Redactieblog

28 reacties

‘FC Knudde’

Met verbazing heb ik kennis genomen van de plannen van FrieslandCampina om de melkverwerking in goede banen te leiden, zegt Jan van Weperen.

Dit had ik niet verwacht. Bekend is dat FrieslandCampina op diverse bedrijfsonderdelen ondermaats presteert, maar om dan een fabrieksquotum te introduceren om de melkstroom te beteugelen, dan ben je de weg kwijt. Waarom moet de Raad van Commissarissen van FrieslandCampina nou op de stoel van de boer gaan zitten? En dat de ledenraad zich zo laat inpakken, onbegrijpelijk. 3 jaar terug werd de quotering afgeschaft; toen kwam fabrieksquotum niet in het FC-woordenboek voor, terwijl de club wel allerlei toekomstverkenningen had uitgevoerd. Vorig jaar werd een a-transparante divisiestructuur geïntroduceerd; degenen die dat bedacht hebben werden vervolgens de laan uitgestuurd. En in het laatste jaar links en rechts door de concurrentie ingehaald.

Diversiteitsmodel met 6 of 8 melkstromen

Ik moet nog zien wat de mededingingsautoriteit vindt van de plannen van FrieslandCampina. In plaats van dit rampzalige plan, zal ik het door mij verwachte plan uit de doeken doen.

Behoud het contact van melkproductie met markt. Door de superheffing is dat uit beeld gegaan. Nu is dat terug, met de hectiek. De markt eist veel: ten aanzien van prijs, kwaliteit, de wijze waarop geproduceerd wordt, milieu-impact, dierwelzijn, biodiversiteit enzovoorts. Daar is sinds kort de grondgebondenheid nog aan toegevoegd om ons te vrijwaren van verdere ruimtelijke ordeningsbeperkingen.

‘Leveren wat de markt wenst en de boer de prijs laten ontvangen uit de markt van de melkstroom die hij zelf kiest’

FrieslandCampina zou een diversiteitsmodel moeten introduceren met zes of acht melkstromen. Dát had ik van ze verwacht. Leveren wat de markt wenst en de boer de prijs laten ontvangen uit de markt van de melkstroom die hij zelf kiest. En geen melk weigeren. Wanneer melkstroom A te weinig opbrengt, dan voelt de boer dat in de portemonnee; wanneer melkstroom D, een Ahold-A-Ware substraat, het goed doet, krijgt dat verdienmodel meer enzovoorts. Een boer met maximaal aandacht voor natuur, milieu, dierwelzijn, biodiversiteit, de totale habitat in het bedrijf, krijgt dan ook 50 cent van FrieslandCampina, vertaald uit de markt.

‘De topline-introductie is een miskenning van andere melkstromen’

Dit vergt even een ondernemend management en een ondernemende Raad van Commissarissen. Dat eerste moet nog blijken en dat tweede is er niet. De topline-introductie is een miskenning van andere melkstromen, zo moet dat niet. De marktsegmenten transparant bedienen met een exclusieve bedrijfsvoering. Dán ben je het waard je een topcoöperatie te noemen.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Zou het niet zo zijn dat Fc de zogenaamde meerwaarde die wij aan diverse melkstromen hechten, niet 1 op 1 uit de markt terug kan halen. Je kunt dan wel allerlei melkstromen opzetten met een meer of mindere plus op de garantieprijs, maar veel meer dan verschuiven van melkgeld komen we dan niet.

 • farmerbn

  Volgens mij komt FC met een tweeprijzensysteem ipv een quotum. Als de A-prijs structureel boven de 40 cent is, krijg je voor alle andere liters gewoon meer dan 30 cent.

 • Je kan van allerlei luxe melkstromen bedenken maar hoe je het wend of keert als daar geen afname van is en je kunt je melk ook niet in het lage segment kwijt dan je zul moeten stoppen om alsmaar de melk te blijven ontvangen. Men zal als boer echt eens moeten gaan begrijpen dat er ergens een grens ligt. Problemen die nu bij boeren zelf ontstaan wil men door hen melkfabriek en collega boeren die hier niet voor gezorgd hebben op laten lossen. Voor de fabriek is nu de maat vol en degene die al zoveel hebben moeten inleveren voor iets wat hun niet valt aan te rekenen eveneens.

 • deB.


  Gewoon omdat we nog steeds een stel ''domme boeren'' zijn, zo!! wordt er tegen ons aangekeken!!!

