Redactieblog

17 reacties

‘Melkveehouder dubbel bestraft bij fosfaatfraude’

Bij overtreding van de meststoffenwet wordt er dubbel bestraft: door de rechter én door de fiscus.

Als de wet wordt overtreden dan kan er straf volgen. Logisch en in veel gevallen volledig terecht. Maar soms is de straf zo hoog dat deze niet redelijk meer is. En dat is volgens mij het geval bij een overtreding van het stelsel van fosfaatrechten. De ‘boef’ wordt in deze gevallen vaak twee keer gestraft. De eerste keer via de strafrechter en de tweede keer via de fiscus. En dat is dubbelop.

Meststoffenwet

De regelgeving rondom de melkveefosfaatrechten is onderdeel van de meststoffenwet. Wordt deze overtreden dan is er sprake van een economisch delict en de daarbij behorende straffen zijn niet misselijk. Bij een opzettelijk begaan misdrijf geldt een maximale gevangenisstraf van zes jaar, een taakstraf of een geldboete van de 5e categorie (tot € 82.000). En bij een overtreding geldt een maximale gevangenisstraf van 1 jaar, een taakstraf of een geldboete van de 4e categorie (tot € 20.500).

‘De opgelegde boetes in het kader van de overtreding van de meststoffenwet zijn niet aftrekbaar van de winst’

Niet misselijk dus, deze gevangenisstraffen en boetes. Maar hier houdt het niet mee op. Ook de fiscus doet nog een duit in het zakje als de betreffende ondernemer eenmaal veroordeeld is. Want de opgelegde boetes in het kader van de overtreding van de meststoffenwet zijn niet aftrekbaar van de winst.

In het geval dat de meststoffenwet met opzet wordt overtreden, zullen ook de kosten voor de productie van melk die samenvallen met het misdrijf niet aftrekbaar zijn. - Foto: Anne van der Woude
In het geval dat de meststoffenwet met opzet wordt overtreden, zullen ook de kosten voor de productie van melk die samenvallen met het misdrijf niet aftrekbaar zijn. - Foto: Anne van der Woude

Daar komt nog bij dat de kosten die samenhangen met het misdrijf niet aftrekbaar zijn. Dus in het geval dat de meststoffenwet met opzet wordt overtreden, zullen ook de kosten voor de productie van melk die samenvallen met het misdrijf niet aftrekbaar zijn. Kort gezegd: de omzet wordt 100% belast omdat de kosten niet aftrekbaar zijn.

Drugswereld

Deze belastingstraf is eigenlijk bedoeld om bijvoorbeeld de drugswereld aan te pakken. Op deze manier wordt er nog wat belasting geheven over de omzet. Dit met de gedachte dat de daadwerkelijke omzet toch nooit boven water komt. De drugsondernemers zullen echt niet alle wietplantages gaan melden als er één locatie opgerold wordt.

Maar dit ligt voor melkveehouders toch echt anders. Daar is wel alle omzet in beeld bij de fiscus. En als van deze omzet de kosten die toe te rekenen zijn aan het misdrijf niet aftrekbaar zijn, dan fungeert dit in de praktijk als een tweede boete. En dat gaat te ver vind ik. Als iemand gestraft wordt, dan mag dat maar één keer voor hetzelfde delict. En niet dubbelop.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Conclusie: Je kunt in dit land beter wiet telen dan voedsel produceren. Als wietteler of zelfs als coke dealer wordt je niet zo gecriminaliseerd dan als boer.
  Carola Schouten over de 7.700 verdachte bedrijven: „Hier is sprake van strafbare feiten en er zullen dus ook sancties volgen. Bedrijven die frauderen kunnen rekenen op naheffingen, kortingen op EU-subsidies en mogelijk strafrechtelijke vervolging. Ik ben al met het Openbaar Ministerie in overleg over de meest effectieve aanpak.”

 • Bennie Stevelink

  Ik denk dat dit genuanceerd moet worden. IEDERE drugsproductie is verboden. Dus over de gehele omzet zijn de kosten niet aftrekbaar.
  Bij overtreding van de meststoffenwet is alleen dat gedeelte wat buiten de wet valt verboden productie. Ik ga er dan ook van uit dat alleen over dat gedeelte van de productie de kosten niet afgetrokken kunnen worden.

 • Trot

  Klopt maar de hele sector in kwaad licht zetten ten koste van eigen gewin is straf voor de goede hoe eerlijk is dat

 • Peerke1

  Hoezo dankbaar zijn voor het lekkere eten van een boer. En dan te weten dat veel consumenten er een luizenleven op na houden. Met het motto: Ik houdt van werken en ik kijk er graag naar.

 • deB.


  Niet normaal meer! Komt vanzelf goed, blijft geen boer meer over.

  Kijk nu al wat er stopt, en er tabak van heeft

 • ghsmale

  Aan de wiet teelt zitten inderdaad minder risico's
  de pak kans is kleiner en het brengt meer op.
  Maar ja een boer kun je stigmatiseren een wiet teler laat niet
  met zich sollen anders volgen er sanctie van hun zijde.

 • Het is inderdaad misschien erg zwaar voor de overtreders maar de goedwillende hebben onderhand ook genoeg geleden onder hun. Iedereen wordt nu bijna met een scheve nek aangekeken. Dus wie willens en wetens de boel de bedriegt moet de gevolgen hiervan ook dragen.

 • alco1

  Laten ze ook eens vermelden wat produceren met te weinig fosfaatrechten voor boetes geeft.
  Met melkquotering was dit 115%

 • koestal

  Boeren zijn een gemakkelijke prooi voor ambtenaren en justitie met torenhoge boetes,laat ze eens achter de echte criminelen aan gaan . Dat is voor hun veel riskanter. En dan ook nog vaak kleine taakstrafjes

 • koestal

  Schouten gaat nu echt op het oorlogspad voor mest

 • piet p

  Onderhand niet grappig meer. De lol gaat er zo wel af.

 • piet p

  Ik zeg mijn abonnement denk ik maar op BOERDERIJ heeft alleen nog maar negatief nieuws. Of is er niks positiefs meer?

 • deB.

  Hier eenzelfde gedachte, we stoppen met dit blad! En ik ken er nog een heel aantal die er net zo over denken.

  Duur betaalde linkse info die over je wordt uitgestort.

 • mtsjansens1

  @ Keltholt,Hier in Noord -Brabant lijkt dat denkpatroon sinds de uitspraak van een lid van Gedeputeerde Staten vorig jaar algemeen goed aan het worden.Die heeft het liefst dat de produktie van dieren wordt verboden en dat de verkoop ervan wordt gedoogd.

 • mtsjansens1

  Jongvee geeft geen melk, althans bij mij niet.

 • koestal

  mtsjansen1,u bedoelt mevrouw Spiering ,ja die weet van aanpakken ,maar ik dacht dat er in Brabant alleen maar CDA ers in GS zaten,want het CDA gehalte bij verkiezingen is altijd erg hoog

 • mtsjansens1

  @koestal, ik bedoel Johan van Hout , versnelde reductie ammoniakuitstoot uit stallen ingevoerd. CDA zit in de oppositie, helaas.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.