Redactieblog

29 reacties

‘FrieslandCampina ontwaakt’

Goed nieuws. Dacht ik. Het lijkt dat FrieslandCampina plotseling wakker wordt. Dat werd tijd.

De melkprijs bleef wat achter bij de verwachtingen en er kwamen weinig nieuwe initiatieven. Andere fabrieken kwamen met nieuwe melkstromen en gaven de toon aan. FrieslandCampina leek een marktconforme volger.

‘Ik vind het goed dat we nieuwe wegen inslaan’

Maar nu ineens een reeks maatregelen. Ze worden behandeld op de ledenvergaderingen. Die van ons viel me tegen. Negatief, behoudend en felle veroordelingen. En dat over punten, die er voor moeten zorgen dat we een betere melkprijs krijgen. Daar kun je toch niet tegen zijn? Ik vind het goed dat we nieuwe wegen inslaan.

Fabrieksquotum

Zoals de invoering van het fabrieksquotum. FrieslandCampina valt duidelijk van zijn geloof in de vrije markt. (Dat deed ik een poos geleden ook al, zoals u hebt kunnen lezen. Maar beter laat dan niet). Toen het melkquotum verdween riepen bestuur en directie om het hardst dat de boeren konden gaan melken, zoveel ze wilden. Zij zouden het wel verwerken en verkopen.

‘De melkprijs zakte tot ver onder de kostprijs’

Dat deden ze ook, maar konden het niet. Boeren bleken meer te kunnen melken dan FrieslandCampina kon verwerken. Er moest een vergoeding voor minder melken worden ingevoerd. Bovendien bleken de producten moeilijk te verkopen. Alleen voor afbraakprijzen ging het naar de consument. Dat hebben we geweten. De melkprijs zakte tot ver onder de kostprijs.

Ondertussen ontstonden allemaal initiatieven. A-Ware sloot een contract af met AH en de boeren krijgen 3 cent meer voor de melk. Ook andere fabrieken kwamen met nieuwe melkstromen.

Hoofdlijnen liggen vast, maar er zijn nog veel vragen

Er was een directiewisseling voor nodig om FrieslandCampina helemaal wakker te krijgen. Plotseling krijgen ze ook wakkere ideeën. Zoals het fabrieksquotum. FC noemt het de melkaanvoer reguleren, maar dat komt op hetzelfde neer. Er komt een korting van 10 cent voor melk, die boven het bedrijfsquotum wordt geproduceerd. Dat leert de leden wel nadenken over de hoeveelheid die ze leveren.

‘Wordt het fabrieksquotum ook verhandelbaar?’

Ik ben benieuwd naar de regelgeving bij deze melkquotering. Wat doe je met de groeiers, die elk jaar wat meer willen melken? Wordt het fabrieksquotum ook verhandelbaar? Allemaal vragen, waar we de komende maanden antwoord op krijgen, want op de ledenvergaderingen is daarover geen helderheid gegeven. Alleen in de marge kan trouwens wat worden veranderd. De hoofdlijnen liggen vast.

Regulering van melkstroom kan nog sterker

Het is dapper van FrieslandCampina om toe te geven dat ze de effecten van het afschaffen van de melkquotering verkeerd hebben ingeschat. Dat is sterker dan doorgaan op de verkeerde weg. Voor mij had de regulering van de melkstroom nog wel wat sterker gekund. Dan kan minder bulk en meer product met een hogere toegevoegde waarde worden gemaakt. Dat verhoogt de melkprijs voor iedereen.

‘Beter goed gejat, dan een slecht eigen idee’

Topline-melk

Opmerkelijk vind ik wel de vergoeding voor een nieuwe melkstroom, Topline-melk. Hier worden extra eisen aan gesteld en de boer krijgt ongeveer 3 cent per kg meer. Is dat niet hetzelfde bedrag dat boeren bij A-Ware extra krijgen voor AH-melk? Nou ja, beter goed gejat, dan een slecht eigen idee.

U ziet het, ik ben blij dat FrieslandCampina bezig is wakker te worden. Nu nog het draagvlak. Ik hoop dat de behoudende leden niet teveel tegenwerken en dat de directie zoveel mogelijk de vrije hand krijgt. Met als doel de hoogste melkprijs van Nederland.

