Redactieblog

24 reacties

‘Groeien richting 800 koeien niet zo gek’

Een paar weken geleden schreef ik dat ik een bedrijf met 800 koeien een sociaal verantwoord doel vind. Daar willen wij – voor de toekomst van Hans – naartoe werken.

Dat is me niet in dank afgenomen. Op de blog kwamen niet milde reacties en in mijn omgeving werd ik voor luchtfietser uitgemaakt. Dan behoor je je af te vragen: zit ik fout mijn gedachten?

Om maar te beginnen met m’n conclusie: ik denk het niet. Vooral niet als je de trend van het verleden er bij betrekt.

Aantal koeien per bedrijf met 100% gestegen

Een paar cijfers. In 1980 stonden er gemiddeld 38 koeien op een bedrijf in Nederland. Dat was in 2000 gestegen tot 51 koeien. Een stijging van ruim 36%. Maar dan komt het. In de cijfers van 2016, de laatste die bekend zijn, staat dat er gemiddeld ongeveer 100 koeien per bedrijf zijn. Dat is een stijging van 100%.

Het gaat dus versneld door. Waarom zou deze ontwikkeling nu plotseling stoppen? Ik zie er geen enkele reden voor. We blijven doorgaan richting grotere bedrijven. Want gemiddeld 100 koeien per bedrijf is nog niet eens veel. Er zijn veel grotere bedrijven in ons land.

‘Als je deze cijfers ziet, dan is het duidelijk dat ik geen luchtfietser ben’

Dat was in 2016 al het geval. De top 100 grootste bedrijven hadden gemiddeld bijna 500 melkkoeien. In 2006 hadden de 100 grootste bedrijven nog gemiddeld 288 koeien. Een heel sterke stijging in tien jaar.

Dat gaat de komende jaren gewoon door. Nu al zijn er al een fiks aantal bedrijven met 600, 700 en ook al meer dan 800 koeien. Als je deze cijfers ziet, dan is het duidelijk dat ik geen luchtfietser ben.

Verbreding of speciale soorten melk

De vraag komt natuurlijk meteen hoe dit te financieren is. Moeilijk, dat geef ik graag toe. Ook zullen de bedrijven, die onder het gemiddelde van nu zitten, 100 koeien, zich moeten instellen op het feit dat dit voor hun niet is weggelegd. Wellicht is verbreding voor deze groep boeren van belang. Of het leveren van speciale soorten melk, waar ook FrieslandCampina nu over nadenkt.

Nu al zijn er al een fiks aantal bedrijven met 600, 700 en ook al meer dan 800 koeien. "Als je deze cijfers ziet, dan is het duidelijk dat ik geen luchtfietser ben", zegt Vergaderboer. - Foto: Ronald Hissink
Nu al zijn er al een fiks aantal bedrijven met 600, 700 en ook al meer dan 800 koeien. "Als je deze cijfers ziet, dan is het duidelijk dat ik geen luchtfietser ben", zegt Vergaderboer. - Foto: Ronald Hissink

De bedrijven die echter ruim boven het gemiddelde zitten – en daar horen wij bij – kunnen door regelmatig grond aan te kopen langzaam maar zeker groeien. Dat hoeft niet beslist naar die 800 koeien. Het kunnen er wat minder, maar ook meer zijn. Maar wel zodanig dat je medewerkers op je bedrijf kunt hebben om een goed sociaal leven met vrouw en kinderen te hebben.

800 koeien gemiddeld

En reken maar niet dat we nu stilstaan. Ook de bedrijven die honderden koeien hebben, zullen doorgroeien. Over tien jaar kunnen de 100 grootste bedrijven in ons land best eens rond de 800 koeien gemiddeld hebben. En sommige dus nog behoorlijk meer.

Laatste reacties

 • driepint

  Prima ambitie vergaderboertje. Maar straks niet op RFC-vergaderingen liggen mekkeren dat je een dubbeltje minder per liter ontvangt dan je kleinschalige, weidende, extensieve, natuurbeherende, biodiversiteitscollega

 • Bennie Stevelink

  Je gaat bulkmelk produceren op de duurste grond van Europa. In een land wat zeer dichtbevolkt is en daardoor recreatieve eisen stelt aan het buitengebied.
  Als je Amerikaans boer wilt zijn, waarom dan ook niet gedragen als een Amerikaan? Een Amerikaanse boer begint met het zoeken van de meest gunstige vestigingsplaats. Hij heeft er geen probleem mee zich 1000 km te verplaatsen.
  In Noord Duitsland of Oost Europa is ruimte voor bedrijven met 1000 koeien.

 • vink

  Idd Bennie, ziek in je hoofd als je dat in nederland wilt.

