Boerenblog

33 reacties

‘Flapdrol-voorstel van FrieslandCampina’

Met het huidige voorstel voor quotering ondergraaft het bestuur van FrieslandCampina het bestaansrecht van de coöperatie.

Op mijn vijftiende zei mijn vader tegen mij: “De vergadering van onze coöperatieve melkfabriek gaat over de belangrijkste inkomsten op ons bedrijf, daar moet je bij zijn.” En zo geschiedde. Aan de vergaderformule is in al die jaren niets veranderd. Ieder jaar hetzelfde riedeltje: koffie met een dikke gevulde koek, dan sheets met veel info en cijfers gevolgd door een supergelikt promofilmpje. En dan, op het eind van de avond, als de melkveehouders alleen nog maar denken ‘ik wil nu naar huis want morgenochtend mag ik weer melken, maar ik wil eerst nog even lekker warm tegen de vrouw liggen’, moet er gestemd worden op een voorstel van het bestuur.

‘Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat een voorstel niet doorging’

Soms gaat de vergadering gepaard met enige discussie over dat voorstel. Maar de stemming achter in de zaal is altijd hetzelfde: ‘We kunnen beter aan de bar gaan zitten, het gaat toch door’. Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat een voorstel niet doorging. Je bent tenslotte lid van de coöperatie, je bent coöperatief en dus stem je voor.

Steek in rug van eigen afnemer

Maar nu viel daags voor de vergadering een flapdrol-voorstel van het bestuur in de bus. Wij gaan het melkquotum opnieuw invoeren. Dat is een steek in de rug van de eigen afnemer, de eigen coöperatie. Uiteraard leven we in een snel veranderende tijd. Als ondernemer moet je snel je kansen zien en pakken. Maar er zijn waarden in het leven waar je niet zomaar aan mag komen. Een coöperatie die al 145 jaar bestaat en zorg draagt voor het afnemen van de melk van haar leden tornt nu aan het fundament onder haar eigen bestaan. De oprichters draaien zich om in hun graf als zij dit horen.

Modewoord duurzaamheid

Het is een bestuurlijk beleid dat in zijn eigen zwaard valt. De belangrijkste 2 waardes in ons huidige bestaan zijn 200 jaar geleden al opgeschreven, namelijk zorgzaamheid en verantwoordelijkheid. Tegenwoordig wordt dat samengevat in het modewoord duurzaamheid. De grootste coöperatieve melkverwerker praat alleen maar over duurzaamheid. Met het huidige voorstel ondergraaft het bestuur het bestaansrecht van de coöperatie. Een coöperatie die ooit is opgericht om de melk van de leden te verwerken en te vermarkten, bedankt u daarvoor. Melkveehouders die dachten dat het fosfaatrechtenstelsel het nieuwe quotum zou zijn, komen nu van een koude kermis thuis. Dit voorstel van het bestuur neemt het melkquotumstokje over.

Hete zomer

Tot mijn spijt zijn er geruchten dat er leden van FrieslandCampina met voorkennis fosfaatrechten hebben gekocht. We zullen de komende maanden zien of het zelfreinigend vermogen van de coöperatie groot genoeg is.

De eerste vergadering is geweest. De sheets van de voorzitter spraken boekdelen. Eén van de oplettende leden merkte op dat meer melk verwerken betekende: meer geld voor de leden. Onder luid applaus van de aanwezige melkveehouders kon het voorstel van het bestuur direct de prullenbak in. Zal mij benieuwen of we geschiedenis gaan schrijven. Het zal een hete zomer worden gezien dit voorstel.

Laatste reacties

 • 8911077012

  goed verhaal pieter
  COPERATIVE MELKFABRIEK MET COMUNISTIES BESTUUR
  EN DE LEDEN RAAD ALS OMGEKOCHTEN N .... B .. ER ACHTER AAN EN DE MENING VAN DE LEDEN IN DE DOOF POT
  WAT ZOU DEN DIE LEDEN VOORZITTER VOOR EEN VER GOEDING KRIJGEN VAN VAN ONZE CENTEN
  OM ZIG ZELF IN TES TE ZEIKEN EN DE REST VAN DE LEDEN
  ALLEMAAL HET VERTROUWE ER IN OP ZEGGEN

 • wmeulemanjr1

  Vreemd dat elk voorstel doorgaat, kun je het dan nog wel echt 'een voorstel' noemen?

 • Almagro

  @8911077012, LET OP JE SPELLING EN GRAMMATICA, HET STAAT BOL VAN DE TAALFOUTEN.
  Normaal lettertype komt ook niet zo schreeuwerig over.