  Wij leveren nog steeds voor prijzen van 30!! jaar terug, ze nemen ons totaal niet serieus, en wij onszelf al helemaal niet, zolang dat in ons systeem zit, komt er geen ene hoerzak van terecht! Ze vreten over onze rug, en plukken de sector kaal!

 • Mfb

  Gelukkig heeft Jan nooit in de raad van commissarissen gezeten. Dan hadden we nu een wereldvreemde onderneming gehad die alleen voor de bulk fabriceerde.

 • alco1

  @Mfb. Zelfs Milner kaas is bulk.

 • jeannettedekker1

  Of Europees ingrijpen,voor mijn part netzolang totde melkprijs op 50 eurocent zit, of de markt zijn werk laten doen,Fosfaatrechten en melkregulering zet ons op achterstand op onze concurrenten. Het is misschien wel sociaal maar het nekt de blijvers. ,,,,Mestplaatsing voer en milieuvergunningen ,,,,,,moeten de productie grens bepalen. In die drie is genoeg te bedenken om te knijpen.

 • gerben5

  In Zwolle sprak van Weperen nog over frabrieken die maar een fractie van hun capacteit zouden verwerken, al die verschillende stromen maken het nog weer duurder en complexer Gewoon één hoge standaard melkstroom zoals caring dairy naast bio en bd melk. De 700 koeien van van weperen willen ook wel een keer een frisse neus halen

 • Trot

  Ik vraag me af hoe fc de handel wil dwingen om hun keuze voor een product wat volgens hun meer waaarde heeft te laten kopen als je iedere keer andere gedachten hebt ,want prognoses moeten iedere keer bijgesteld worden soms meer keer in een jaar waar blijven we dan met prijsmaken

 • frl

  Die 1.5 % groei per jaar is ook weer in het voordeel van grote bedrijven, bedrijf van 500.000 L krijgt er in 10 jaar ruim 80.000 L bij, die van 2 miljoen krijgt er in 10 jaar ruim 320.000 L bij , zeer coöperatief

 • jeannettedekker1

  Communisme,,,, frl ,,,,,,de boer van 500000 kg melk met veel grond zou in geval van bijvoorbeeld bedrijfsopvolging een spurt moeten kunnen maken.

 • Attie

  Snap het bovenstaande niet, je kan toch fosfaat/leveringsrecht van een FC stopper overnemen?

 • Dirk
  Door diverse melk stromen te realiseren , zal fc moeten beseffen dat daar kosten aan verbonden zijn ,dat verplicht fc inzet , om die markt te bewerken en te beschermen ,samen met de retailer, en de producent voor zeker 5 jaar een vaste plus te beloven ,en daarbij de regels niet aan te passen binnen die periode ,en een marktregulering als bij biomelk , niet meer produceren dan de markt kan dragen

 • jeannettedekker1

  Niemand betaald een extra plus. De plussen die er tot nu toe zijn daar kun je de extra kosten niet van betalen bovendien is dat maar voor een hele kleine groep weggelegd. Komt nog bij onze melk is al super plus wat wil je daar nog aan werkelijke plussen toevoegen. Dag en nacht weiden misschien,vogeltjes land misschien zonnepanelen melk misschien,,,,laat je niet voor de gek houden. Wat we kunnen doen is minder melk leveren,maar dan moet dat wel Europees. Wat wij minder leveren levert de concurrent extra. Aware haalt miljoenen liters uit Duitsland.

 • Schraar

  Precies Jeannette, juist daarom had de melkquotering nooit afgeschaft mogen worden. Deze was Europees en had geflexibiliseerd kunnen worden, zodat het aanbod structureel op de vraag afgestemd had kunnen worden. De EMB had hier een volledig uitgewerkt plan voor liggen.
  Maar nee de melkquotering moest en zou er van af en de grootste schreeuwers zaten in Nederland. En nu kunnen we allemaal op de blaren zitten. We hebben al vier beperkingen ten opzichte van één in het verleden.
  En toch ben ik blij dat men bij FC eindelijk het licht heeft gezien: het is totaal zinloos te produceren voor een markt die er niet is. ( melkpoederopslag is geen markt). De overproductie die niet te verwaarden is trekt alleen maar de melkprijs naar beneden. Ik vind het dapper dat FC dit voorstel heeft gedaan en ben er van overtuigd dat in heel de EU zuivelfabrieken dit gaan volgen.