Laatste reacties

 • farmer135

  Zolang het maar bewuste keuzes zijn, en geen paniekvoetbal.

 • driepint

  Ik had liever gelezen hoe Hansie zijn 800 koeien denkt te gaan melken

 • hietkamp

  Waarom vraagt A ware nog om meer melk en wil Friesland Campina minder? Dat is toch geen goed signaal. Ze lopen achter de feiten aan. Met dit ga je niet komen, als je producten met hogere eisen wilt verkopen moet je ook minder kwaliteit weg zetten. Je kan niet alleen het ene ophalen bij de boeren, dan blijf je er maar even.

  Ik denk dat het gewoon een kwestie is van, dat Friesland Campina te groot is. Je krijgt dan besturen die er niet van bakken.

 • 8911077012

  vergader boer hoeveel bonus heb je van fc gekregen om dit verhaal te plaatsen bij ons in de regio zijn 4 fc bijeenkomsten geweest die waren alle4 tegen de plannen van fc
  dus leden denk er eens heel goed over na en laat je STEM duidelijk horen
  SUCSES

 • wmeulemanjr1

  Als leden van RFC tijdelijk extra fosfaatrechten uit de fosfaatbank kunnen krijgen toegewezen door verloting wat kun je daar dan eigenlijk nog mee?

 • Trot

  Die het kleine niet eerd is het grote niet weert

 • ENDE902

  Vergaderboer schrijft: "Ik hoop dat de behoudende leden niet teveel tegenwerken." Ik moet zeggen dat de behoudende leden die naar ik aanneem netjes volgens de aangegeven lijnen hebben gewerkt, alle recht hebben om zich te laten horen na alle regels die zij over zich heen hebben gekregen. Ik vermoed zelfs dat deze behoudende leden bij een invoering van een RFC-quotum, als directe opvolger van het Europese quotum geen bezwaar hadden gehad. Ik vind het dus niet fair om deze mensen die waarschijlijk het beste voor hadden met RFC neer te zetten als "tegenwerkers".

 • ti092577

  als fc alleen mona toetjes gaat maken pak je een euro per liter

 • Graag wil ik duidelijkheid of de topline melk niet een beetje de sigaar uit eigen doos is.
  Dan hoef ik als niet weider daar niet aan bij te dragen toch?
  Immers op de vergadering werdt verteld dat de markt er om schreeuwd. Dus laat het zien Hein Schumacher!!!!!

 • Firma Vellenga

  Ik ben blij dat vergaderboer nu ook een ander geluid laat horen. Het is dus mogelijk bij de mensen door te dringen dat we anders moeten gaan boeren dan de afgelopen jaren. Vraag is nog wel hoe we overeind blijven zoals het er nu voor staat? Graag zie ik snel meer melkgeld voor alle kosten die we maken om op deze wijze te gaan boeren. En daarmee ook niet achter de feiten aan gaan lopen.

 • buitenok

  Fabrieks quotum niet erg als er maar een directe plus op de melk komt. Winst voor fabriek zegt alleen maar dat er te weinig voor de melk is betaald.
  Ik denk dat de meeste leden bang zijn voor een plan allaa FFreductie plan hoe vaak is dat wel niet gewijzigd??
  Dus ledenraad denk goed na wat het beste is voor de boeren en ga niet voor een sterfhuis constructie.

 • wmeulemanjr1

  'Straks komt er echt serieus melkgeld binnen voor RFC leden'

 • Dirk,

  IK begrijp dat de nietweiders ( vaak grote groeiers ) boos zijn ,al jaren maakten zij uit hoe het melkgeld van alle leden verdeeld werd , (kwantumtoeslag) nu die er af is en ze de weide toeslag missen scheelde dat een slok op een borrel, ik als kleine weider daarintegen heb al die jaren hen verplicht gesponserd daardoor , het wordt tijd dat deze grote ,die pochten voor 28 cent te kunnen produceren dit nu kunnen laten zien

 • jeannettedekker1

  Alles is begrijpelijk,maar eerst boeren vriendelijk verzoeken om minder melk te leveren en daar voor belonen ,vervolgens een fosfaatreductie plan in elkaar flansen met LTO,, met hoge boetes voor teveel dieren aanhouden ,,,en iedereen op het hart drukken aub laten we zorgen dat we onder het fosfaatplafond komen. En dan de brave broeders onder ons flink straffen met een bedrijfsquotum gebaseerd op hun goed gedrag. Weer en oproep om vooral de grenzen op te zoeken.