 • gjh

  niet zeuren de leden bepalen toch !!!! of toch niet!!! en 8911077012 HET WORDT TIJD VOOR EEN CURSUS SPELLING.

 • Bennie Stevelink

  “De twee kernwaarden zijn zorgzaamheid en verantwoordelijkheid”. Hoe onverantwoordelijk is het om onbegrensd melk aan te leveren die met verlies moet worden afgezet en vervolgens te verwachten dat ANDERE boeren voor jou dat verlies gaan betalen?
  Het melkreguleringssysteem is geen melkquotum maar een twee-prijzen systeem. Als je als grote groeier overtollige, verliesgevende melk aanlevert wordt je geacht zelf VERANTWOORDELIJKHEID te nemen voor dat verlies en niet af te wentelen op anderen.
  Het melkreguleringssysteem geeft juist uitvoering aan zorgzaamheid en verantwoordelijkheid.

 • Bennie Stevelink

  “Eén van de oplettende leden merkte op dat meer melk verwerken betekende: meer geld voor de leden. Onder luid applaus van de aanwezige melkveehouders kon het voorstel van het bestuur direct de prullenbak in”.

  Zaten er alleen grote groeiers in de zaal? Voor boeren die geen grote groeier zijn betekent meer verliesgevende melk verwerken juist MINDER geld voor de leden. De prestatietoeslag gaat immers omlaag.
  Ik kan mij niet voorstellen dat er alleen grote groeiers in de zalen zaten. Velen die geapplaudisseerd hebben zullen wel domme boeren zijn die niet in de gaten hebben dat zij, zonder melkreguleringsplan, het verlies betalen wat wordt geleden over de melk van grote groeiers.

 • bartje14

  Bij een beetje onderneming wordt er onderzoek gedaan of bepaalde maatregelen wel het gewenste effect sorteren. Ik neem aan dat RFC dat ook heeft gedaan. Ben namelijk wel benieuwd naar de uitkomsten!

 • Noordam2

  regulering op zich is een goed voorstel alleen 5 jaar te laat. Voor het afschaffen van het quotum had Campina in moeten grijpen en een uitbreiding moeten toestaan naar hun mogelijkheden voor afzet, jaarlijks opnieuw te bezien. Een uitbreiding eerlijk verdeelt over alle leden afhankelijk van de omzet. Dat is cooperatief en had ongelofelijk veel leed en discussie voorkomen. Anderen afnemers hadden zeker meegegaan met dat plan. Toen ik dat als akkerbouwer 5 jaar geleden opperde werd het weggehoond, jammer!

 • Trot

  Ik lees alleen maar verlies geven de melk maar een ding mis ik en wel waar om lees. je niet over interne kosten verlaging want een kost prijs van 0,66eurocent vindt ik nog alwat

 • wmeulemanjr1

  Met fosfaat is het al begrensd, onbegrensde groei is er dus in feite niet echt

 • Attie

  Als je fosfaat koopt van een FC boer is er toch niks aan de hand?

 • Bennie Stevelink

  Door afstoting van jongvee en droge koeien die op een ander bedrijfsnummer worden geplaatst is binnen de fosfaatrechten nog een groei mogelijk van 20%.

 • S Jonkhans

  Zo simpel is dat ook weer niet Bennie want ik heb ook vee op een tweede ubn nummer maar het wordt als 1 bedrijf gezien binnen de mestwetgeving

 • kleine boer

  bennie hoe kan het dat er nog gewoon een flinke plons melk gekocht word van niet leden?

 • Mfb

  De titel en inhoud van deze column zijn niet echt van het niveau wat je van een columnist mag verwachten :-( Krijg niet de indruk dat er geluisterd is naar de uitleg van het bestuur. Bennie heeft wat dat betreft beter gelezen en geluisterd. De groeiers hebben er voor gezorgd dat de niet-groeiers het afgelopen jaar met een te lage prestatietoeslag moesten doen. Dat heeft ze dus geld gekost. Het extra melkgeld wat de groeiers hebben gehad door te groeien is dus deels betaald door de niet-groeiers. Door een extra afslag op een teveel aan groeimelk te doen compenseer je dat. Het bestuur zorgt met dit plan dus juist voor een breder fundament onder de cooperatie en continuiteit voor de lange termijn!
  Groeien is trouwens nog steeds mogelijk maar niet bij de huidige prijs voor fosfaatrechten. Die moet minimaal halveren.
  @kleine boer: Die aankoop van niet leden melk gebeurt in het buitenland. In NL is het moeilijk genoeg om alle ledenmelk te verwerken.

