeren met 2 gve per ha willen die intensieve lekker een oor aan naaien.

 • themmen

  Mag van mij ook 2,5 gve per ha hoor maar dan krijg je weer extra regels en als je mestafzet binnen de regio meetelt kandenk ik wel 90 % van de melkveehouders voldoen aan die 2 gve norm geef die andere 10 % een overgangs termijn. Je hebt dan een veel gezondere sector waar geen fabrieksqoutom of fosfaat rechten nodig zijn dus geen geld voor lucht de grond zal misschien wel iets duurder worden maar dat is gezonder dan hoge investeringen in theoretisch oplossingen

 • Gat

  En denken jullie dat dan alle problemen zijn opgelost met grondgebondenheid. Als ze de fosfaatexcretie omhoog zetten per koe en norm per ha wat omlaag. Heb je weer probleem. Knoop dit in je oren. Aan problemen maken is geld te verdienen!

 • info519

  als melkprijs omhoog gaat wordt ruwvoer nog goedkoper omdat boeren dan meer brok gaan voeren met zelfde aantal koeien ivm fosfaatquotum NL...

 • koestal

  wel veel werk ,maar geen inkomen,zo is het boerenleven wel vaker

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.