Redactieblog

13 reacties

‘Beheersing van de melkstroom is begrijpelijk’

Het plan van FrieslandCampina is te begrijpen, maar de regeling voor overdracht is discutabel.

FrieslandCampina (RFC) heeft een plan gemaakt om de binnenkomende melkstroom beter te beheersen. Vorig najaar was er al sprake van, maar sinds kort is er een echt plan. Kern ervan is dat de levering per bedrijf met jaarlijks 1,5% mag toenemen. Op het meerdere wordt een heffing van 10 cent gezet. De reden is dat RFC niets verdient, misschien zelfs wel verlies lijdt, op de laatste kilo’s melk die ze verwerkt. Zeker weten doen we dat niet, maar het klinkt plausibel. Een lage opbrengst over de laatste kilo’s drukt het gemiddelde resultaat per kilo, en zet de uitbetalingsprijs onder druk.

Zelf heb ik er jarenlang voor gepleit dat Avebe minder aardappels zou verwerken, om geen zetmeel in het allerlaagste segment van de markt te hoeven verkopen. Avebe heeft uiteindelijk niet in hoeven grijpen omdat de aanvoer vanaf de Duitse leden langzaamaan opdroogde door de overstap van telers op energiemaïs. Het is niet de enige oorzaak, maar de prestatieprijs van Avebe is jaar na jaar verbeterd.

RFC heeft geen Duitse leden die melkkoeien omwisselen voor iets anders. De aanvoer is de laatste jaren door de groei van het aantal koeien juist sterk gestegen, en dus ligt het voor de hand de aanvoer actief te gaan beperken. De potentiële groeiers zijn niet blij. In Groningen en Brabant roeren groepen leden zich. En zoals altijd hoor je meer van degenen die last van het plan hebben dan van de grote groep die er baat bij heeft.

RFC wil geen leveringsrechten

Ook al vind ik het op hoofdlijnen een verstandig voorstel, er zitten toch ook wel een paar rare dingen in. Zo is de aangekondigde acceptabele groei van 1,5% nogal star; als je de maatregel wilt gebruiken om beter met de markt mee te bewegen is het niet handig het groeipercentage in een getal vast te leggen. Nog meer verbaasd ben ik over het ontbreken van een regeling voor overname van productiecapaciteit van stoppende melkveehouders. Ik heb mijn oor te luisteren gelegd bij RFC en de redenering is daar dat ze geen leveringsrechten willen laten ontstaan. Leveringsrechten gaan immers boven of onder de tafel een geldwaarde krijgen en dat jaagt de kosten van de groeier verder op. En inderdaad, onzekerheid drukt de waarde van die rechten. Een niet-transparante manier van toedelen past echter niet bij een coöperatie. Links om of rechts om, als de groeimogelijkheden beperkt worden en daardoor schaars worden, krijgen ze een waarde. Er kunnen contracten ontstaan zoals van projectontwikkelaars die warme grond kopen, met een nabetaling achteraf. Als RFC dat niet wil, moet ze vrijvallende productiecapaciteit verloten of pondsgewijs verdelen. Dat had ze dan beter meteen kunnen melden. Kortom, het wordt nog heel lastig de discussie over dit plan te beheersen, en daarna volgt pas de melkstroom.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hoe ze het ook gaan opschrijven , er zullen altijd mazen zijn waar sommigen van gaan profiteren. In Frankrijk zijn bijna alle grotere landbouwbedrijven een soort van BV. Dat gaat in Nederland ook wel komen en dan kun je makkelijk de aandelen van eigenaar laten wisselen en zo een stoppend bedrijf overnemen zonder dat de melk teruggaat naar FC.

 • alco1

  "De reden is dat ze maar weinig, zelfs verliest op de laatste liters melk".
  De grote vraag is welk product je moet laten vallen.
  Dit is net de aandelenmarkt of bitcoins een ongewisse markt.
  Dus het brede areaal van producten blijft bestaan en er komt een soort herverdeling van melkgeld en we hebben er weer een regel bij wat totaal geen nut zal blijken te hebben.
  Ach ja. Er zijn tweemaal zoveel medewerkers bij de FC dan er boeren zijn.
  Daar moet je toch iets voor verzinnen.

 • .....

  Verstandig besluit van RFC, getuigd van lef en visie, geen enkele producent gaat zijn eigen markt bederven door meer te produceren dan nodig

 • John*

  Als er geld wordt betaald om melk te mogen leveren betekent dat de waardering voor de melkveebedrijven goed is. Anders gezegd de leverende bedrijven worden meer waard door de hogere melkprijs die gerealiseerd wordt. Een hele grote groep zonder groeiambities hoor je zo niet klagen. Betekent dit dat de schaalvergroting stopt? dat er geleverd moet worden vanaf een adres ook na overname van het bedrijf?

