Redactieblog

8 reacties

‘Grondgebonden op grotere bedrijven’

Een blog over groeiende bedrijven maakte veel los. Vergaderboer bespreekt een aantal van de reacties.

“Het advies van de Commissie Grondgebondenheid spreekt me aan”, zegt Hanna. “In 2040 de hele rundveehouderij grondgebonden. Dat is een stip aan de horizon, waar we heen kunnen werken. Jonge boeren van 30 hebben ermee te maken. Want het is al over 20 jaar. Dan zijn ze 50.”

‘Van veranderingen houden boeren niet’

Mooie woorden van Hanna, maar ik heb zo mijn twijfels. Het betekent een grote verandering in de bedrijfsvoering. En van veranderingen houden boeren niet, zo blijkt uit veel reacties op mijn blog over groeiende bedrijven. Ik stelde dat denken aan 800 koeien per bedrijf helemaal niet zo gek is.

Veel reacties, weinig medestanders

Welnu, de lezers dachten daar duidelijk anders over. De reacties waren niet voor de poes. Ik kreeg weinig medestanders. Dat betekent dat de wat behoudendere boeren reageren en dat de vernieuwers bezig zijn met verder te groeien. Want cijfers liegen niet en die werden in de blog genoemd.

‘Teveel nadruk op grote groeiers’

“Je hebt misschien de nadruk wat teveel op grote groeiers gelegd”, corrigeert Hanna mij. “Je moet iedereen in zijn waarde laten. Een boer, die veel op het eigen bedrijf werkt, niet met vakantie gaat en beperkt deelneemt aan het sociale leven, is misschien heel gelukkig. Hij zal ongelukkig worden met personeel. Ieder moet op zich op zijn eigen wijze zalig voelen.”

“En groot betekent in de melkveehouderij niet altijd megastallen met een groot mestoverschot,” voegt Hans eraan toe. “Het kunnen best bedrijven zijn met meerdere vestigingen, maar onder leiding van één boer, de ondernemer. Dat kunnen best grondgebonden bedrijven zijn. Het aantal koeien op een bedrijf geeft niet aan hoe intensief het is. Als je genoeg grond hebt, kun je grondgebonden boer zijn. Daar moeten we dan naar streven.”

Ouderen kunnen nog wat leren van jongeren

“En de prijs van grond dan?” werp ik tegen.

“Als grond per ha minder opbrengt aan voer dan nu, wordt die zeker goedkoper. Ook kun je inspelen op natuurinclusieve landbouw. Veel grond, niet zo duur en toch een voldoende groot bedrijf. Daar wil ik voor gaan.”

Toch goed dat jonge mensen flexibel omgaan met veranderende omstandigheden. Daar kunnen ouderen wat van leren.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Die Hans! Eerst mega in de States en nu .... natuurinclusief. Gaat t een beetje mijnheer Dröge!?

 • cornelis 22

  Ik heb een beetje medelijden met die Hans dik veertig en de hele dag dat gebetweter van die twee aanhoren . Sterkte als je echt bestaat.

 • jfvanbruchem1

  wat nu vergaderboer, grond goedkoper worden??????????????

 • Attie

  Zou toch liever wat minder snel groeien met eigen grond/fosfaat, dan de snelle route met dure pacht/fosfaat. Het smalle marge melken zogezegd!

 • Attie

  Cijfers liegen niet zegt Vergaderboer, maar de enorme groeispurt tot 2016 heeft daar ook fors aan bijgedragen. Denk dat het nu in een wat rustiger tempo gaat.

 • Noordam2

  wij als akkerbouwer hebben grond en geen dieren. wat is er simpeler dan een vof oprichten en je hebt een gemengd bedrijf. weinig kosten maar wel een win, win situatie. Winst voor beide bedrijven. Overtollige mest naar de akkerbouw tak, voer voor de koeien. Zeg niet dat het niet kan want het gebeurd al. Dat zijn de vernieuwers die je niet hoort! Niemand hoeft tegen zijn wil groter, maar als je wil kan het. Een mens zijn lust is zijn mens zijn leven.

 • blc1

  Het rapport grondgebondenheid is de routekaart voor de weg naar een hoogproductieve duurzame melkveehouderij. Met precisie veel goed gras telen ter vervanging van krachtvoer vormt daarin het laaghangend fruit. Het verlaagt zowel de kostprijs als de CO2 voetafdruk van melk ( en niet de grondprijs !)
  Meer hierover op 14 september 2018 te Herwijnen, Dag van de Hoeve Boveneind 2018 , zie <> Duurzaamheid koppelen aan hoge productiviteit, het kan, het moet, de wereld kijkt naar ons. Herre Bartlema Netwerk Smart Fertilization

 • dre v Helmond

  De melkveehouderij word zeker grondgebonden.
  De schaalvergroting gaat gewoon door.
  Door de hoge prijs van de rechten duurt het wel allemaal langer.
  Hier in Brabant en Noord Limburg gaat wel veel grond naar de akkerbouwers en vollegrond tuinders .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.