Commentaar

14 reacties

‘Rem op melkaanvoer kan crashen’

Royal FrieslandCampina (RFC) wil de melkaanvoer beter afstemmen op de vraag. Leden-melkveehouders die meer melk leveren dan vooraf overeengekomen, worden gekort op de melkprijs. Voor een dergelijke regulering is veel te zeggen, maar er zitten ook flink wat haken en ogen aan.

Het is begrijpelijk dat ambitieuze veehouders niet zitten te wachten op nog een regulering bovenop het fosfaatrecht. Boeren willen het liefst zo veel mogelijk produceren. De afzet is het pakkie-an van de verwerker. Maar dan verval je wel snel in de vicieuze cirkel van al maar lagere marges, zie Vion.

Regulering invoeren in samenspraak met leden

Het zal er vooral op aankomen hoe RFC de regulering gaat invoeren in samenspraak met haar leden. Om de bal dan maar meteen op de stip te leggen: het feit accepteren dat melkveehouders die de afgelopen jaren tegen alle maatschappelijke en sectorwensen in hebben doorgeknald, de spekkopers zijn. Verder zullen de leveringsrechten verhandelbaar moeten zijn voor een gezonde continuïteit van de sector. RFC verwacht circa 1,5% afzetgroei per jaar te halen, waarmee dan ook de jaarlijkse groei van het ‘ledenquotum’ is begrensd op gemiddeld 1,5%. Dat is niet genoeg voor leden om de autonome kostenstijgingen te dekken. Melkveehouders moeten dus kunnen blijven groeien, nog los van de vraag of zij ook meer geld in rechten zullen moeten steken dan niet-RFC-leveranciers.

Maximale inspanning voor betere vermarkting van melk

Tot slot zal RFC heel goed aan haar leden moeten uitleggen dat het zich maximaal blijft inspannen voor een betere vermarkting van de melk. Zodat zij niet door alleen zelf op de rem te trappen links en rechts wordt ingehaald door concurrenten.

Laatste reacties

 • Mfb

  De leveringsrechten zullen niet verhandelbaar moeten zijn want dat werkt alleen maar kostprijsverhoging op. De enige die hier baat bij zou hebben zijn de stoppers.
  Als het collectief niet over de grens van 10,7 miljard kg + de jaarlijkse verhoging gaat dan hoeft er geen 10 cent ingeleverd te worden. En dat betekent volgens mij dat groeiers gewoon fosfaat/grond over kunnen nemen van stoppers omdat die ruimte er dan automatisch wel komt.

 • Trot

  Verhandelen is oneerlijke concurrentie want een wel ander fabriek niet

 • Gerrit Lammertink

  Er komt ruimte genoeg binnen de 10,7 miljard kg door de vele stoppers!

 • farmerbn

  Mijn Franse cooperatie heeft na het EU-quotum een fabrieksquotum ingesteld dat gelijk was aan het oude quotum plus een aantal procenten afh van de markt. Dit fabrieksquotum is gedeeld door 12 om het maandquotum te krijgen. Overtollige melk wordt als B-melk betaald op basis van boter-poeder. In de zomermaanden bij een tekort aan melk is er geen B-melk. De fabriek krijgt steeds meer een gelijke melkaanvoer. De relatie tussen de boeren is goed en er is geen haat en nijt. Als de fabriek meer kan verkopen ,profiteren alle boeren mee omdat de plus voor iedereen geldt. Hoe simpel kan het zijn?

 • landboer

  farmerbn,Zo slim was alleen CZ Rouveen, bij FC komen ze met het zout als t ei op is!

 • Klaasvaak

  Eens MFB
  Herverdeling via inschrijving oid. Er zullen ook boeren zijn die niet meer 1,5% willen groeien ivm aanpak fosfaat.

  Tot nu toe twee groepen spekkopers.

  De groep die vol tegen het reductieplan in gemolken hebben

  En

  De leveranciers van andere verwerkers. Straks P-rechten voor half geld.

 • Schraar

  Dat zijn Franse boeren farmerbn, die zijn gelukkig nog tevreden met wat ze hebben. Nederlandse boer heeft helaas nooit genoeg.
  De LTO en zuivelindustrie hebben om het hards gepleit voor de afschaffing van de quotering en nu komt juist Nederland het hardst met de vingers tussen de deur. In het buitenland lachen ze zich een kriek.

 • agratax(1)

  Waarom kijken onze cooperaties niet eens hoe de Canadezen het probleem melkaanvoer hebben opgelost. Ik heb daar alleen maar boeren gesproken die dit systeem als het minst slechte beschouwen. Canadese boeren willen best werken maar niet om in eigen voet te schieten. Eindelijk denkt FC dus ook aan dergelijk systeem en wie zijn tegen juist DE BOEREN. Boeren die liever dag en nacht werken en geen tijd hebben voor om van die paar centen die ze binnen harken met hun gezin te genieten.

 • mts_kuijpers

  Ik zou zeggen, RFC wil in totaal niet meer melk hebben dan dat zij kunnen verwaarden. Geef dan de leden (want zij hebben ook mee gebouwd aan RFC) dan de mogelijkheid om het overschot bij een andere verwerker/spotmarkt af te zetten. Hoe dit logistiek moet worden ingevuld (2e tank/ verplichte maandleveranties aan RFC) is iets voor de "wijze" heren.

 • alco1

  @Agratax Canada heeft een afgeschermde markt, daar kun je dus niet mee vergelijken.
  @mts Kuijpers. De FC zal net als de DOC op de knieën moeten.
  De hoogmoed speelt parten.
  DOC bouwde groot en de FC verliest miljoenen in Verweggistan.
  Zo heeft bij de FC de melkreductie ook niet geholpen.
  Men toonde op de vergaderingen wel zo mooi aan met rode blokjes dat er met de laatste melk verlies geleden werd, maar je weet nooit met een langjarig contract afsluiten hoe de markt voor dat product zich zal ontwikkelen.
  Wie had het met de boter voorzien??

 • info140

  Beste Geert, hoe groot is dan die autonome kostenstijging?

 • vrbets

  We zitten in Europa en niet in NL..grenzen zijn open... In heel Europa groeit de melkplas. Als wij niet mee doen zijn we binnen nu en 5 jaar veel te duur en zullen er veel boeren failliet gaan... We moeten dus kunnen groeien.
  Onacceptabel voor ons als boeren deze grappenmakerij.

  Is de coöperatie er nu voor de boeren of zijn de boeren er voor de coöperatie????

 • Sivert&Anita

  Agratax maakt een denkfout. In Canada kan het quotum wel worden verhandeld, bij FRC niet. De fosfaatrechten en bijbehorende melkleveranties van stoppers gaan richting andere afnemers evenals een aantal bedrijven die stappen willen of moeten maken (de bedrijven met halfvolle stallen). De blijvers zullen amper kunnen groeien. Verder bestaat de kans dat de zuivelproducten van de melk van de stoppers en vertrekkende boeren vervolgens FRC gaan beconcurreren waardoor FRC misschien opnieuw de melkproductie moet gaan afremmen.

 • kleine boer

  Precies Alco straks zijn ze de melk kwijt en krijgen ze goede orders binnen en moeten ze bij de concurrent melk kopen of we daar rijk van worden? Gewoon nu meer aande afzetkant werken ipv minder melk meer afzet betekent toch ook meer op de markt afstemmen. Nu hebben ze de markt weg gegeven ...

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.