 • alco1

  En ik vindt het dus zeer dom.
  Korting op de niet rendabele melk is gewoon herverdeling van melkgeld.
  En als het de bedoeling is minder aangevoerd te krijgen moet je je afvragen met welk product je moet knijpen.
  En dat is het lastigste, want je weet nooit wat een product gaat doen.
  Stoot je de verkeerde af dan is onze FC tanende.

 • Bennie Stevelink

  @alco, je had ook een opinie op melkweb geplaatst. Daar heb ik al twee dagen geleden een reactie bij geplaatst. Lees deze even, dan kom je tot een ander begrip.

 • kleine boer

  Is nu de capaciteit probleem ineens weg hoor er niks meer van stel dat de melk duur word en dus 45-50 ct is en de overtollige melk 35 opbrengt dus niet slecht wat gaan we er dan mee doen is er dan ineens wel afzet? Volgens mij heeft de concurrent dat allang en breed in gevuld en word rfc zijn melk niet kwijt duur of goedkoop maakt denk ik niks meer uit. Afzet terug winnen is een lange weg zeker weten red je niet meer zomaar nu. Ik ben benieuwd wanneer rfc gesplitst over genomen gaat worden dat zit er gewoon aan te komen nu.

 • kleine boer

  Bennie jou beredenering klopt ook niet op melkweb daarom reageerd er niemand op.Als het hoofdproduct duur is geworden hoeft het rest product simpel weg ook minder op te brengen. Markten veranderen nu eenmaal boter nu duur dat was voor vele onvoorzien misschien is de poeder ook weer x duur als er nieuwe afzet voor is en als je hem dan niet hebt... zo slecht betaald rfc niet dus gewoon op oude voet verder en AFZET terug winnen...bv melk in de fles of grote melkbar/tap in een winkel of terug naar schoolmelk in de winkel melk nog best ad prijs zit nog veel tussen dus ergens veel te halen nog

 • koestal

  het zal toch wel doorgaan,wie weg wil kan gaan, Aware zit op leveranciers te wachten

 • mts_kuijpers

  Van Weperen zal wel niet geluisterd hebben of zijn ledenraadsleden hebben het niet durven te vertellen. Dit voorstel is een gevolg van de ledenraad....zij wilden een structurele oplossing om een "melkstop" te voorkomen.

 • wmeulemanjr1

  Kan je de 'markt' überhaupt wel structureel sturen?

 • alco1

  @Bennie. Had ik allang gelezen.
  Maar ik denk gewoon een stapje verder.
  Misschien geeft het volgende voorbeeld verduidelijking van mijn denken.
  ( Ik praat niet van dat je dan tot een ander begrip komt)
  "Lactatiewaarde geeft een bepaalde rangorde in de opbrengst van de koeien.
  Zeg maar de laagste weg doen geeft gemiddeld een hogere NO.
  Deze stap is zeer goed als de stal te vol is en er een zekerheid is dat een volgend jaar voor de koe weer zo slecht is.
  Maar door omstandigheden kan dezelfde koe dan wel hoog plussen.
  En als daarbij de stal half leeg is, wordt de kostprijs per liter veel hoger en je bent de koe kwijt.

 • cornelis 22

  Wat een grap van kereltje van W(eperen, toen er een twee prijzen beleid kwam met een plus voor weidemelk brak hij de hele boel af nu pleit hij voor 6 tot 8 melkstromen met bijbehorende prijzen. heeft hij het licht gezien of is hij helemaal de weg kwijt?(vrees het laatste)

 • alco1

  Cornelis.Er is geen plus voor weidemelk.
  Er is een stok aangereikt aan de anti's om de opstallers mee te kunnen slaan.
  Op de vergadering werd het al duidelijk gezegd.
  Weidemelk is de "standaard".

 • Bennie Stevelink

  @alco, je hebt mijn reactie op Melkweb dus wel gelezen maar uit jouw reactie, hier op de site, blijkt dat je het niet hebt begrepen. Het gaat niet om een verschil tussen producten, maar om een verschil tussen afzetmarkten.

 • alco1

  Ik denk een stap verder @Bennie.
  Om die afzetmarkten te bedienen heb je producten nodig.

 • henkXeye

  Farmerbn heeft gelijk, het is een 2 prijzensysteem waar we gewoon aan kunnen wennen. Als er dan wordt gekozen voor een variabele B-prijs, die meebeweegt met de markt gaat de sector niet op slot. Bij de suikerbietenteelt heeft dit systeem jarenlang aardig gewerkt en bij de conserventeelt is ook sprake van een lagere prijs voor eventuele overproductie.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.