Boerenblog

11 reacties

‘Goed plan, slechte communicatie’

FrieslandCampina kiest voor een eind aan onbeperkte groei, meer winst maken op de geleverde melk, het gaat de ‘goede boeren’ belonen, zet in op duurzaamheid en speelt in op maatschappelijke wensen en vraag uit de markt. Daar kun je toch echt niet op tegen zijn.

FrieslandCampina (RFC) lanceerde een plan dat veel reacties oproept. De communicatie was niet al te duidelijk en slim. Op zijn minst was een ruiterlijke erkenning dat afstand wordt genomen van eerder ingenomen standpunten wel sportief geweest.

Onbeperkte melkaanvoer is niet meer aan de orde. Even schrikken dus, maar het mag geen verrassing zijn na eerdere uitlatingen van de voorzitter. Zelfs de hoofdredacteur van Boerderij voorzag in Keurentjes woorden al de komst van een fabrieksquotum.

Goed gedrag meer belonen

Afgelopen jaar werd ik blij van de melkprijs, er is goed verdiend. Niet blij werd ik van een fors lager dividend als plus op de melkprijs, doordat een kleine groep veehouders fors meer molk en zo FrielandCampina’s winstgevendheid aanzienlijk verlaagde. Ook het feit dan een kleine groep veehouders fraude pleegt op gebied van I&R en mest maakt me eigenlijk boos. Zij verpesten het voor de grote groep die welwillend is en het goed doet. FrieslandCampina gaat goed gedrag meer belonen en dit vertalen naar geld. Daar kun je toch niet op tegen zijn.

Inspelen op markt, samenleving en politiek

Waar ligt de toekomst en waar dient FrieslandCampina op in te spelen? De roep van de markt, samenleving en politiek is: grondgebonden, weidegang, biodiversiteit, gesloten kringlopen gebaseerd op blijvend grasland, terugdringen van emissies en toezien op dierwelzijn. FrieslandCampina pakt dit op, daar kun je toch niet op tegen zijn.

Melkveehouders denken veelal alleen in termen van meer melken en meer koeien. Ze denken nauwelijks aan geld verdienen en kansen in de markt benutten. We zijn bereid om ons diep in de schulden te steken. 10 tot 15 cent rente en aflossing per liter melk is geen uitzondering. Als je fosfaatrechten in 5 jaar wilt terugverdienen kost dit 5 jaar lang meer dan 20 cent per liter. We lijken wel gek.

Geen eindeloze schaalvergroting meer

Een goede boer verdient 1.500 euro per koe. Haal je dit niet, dan laat je ergens wat liggen of doe je iets niet goed. De plannen van FrieslandCampina maken een einde aan het denken aan eindeloze schaalvergroting. Gelukkig, want nog steeds worden we intensiever zonder weidegang. We willen geen intensieve veehouderij worden, maar een natuurlijk product leveren dat verantwoord wordt geproduceerd.

Overschrijden niet waarschijnlijk

FrieslandCampina belooft jaarlijkse groei van 1.5% plus groei door stoppers. Dit geeft in de orde van grootte van 5% groei op elk bedrijf. Pas als in totaal meer dan de maximale fabriekshoeveelheid wordt geproduceerd, krijgt de overschrijder een korting van 10 cent per extra kilo. Ik schat in dat het de blijvers niet lukt die 5% groei jaar op jaar vol te melken. Grondgebondenheideisen en de aankoop van fosfaatrechten staan dit in de weg. De fosfaatprijzen zullen dan ook dalen.

FrieslandCampina is toekomstgericht

Waar zit nu de pijn? FrieslandCampina zet de structuur vast en is te rigide met vrijkomende melk. Het is een goede zaak dat RFC niet wil dat deze rechten waarde krijgen. Niemand zit te springen om een verdere verhoging van de kostprijs. Als je gewenst gedrag wilt stimuleren en belonen, moet je soepeler worden in toekomstbestendig maken van bedrijven.

FrieslandCampina slaat een weg in die goed en toekomstgericht is. Het probeert een winstgevende toekomst te realiseren voor haar leden. Een aantal boeren wil niet veranderen en denkt dat alles bij het oude kan blijven. De richting is echter duidelijk en onvermijdelijk. Zie je dat niet zitten of voel je je niet meer thuis bij FrieslandCampina dan kun je op zoek gaan naar een andere afnemer van je melk of stoppen met boeren. Maar houdt de zaak niet op om tot een goede melkveehouderij te komen in Nederland.

Laatste reacties

 • Mfb

  Volgens mij slaat Holman de spijker op zijn kop. Hoe langer ik na denk over het plan van FC hoe beter het mij toe lijkt om dezelfde redenen als hier boven.

 • 8911077012

  best harm
  de gehele regeling zet de hele melkveehoudrij op slot
  en als de uit betaaling het zelfde blijft gaan de leden er vroeg of laat allemaal aan kapot want dan gaat fc met het leden geld gekke dingen doen zo als in het verleden is gebeurt en vergeet de leden uit te betalen PAKISTN 400MILJOEN
  CHINA 300MILJOEN

 • schooteind1

  Holman heeft ongelijk.
  De samenleving vraagt een veehouderij met een lage ecologsiche footprint. Dat zou beloond moeten worden. De plannen van Friesland Campina werken juist averechts. Er zijn voldoende cijfers die aantonen dat melk geproduceerd met een flink mais aandeel in het rantsoen op het gebid van milieu prestaties fantastisch scoren. Maar ja, die keiharde cijfers schuiven we maar even terzijde..............

 • B.T. Henstra

  Als FrieslandCampina toekomst gericht zou zijn dan zouden ze kiezen voor maximaal stimuleren van de weidende gezinsbedrijven en afremmen van de groei van bedrijven die niet meer maatschappelijk geaccepteerd worden. Hoewel die bedrijven het qua dierenwelzijn ed. meestal heel goed voor elkaar hebben is de emotie dat dit niet geaccepteerd wordt. Dus geen % groei per jaar maar een gelijk aantal liters voor IEDEREEN.

 • Firma Vellenga

  Precies B.T. Henstra. Dan waren ze de markt voor. Heb nog steeds het gevoel dat ze achter de feiten aanlopen. Dit geeft geen goed gevoel voor het vooruitzicht met FC. Ze willen teveel iedereen te vriend houden door ze een worst voor te houden met kans op groei.

 • Bennie Stevelink

  @B.T.Henstra, deze worden al afgeremd door de plannen voor grondgebondenheid.

 • kiepel

  Harm mag van mij zo in het RFC bestuur. Prachtige column.

 • alco1

  Het lijkt wel linkse politiek.
  Echter moet een plan te verwezenlijken zijn.
  Onverwachte markten moet men altijd rekening meenemen en kan men fabrieken sluiten omdat het nu slecht presteert?
  Wat is de toekomst voor dat product?
  En gooit men daar geen ongelofelijk stuk kapitaal mee weg?

 • farmerbn

  Je zult maar een half gevulde stal hebben.

 • durkhilarides721

  Super colum met gezond boeren verstand!

 • Broer

  Harm Holman heeft best een goed verhaal maar als hij een totale groei in de melkaanvoer van meer dan 5 % per jaar onwaarschijnlijk acht, dan kun je toch net zo goed niets regelen ?
  Scheelt altijd weer veel drukte.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.