Redactieblog

‘Nog steeds geen zonnestroom’

Langs de oprijlaan is een mooie geul gegraven waardoor de nieuwe stroomkabels kunnen worden getrokken voor de zonnepanelen.

Het zijn 2 enorm zware jongens van ruim 7 centimeter doorsnede en het lijkt erop dat ze met zwaarder geschut moeten komen om ze vanaf het huisje langs de weg helemaal hierheen te krijgen. De riolering en het hondenstroomdraadje hadden ze al te pakken tijdens het graven, maar gelukkig is deze keer de telefoonkabel wel gespaard gebleven. Met heel veel moeite kost het de mannen 2 volle dagen om de klus te klaren.

Lees ook de vorige blog over de aanleg:
‘Groene energie van aanbieders zonder energie’

In de kaasverkoop hangt een mooi scherm waarop klanten kunnen zien hoeveel stroom er al opgewekt is. Ondanks de prachtige dagen die we gehad hebben de afgelopen week is dit nog nul. De aansluiting in het huisje is namelijk nog niet voor elkaar. Er staat al ruim 10 jaar, het kan ook 20 zijn trouwens, een vrachtwagen voor geparkeerd en die is natuurlijk met geen mogelijkheid meer van zijn plaats te krijgen. De kabels liggen dus werkloos te wachten.

Taak van de netbeheerder

Het alternatief is dat er een paar struikjes weggehaald worden, maar daar zit de eigenaar van de vrachtwagen ook niet op te wachten. En daarom gebeurt er weer niets. We bemoeien ons er maar niet mee, dit is een taak van de netbeheerder.

Toch zijn we erg benieuwd hoe lang het nog duurt. De zonnepanelen liggen aan beide kanten van het dak en daarom is zowel de ochtend- als de avondzon nuttig. Ik ben heel benieuwd of we inderdaad volledig zelfvoorzienend zullen blijken te zijn.

Weidecoach had geen nieuws

De zon schijnt in ieder geval wel lekker op de koeienvelletjes. De dames lopen nu een week buiten en het gaat zoals het gaat. Niet van harte, maar ook niet helemaal hopeloos zoals vorige jaren in het begin van het weideseizoen. De eerste dag was er maar één vaars die we echt met geen mogelijkheid naar buiten kregen en sinds de deuren ’s ochtends direct na het melken opengaan, loopt toch het overgrote deel buiten.

Ik heb ook maar eens een filmpje op social media gezet (zie hieronder). Dan zien burgers tenminste ook dat de koeien uit vrije wil net zo hard weer naar binnen rennen, terwijl we nog wel een weidecoach op bezoek hebben gehad. Ter informatie: hij had geen nieuws. Maar we blijven vrolijk oefenen… In de herfst zullen de dames het wel weer snappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.