Redactieblog

6 reacties

‘Hollen of stilstaan op Nederlandse melkmarkt’

Terwijl FrieslandCampina nadenkt over reguleren van melkstromen, bouwt A-ware een fabriek in Heerenveen.

De afgelopen weken zijn 2 duidelijk tegengestelde richtingen waarneembaar op de melkmarkt in Nederland. Aan de ene kant maakt A-ware bekend een nieuwe fabriek te bouwen waar op termijn zo’n 400 miljoen kilo boerderijmelk kan worden verwerkt tot mozzarella. De fabriek zal ruimte bieden aan contracten voor zo’n 300 melkveebedrijven met pakweg 110-120 koeien. De rest wordt bijgekocht.

Regulering melkstromen

Aan de andere kant waarschuwt voorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina, tijdens een toespraak op het Berliner Milch Forum, dat de onderneming nog altijd nadenkt over onder meer regulering van de melkstromen. FrieslandCampina wil daar uiterlijk aan het eind van het jaar een beslissing over nemen. Als er een regulering komt, kan dat weer een drempel vormen in eventuele uitbreidingsplannen van individuele leden.

Daarbij zullen de leden van FrieslandCampina met argusogen volgen dat collega melkverwerker A-ware zo uitpakt, en dan nog wel in Friesland. Waar heeft FrieslandCampina het dan laten liggen? Waarom kan de onderneming de blijkbare behoefte aan mozzarella niet vullen vanuit de fabriek in Bree (België) die het 3 jaar geleden overnam? Waarom een mogelijke regulering, waar FrieslandCampina altijd geroepen heeft alle melk van alle leden af te zullen nemen?

Actie A-ware zegen voor FrieslandCampina-leden?

Ik heb de antwoorden niet. Veel FrieslandCampina-leden ook niet. Terwijl zij toch de ‘eigenaar’ zijn van de grootste melkverwerker van het land. Misschien moeten de leden deze vragen maar eens voorleggen aan de leiding.

Vooralsnog gaat A-ware vrolijk verder met uitbreiden van de melkverwerking en zoekt daar ook leveranciers bij.

Misschien is dat ook wel gelijk de zegen voor FrieslandCampina-leden. Mogelijk kan de actie van A-ware FrieslandCampina aansporen tot meer flexibiliteit en om zo ook met meer melkstromen te gaan werken. Wellicht dat een aantal veehouders overstapt. Dat biedt ruimte voor de blijvers. Extra afzet en verwerking in Nederland is sowieso een goede zaak, want meer vraag geeft ook ruimte voor een betere prijs. Misschien moeten ook de FrieslandCampina-leden in dat licht dan maar blij zijn met de activiteiten van A-ware. Zelfs als dat in hun eigen achtertuin is.

Laatste reacties

 • koestal

  Waar wil A-ware al die waterbuffels weg halen ??

 • Jaap39

  Prima werk zo. Wordt weer goed aan de melk getrokken. Nog wat minder melk productie in de zomer en prijzen zullen weer mooi omhoog.

 • deB.


  Als ik links en rechts hoor moet de veestapel nog flink krimpen.
  De extra liters drukken hard door binnen fosfaatrechten.

  Nog een half jaar en ze roepen hard om melk!

 • Gat

  In Brabant hoeft Campina niet aan melkvermindering te doen. Hier hebben ze genoeg adressen minder om te laden.

 • haj146

  Rfc heeft jaren achter over gelegen alsof zij de wijsheid in pacht hadden. Meer melk zou er komen en dat konden ze makkelijk aan. We weten als leden inmiddels anders. A ware haalt ons links en rechts in waar rfc zegt dat er geen afzet is. Misschien ligt a ware over een jaar wel op DOC nieveau maar ik vindt het lef van veehouders om rfc teverwisselen hiervoor. Het is erg verleidelijk nu vandaag weer focus planet in de bus zat. Eisen hier eisen daar. Melk met meerwaarde is helemaal om van te kotsen. 1990 beurden we 70 gulden cent. We zijn nu 28 jaar verder en..........

 • eja

  Laat RFC eerst maar is op het kasgeld letten daar valt nog het meeste mee te verdienen voor ons als veehouders!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.