 • Zuperboer

  @john* nee na overname van de bedrijfslokatie mag je juist niet leveren aan fcdf wel aan elke willekeurige andere afnemer. uitgezonderd de bedrijfsopvolger in 1e en 2e graad

 • Roeleke

  Dat er te veel melk is waar niet aan verdiend wordt is slecht voor het bedrijf.
  Maar om nu te zeggen dat iedereen maar maximaal 1,5% mag groeien is niet een eerlijke regel. Zo worden de groten weer erg bevoordeeld en dan lijkt het erop dat de FC toch van de kleine bedrijven af wil. Deze regel kun te ook gaan instellen voor de bedrijven vanaf de 1,5 miljoen kg en laat de kleine dan zelf beslissen wat ze willen. Kwantum korting vanaf die kilo,s en dan per 500000 kg laten oplopen zal ook eerlijker zijn. Ze hebben ongestoord flink kunnen groeien zonder inleg en de pijn komt weer bij de niet en kleine groeiers te liggen waarvan menigeen na de korting nog minder levert dan in quotumtijdperk. De FC is o zo duurzaam dus gewoon verplichten weer jongvee aan te houden op eigen locatie en verplicht 100 punten voor de FOCUS . Als men dit zou gaan uitvoeren komt er denk ik gewoon minder melk,. Doe eens wat met die FOCUS. Dan geeft het ook eens een gevoel dat men bezig is met iets wat gewaardeerd wordt.

 • 8911077012

  vertel mij eens wie er baat bij heeft
  gaat de veehouder een hogere melk prijs krijgen ben bang van niet
  10 % afromen van verhandelde rechten wordt melk plas van zelf minder
  fc wordt lui hoeft geen markt aan deel aan verkoop kant te onder houden of uit tebreiden we korte gewoon de leden en slapen lekker verder
  en als we over hebben brengen we gewoon nog een keer 500 miljoen naar pakistan 300 miljoen naar china
  0. 80 cent melk geld naar de god ver d.......... bedankt joosten

 • massan

  Volgens RVO is vanaf 2016 ieder jaar minder melk geleverd.(<> onder het kopje ZUIVEL). Campina laat in hun verhaal naar de leden de cijfers zien t/m 2016. De daling daarna is niet meegenomen. WAAROM??
  Op dit moment is een begrenzing van de melkveehouderij van toepassing d.m.v. fosfaatrechten. Bekijk eerst hoe dit uitwerkt.

 • Albert Albers

  @Dirk: De 1,5 % is niet vast. Dit percentage wordt nu wel genoemd, maar wordt afhankelijk van de groei van de zuivelmarkt. Het percentage zou jaarlijks door een extern bureau moeten worden vastgesteld. Maar dat betekend ook dat bij een krimp van de zuivelmarkt er een korting plaatsvindt. Maar dat zeggen ze er bewust niet bij.
  Volgens mij is het hele plan gemaakt om eenvoudig de winst van de onderneming op te krikken. Aanzien in de financiële wereld en dikke bonussen voor de bestuurders. Pronken met andermans veren, want voor de boeren zie ik weinig voordelen, ze krijgen gewoon de garantieprijs en een fooi van de winst. Daarom ook 10 cent korting op te veel geleverde melk, dat is wel heel eenvoudig winst maken. Je kan deze melk toch altijd kwijt voor de prijs van de spotmarkt?

 • Mfb

  De spotmarkt is maar een paar tankauto's per dag dus daar een overschot kwijt raken is geen optie.
  Volgens mij is dit wel een goed plan. Je kunt een extra hoeveelheid melk (die er volgens mij trouwens niet gaat komen) verwerken voor een 10 cent lagere prijs en daardoor kun je dit prima afzetten op de wereldmarkt en er dan ook nog aan verdienen. Dit komt de prestatieprijs ten goede waardoor ook de niet-groeiers een keer kunnen profiteren van de groeiers. Nu is het al jaren andersom....
  Door het af te zetten buiten je eigen markt heb je er ook nog eens geen last van en daardoor verpest je je thuismarkt niet.

 • Marco22

  RFC moet eerst de bezem door de onderneming halen. Hoge kosten hoge personeelsbezetting en doen waar ze zijn voor opgericht, nl producten verkopen.
  Te makkelijk gooit RFC hun problemen over de schutting van de melkveehouder.

 • Zuperboer

  @Marco22; Daar zijn ze ook mee bezig. Mensen met ervaring (kaasmakerij) worden ontslagen omdat ze een lullig papiertje niet hebben en daarvoor in de plaats worden dure mensen (HBO/WO) aangenomen met papier die nul ervaring hebben in het betreffende vakgebied. Dit aangejaagd door het Volendam-syndroom. Namelijk als we op papier alles kunnen afdekken dan zit ik goed. Het is niet alleen FC die zo werkt, ook RABO en tal van andere organisaties zonder sterke leiders laten zo hun oren hangen naar juridische zekerheden. Dit levert bedrijven op die 20 jaar geleden achter het ijzeren gordijn stonden. Bedrijven hebben hart en ziel nodig en dat is je personeel. Vaak zijn de meest geleerde niet de beste krachten.

 • massan

  @Mfb, je gaat er zelf al vanuit dat teveel geleverde melk volgens jou er niet gaat komen. Waarom dan een hele kerstboom optuigen en de leden in onzekerheid brengen? Kijk eerst een jaar af hoe alles gaat lopen nu dat er fosfaatrechten zijn ingevoerd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.