 • themmen

  In noord duitsland krijg je geen vergunning meer voor 1000 koeien daar is de afkeer tegen grootschalliger veehouderij nog groter dan in nederland

 • steenderen

  op de korte termijn zeg ik ook ze zijn ziek in het hoofd. maar als de regelgeving zo doorgaat en we zijn eens 30 jaar verder dan zijn de meeste gezins bedrijven wel kapot gemaakt is er hier en daar nog een hele grote boer en de rest is natuur gebied

 • John*

  het is proces wat gewoon gaat gebeuren.. als stoppende melkveehouder zonder opvolger ga je je grond verkopen wie zal de koper zijn? de ambitieuze melkveehouder die naar die 800 koeien groeit zal net die euro extra per meter geven. En dan groeit een bedrijf met 250 koeien in een klap naar 300 en dan komt er weer een kans voorbij en staan er 350 koeien..

  Het is ook niet zozeer de ambitie die bepaald hoe groot een melkveehouderij wordt maar de stoppers in een straal van zeg maar 10 km rondom een bedrijf. Als je met die 10 ambitieuze boeren in een straal van 10 km zit zal er niemand groeien totdat er iemand bedenkt om zijn grond te verkopen en zijn heil elders te zoeken. Het is een proces wat loopt en zich langzaam doorzet.

 • jfvanbruchem1

  vergaderboer krijgt zeker te weinig reactie,s de laatste tijd

 • alco1

  Zo gaat het ook bij de middenstanders.
  Tegen wil en dank gaat ook daar al de kleinen op de fles.
  Kleine winkels met snuisterijen zullen nog wel even blijven, net als kleine boeren met iets aparte producten.

 • farmerbn

  Ik denk ook dat het aantal koeien gewoon oploopt naar de aantallen die hierboven staan maar niet alle koeien op één plek. Als je met personeel gaat werken is het niet erg om meerdere lokaties te hebben. Bij bv drie robots per lokatie en twee personeelsleden heb je altijd wel iemand aanwezig in de vroege avond en in het weekend. Bij vier lokaties praat je al snel over 800 koeien.

 • dre v Helmond

  Als de wet en regelgeving het toelaten is dit zeker geen rare gedachte
  Maar hier in Brabant moet nog een en ander geregeld worden
  Nu zitten wij wel erg op slot door de Brabantse mileu regels
  Schaalvergroting gaat gewoon door

 • Attie

  % eiwit van eigen grond nog maar wat opschroeven als ik dit zo lees...
  Natuurlijk moet een bedrijf groeien, maar om nu het aantal koeien van mijn kleinzoon al aan te geven gaat me net iets te ver.

 • H.Grotenhuis1

  De komende 15 jaar weer een verdubbeling van het aantal melkkoeien per bedrijf is 'een normale groei' in de melkveehouderij.
  Een groeisprong in dezelfde periode van 15 jaar van 100 naar 800 melkkoeien per bedrijf is een utopie in ons land met zijn hoge grondkosten, nimmer te exploiteren qua kostprijs.

 • gerben5

  We zijn toch mooi klaar met bestuurders als vergaderboer

 • A1967

  Op dit moment zijn er boeren met 60 melkkoeien die net zo veel plezier en inkomen uit het bedrijf halen als een ander met 200 melkkoeien of andersom natuurlijk. Laat iedereen voor zichzelf beslissen hoe hij/zij de toekomst voor zich ziet.

 • Gat

  En hoe komt het dat er veel grote boeren stoppen in Brabant, 3/4 /500 koeien???

 • farmer135

  Gelukkig zet RFC de rem er een beetje op.

 • simpel boerke

  @farmer, en als je dan ook nog eens alle duurzaamheidtoeslagen mis loopt met het vizier alleen gericht op groei, wens ik hun veel succes. Bovendien, als het sociale aspect zo zwaar weegt, waarom verkoop je de toko niet en zoek iets waar je met 40 uur in de week een fatsoenl ijke boterham kunt verdienen. Er zijn zat mogelijkheden. Dat geeft volgens mij meer sociale rust dan naar 800 koeien te willen groeien.

 • koestal

  gefeliciteerd met veel koeien en veel personeel en veel sociale rust

 • boerap

  en veel kopzorgen

 • info36

  Het is zowieso een walgelijke eigenschap als je je eigen oppermachtig waant.

 • Slaap maar lekker verder vergaderboer. Hansje had beter in Amerika kunnen blijven als hij zoveel koeien wil houden. Melken zal hij zelf toch niet doen.
  Verder is de investering met dit lage rendement en personeel in Nederland absoluut niet rond te rekenen. Dan hebben we het nog niet gehad over de regelgeving in Nederland. Als hij wil en vergunningen aan gaat vragen, is voor hij de vergunningen binnen heeft in Nederland vergaderboertje als hij nog leeft, misschien al weer vijf tot tien jaar ouder.

 • John*

  het gaat gewoon gebeuren en dan is het de keus om wel of niet in te stappen.. net zoals met die varkens die schalen ook op met de koeien net zo..

 • Bolder01

  Die gene die dat wel zie zitten laat die zijn gang gaan. MAAR dan in het buitenland'''ik ben wel van mening dat hij dat niet doet.het is een persoon die een ander aan het werk wil zien 'telui is om zelf de handen uit de mauwen te steken

 • Harm

  De reacties zo te lezen zijn er weinig ondernemers meer onder de boeren. Stoppende boeren nemen anderen gewoon over en als je dat niet wil moet je het lekker niet doen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.