 • kleine boer

  mfb Wat is het verschil ? Melk van nl kan gewoon daar heen dan ipv aankopen met verlies

 • 8911077012

  GJH
  heb je dan nog vertrouwen in het leden bestuur

 • 8911077012

  ZENTS BEHEER
  JE KUNT OOK NIETS ZEGGEN EN JE ONDER LATEN ZEIKEN
  MAAR DAT IS MAAR EVEN LEKKER WARM

 • 8911077012

  ZENTS BEHEER
  OF BENT u EEN OMGEKOCHTE LEDEN VOORZITTER

 • Mfb

  @ kleine boer, ledenmelk naar Azie of Afrika transporteren is veel duurder dan aankopen op de wereldmarkt. Met een afslag van 10 cent op het teveel aan groeimelk is dat niet meer het geval.
  Dan kun je dus als FrieslandCampina hier wel investeren in een poederfabriek en dat de wereldmarkt op brengen. Dan zit je ook onze thuismarkt niet in het vaarwater en verbeter je de winstgevendheid op de thuismarkt.

 • alco1

  't Is toch wel lachwekkend dat Rouveen door sommigen als voorbeeld wordt genoemd. Maar deze melkverwerker juist nu er fosfaatrechten gekomen zijn, hun A en M melk systeem in de prullenbak gedaan hebben.

 • alco1

  't Is toch wel lachwekkend dat Rouveen door sommigen als voorbeeld wordt genoemd. Maar deze melkverwerker juist nu er fosfaatrechten gekomen zijn, hun A en B melk systeem in de prullenbak gedaan hebben.

 • wmeulemanjr1

  We mogen alleen de zogenaamde beleving alsof rfc van ons als lid/melkveehouder is, voor de rest moeten we onze bek zoveel mogelijk dicht houden

 • koestal

  Het is net als bij Calimero .

 • Dirk
  Wellicht is het een idee om ,een verplichte basisproductie aan FC te leveren , en het meerdere dat een melkveehouder produceert mag geleverd wordt op de spotmarkt dus een beperkte leverplicht , zijn we van de dicussie af ,en het is een stimulans voor het bestuur van de FC om te presteren

 • Bennie Stevelink

  @7:44, je kunt toch ook aan FC leveren voor een aangepaste prijs van 10 cent beneden de garantieprijs? In 2016 lag de prijs op de spotmarkt 18 cent beneden de garantieprijs. Als boeren onbeperkt op de spotmarkt gaan leveren zal de prijs structureel meer dan tien cent onder de garantieprijs liggen.

 • A1967

  Juist Bennie, dat is ook wat er gaat gebeuren als er veel B melk geleverd wordt, dat kan niet anders dat deze de A melk mee naar beneden trekt. Ik snap niet waarom sommigen denken dat deze regeling positief is voor onze melkprijs, die hebben zand in de ogen.

 • Tuurlijk Bennie ,De rede is dat je door een gedeeltelijke leverplicht ,de strijd tussen groeiers en niet groeiers stopt ,en dat de leden het gevoel geeft een vrije keuze te hebben ,

 • Bennie Stevelink

  @A1967. het melkreguleringsplan is niet bedoelt om de garantieprijs op peil te houden. De garantieprijs is afhankelijk van wereldwijde vraag en aanbod waar de melkregulering van FC geen enkele invloed op heeft.
  De melkregulering is bedoelt om bovenop de garantieprijs een zo hoog mogelijke prestatietoeslag te realiseren.

 • In de varkenshouderij kreeg je meer uitbetaald als je wat exra inspanningen deed (dierwelzijn ed) dat zag je terug op de afrekening .........Na een jaar werd dat bedrag "verwerkt " in de uitbetalingsprijs (Let op de aanhalingstekens) dit moet vermeden worden bij de nieuwe plannen van FC ,zij moeten zich verplichten minimaal 5 jaar ,zonder aanpassing van de voorwaarden ,te conformeren aan de toeslag

 • alco1

  Misschien zit het grote verschil van denken in het feit dat sommigen denken dat Milner kaas een speciaal product is en anderen het een gewoon bulkproduct vinden met de naam "Milner".

 • De kwaliteit van Nederlandse kaas (ook milner) is niet te evenaren ,maar wordt mijnsinziens niet op de juiste manier vermarkten ,koop je bv kaas in z.Africa dan eet je smeltkaas als op een bic mac iedere Kaas liefhebber kan dat beamen ,er ligt nog een markt te winnen wat kaas beteft

 • alco1

  In Zuid Africa is smeltkaas juist de afzetmarkt. ( goedkoop)

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.