 • jeannettedekker1

  Niemand is voor overproductie,maar de melkprijs is Europees dus zal heel Europa minder moeten melken anders heeft dit allemaal geen zin. Dat hele derogatie gedoe brengt ons van de ene ellende in de andere.

 • jeannettedekker1

  FrieslandCampina lijkt steeds meer een kat in nood die rare sprongen maakt.

 • Attie

  Als niet leverancier van FC zijn we natuurlijk blij met de nieuwste plannen.
  Met goedkoop fosfaat kunnen we de lege boxen mooi opvullen, en misschien wat meeliften met hogere melkprijzen?

 • kleine boer

  Ja attie grijpen die kans de voorstanders komen hier pas later achter dat dit zomaar kan. Volgens bennie zien we het verkeerd maar we wachten af..... Nu staat rfc nog redelijk met de melkprijs maar ik heb zon idee dat die kunstmatig ook nog te hoog gehouden word de nieuwste prijs zal wat omhoog gaan om de zaak wat te stillen heb ik zon vermoeden....

 • jeannettedekker1

  Dat is dan wel weer een voordeel,,,goedkopere rechten. Jammer voor FC boeren. Of zullen de andere zuivelaars buigen voor hun grote broer en slaafs volgen. Even goed zullen de rechten minder waard worden.

 • jeannettedekker1

  Dat kan ook een reden van A ware zijn,nog even de grenzen opzoeken voordat de koek verdeeld is.

 • wmeulemanjr1

  Misschien ook nog A en B salaris(sen) instellen bij RFC, gekoppeld aan of iets ook echt waar gemaakt word!

 • landboer

  Vergaderboer ook ontwaakt?

 • Attie

  Dekker, de andere zuivelaars buigen voor hun grote broer..?
  Dacht het niet, allemaal bijgebouwd en kunnen de extra melk goed gebruiken! Is wel te hopen dat FC het waarmaakt met de melkprijs, en er niet te veel overstappers komen!

 • Makkink

  FC heeft het in de markt slecht gedaan. Ze kan de extra melk niet goed verwaarden!
  Waarom degenen die de afgelopen jaren niet gegroeid zijn en nog groeiplannen hebben hiervan de dupe moeten worden is mij niet duidelijk en is ook onredelijk.

 • Attie

  Meuleman 12.36, bel 06... Randmeerkust!

 • haj146

  Vergaderboer wil groeien en juicht dit toe... Gaat je geloofwaardigheid kerel. Alle idiote regels zetten er toe aan om gas te blijven geven

 • winden

  We kunnen alles verwerken zij bestuur en directie klopt.
  Maar dat was wel na de ledenraadpleging over de melk aanvoer.
  We hebben met zijn alle aangegeven 20% meer melk te leveren in 2020.
  Niet al in 2016 wie moet wie nu aankijken?
  Blij met dit voorstel ook al wilde wij wel wat harder groeien maar met een hogere melkprijs mag dat ook wel wat minder hard scheeld weer werk.

 • 8911077012

  op de bijeenkomst van fc bleef de voor zitter het voorstel verdedigen
  terwijl hij het alleen maar hoeft uit te leggen en toe te lichten en de mening van de leden naar het bestuur te raporteren( maar staat in zijn eigen tes te zeiken)
  weet er iemand wat voor een vergoeding de voorzitters ont vangen gaf zelf in telefoon gesprek aan ook tegen te zijn

 • eszicht

  FC is te veel met de milieu doeleinden bezig in plaats van onze melk goed te verwaarden. hoop dat de nieuwe directie wel aan melkverwaarden denkt .

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.