Redactieblog

62 reacties

‘Elke boer profiteert van LTO’

‘We zouden als boeren moeten afspreken dat we allemaal lid worden van LTO’, vindt Vergaderboer.

“Ze hebben toch maar weer gezorgd voor een prettige fiscale behandeling van de fosfaatrechten”, zegt Hanna.”Ik bedoel LTO. Die zat aan tafel met het ministerie, accountants en de Belastingdienst. Dat kunnen de andere organisaties niet zeggen. Vakgroepen als NMV, Netwerk Grondig en anderen waren er niet bij. Ze stonden aan de zijlijn. Klaar om nu weer commentaar te leveren. Maar als je er niet bij bent, heb je ook geen recht van spreken”.

Voor elk belang een aparte organisatie

Ons probleem in een notendop. We richten voor elk belang een aparte organisatie op. Biologisch, grondgebonden en agrarische natuurverenigingen zijn voorbeelden.

Deze clubs opereren aan de randen van het midden. Het midden, LTO, brokkelt af. De randen groeien en staan schreeuwend aan de zijlijn. Om voor hun specifieke problematiek een gehoor te vinden en resultaten te boeken.

Dat lukt ook nog. Maar ze doen niet mee aan het midden, waar de gezamenlijke zaken aan de orde komen. Zoals nu de belastingregeling voor de fosfaatrechten. De aftrekbaarheid is gunstig voor elke boer. Ook voor leden van kleine organisaties aan de rand van het spectrum.

‘Boeren die geen LTO-lid zijn, profiteren kosteloos mee van de resultaten die het boekt’

“Die boeren, die geen lid meer zijn van LTO, moeten zich realiseren dat ze kosteloos meeprofiteren van de resultaten die het bereikt”, is Hanna’s duidelijke mening. “Ze liften mee in de trein zonder kaartje en profiteren van hetgeen LTO mede voor elkaar bokst. Terwijl wij een fikse contributie betalen aan LTO om het mogelijk te maken dat we aan de tafel zitten waar de besluiten worden genomen. Dat moeten de boeren, die niet meedoen aan LTO, maar commentaar geven vanaf de zijlijn, zich wel realiseren.”

Voorzitter van LTO Nederland Marc Calon In Den Haag tijdens een bezoek van eurocomissaris voor landbouw Phil Hogan. - Foto: ANP
Voorzitter van LTO Nederland Marc Calon In Den Haag tijdens een bezoek van eurocomissaris voor landbouw Phil Hogan. - Foto: ANP

Allemaal lid van LTO

Mee eens. We zouden als boeren moeten afspreken dat we allemaal lid worden van LTO. Als we daarnaast nog een actiegroep willen oprichten voor ons eigen deelbelang, prima. Maar betaal dan wel mee aan het algemeen belang. Of via een direct lidmaatschap, of via een afdracht aan LTO.

Dan profiteer je van de resultaten, maar je betaalt ook. Dat is beter dan zoals nu: op kosten van LTO-leden mee-eten uit de gezamenlijke ruif.

Laatste reacties

 • Zwartbontje

  Je bedoelt LTO die onze sector door het slijk haalt als fraudeurs? Daar hoef ik geen treinkaartje voor te kopen bedankt, betalen jullie maar die contributie! succes

 • Klaasvaak

  Of ze mogen aan tafel zitten omdat ze er ook onder te praten zijn.

 • gjh

  grappig, zoals ik al zei die Calon praat complete onzin uit . Zie hier het voorbeeld.

  Er komt echt niets zinnigs uit.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • steenderen

  zeg allen massaal het lidmaadschap op is de beste beslissing die je kunt nemen

 • jb78

  En als ze aan tafel zitten de hele vleessector meetrekken in het fosfaatprobleem. Om vervolgens de vlag uit te hangen als ze wat bereikt hebben.
  LTO behartigd de belangen van de melkveesector.

 • Almagro

  Wie geen koeien melkt of subsidie's beurt heeft niet veel bij LTO te zoeken lijkt me. Om een voorbeeld te noemen: het bereikte derogatie akkoord kost de rest van de sectoren bakken met geld. Dat kan een succesje hier of daar terecht of onterecht geclaimd niet goed maken.

 • wmeulemanjr1

  Dat de boer de sluitpost is in de keten, daar doen ze hun best wel voor...elk heel klein zogenaamd succesje word elke keer enorm opgeblazen om hun eigen ego te strelen!

 • kleine boer

  Ik kies graag zelf wat ik eet en niet wat lto in de ruif gooit.... En van het geld wat ik niet betaal aan lto doen we dat dus ook. En zeker nadat we zo weg gezet werden bij de kalverfraude was ik er blij mee geen lid te zijn. Lto langzaam ten Onder ....

 • jfvanbruchem1

  ja lekker terug naar het Landbouwschap, er is niemand die u verplicht heeft om lid van LTO te worden

 • klaas8

  een aantal jaar geleden had ik ook een akkefietje met de NVWA. toen ik de LTO belde kreeg ik van meneer Janmaat te horen dat ik er waarschijnlijk wel meer van wist. hij was nog erger dan de NVWA, want die veroordeelden mij nog niet eens. schande.

 • kiepel

  Super!
  Degene die geen lid zijn moeten wel beseffen, dat je zonder LTO helemaal niks meer in te brengen hebt.
  Groen Links juicht bij iedere LTO opzegger. DENK DAAR MAAR IS OVER NA!

 • deB.

  Wat een vergelijking, kaartje in de trein.... Lto lid?
  Wat een schrikbarend laag niveau om zo e.e.a te vergelijken!!

  Dat is al verwijderd zie ik..schrijf dan niets!

 • arnomiedema1

  Met zo een voorzitter als meneer Calon moet je vooral lid zijn van LTO. Gr.anne.8

 • wmeulemanjr1

  De tijd is inmiddels gekomen dat er tegen een vooraf bepaald regime niets meer tegen in is te brengen, dat zal de harten strelen, als ze al een hart hebben, dat is nog maar de vraag

 • xw

  @klaas8 voor individuele belangen behartiging kun je met je geld beter naar een onafhankelijk particulier adviesbureau gaan. Als je hiervoor lid bent van (z)lto is het zonde van je geld dat je jaarlijks voor de contributie over moet maken. Belangen behartiging van laatstgenoemde organisatie is er alleen voor de happy few c.q. upper ten. Niet voor het gewone volk, dat is er om de stoelen te vullen. Wij hebben er ook ervaring mee.

 • ENDE902

  Vergaderboer is wel lekker bezig. Volgende week in de colum zeker een betoog dat alleen LTO-leden recht hebben op derogatie, omdat de vakgroepen er minder hard aan getrokken hebben.
  Het is mij niet duidelijk of deze colum prikkelend bedoeld is, of dat we hier te maken hebben met een gefrusteerde bestuurder, maar het resultaat is hetzelfde.
  Als we binnen de melkveehouderijsector op deze manier met elkaar omgaan, worden we het nooit meer eens.

 • kanaal

  lto kost grondgebonden bedrijven alleen maar geld met een rooie rakker als voorman komen er steeds meer regels en heffingen.

 • Bennie Stevelink

  @kanaal, juist grondgebonden bedrijven hebben veel belang bij behoud van derogatie, waar LTO zo hard voor heeft gevochten.

 • koestal

  Ik denk dat na de I en R affaire veel boeren de buik vol hebben van Marc Calon

 • koestal

  Enige oplossing de contributie verlagen ,mijn buurman is geen lid en heeft een groot veebedrijf en gaat van dat geld lekker op vakantie

 • wmeulemanjr1

  Mooi, dat er altijd nog wat lto aanhangers overblijven, hoop doet leven...

 • Firma Vellenga

  Ik zit nog niet zo lang in het boeren gebeuren maar heb dus nog nooit iets goeds gehoord over die hele LTO.....Best sneu dat de meeste boeren afhankelijk zijn van zo'n instantie. Ik roep het nog maar eens het wachten is op een sterk persoon die er voor ons is. Geloof niet dat die persoon Marc Calon is....

 • koestal

  Hoeveel boeren heeft Marc Calon al geroyeerd na de I en R affaire,hij probeert nu al weer boeren te lokken om lid te worden,vreemd beleid met z,n grootspraak !

 • hollandagri

  nog nooit gehoord of gezien dat (z)lto haar leden in een alv vraagt te stemmen over belangrijke thema's waar ze daarna stelling over kan nemen.
  (Z)LTO heeft vooral last van haar siamese tweelingen de adviestakken waarmee ze het personeel met subsidies tbv problemen in leven houden en er daarom te weinig power is om het probleem te nuanceren en te verminderen.
  Ze hebben geen inlevensvermogen wat de boeren zelf willen, een van de voorbeelden was het kenteken op de trekker waar ze lang voor pleitte en dat van Brussel helemaal niet in alle gevallen hoefde. Wel handige deal met Cumela ?

 • jan4072

  Het was toch echt de varkensvakbond die de miljoenen aan aujeski geld er uit gesleept heeft. In het begin was LTO er zelfs tegen om de procedure te beginnen. Het mag bij de koeien anders zijn maar de varkensvakbond heeft veel meer bereikt dan LTO. LTO is meer van het vergaderen om aan het vergaderen te blijven. Wat dat aangaat staat vergaderboer voor zijn naam.

 • kleine boer

  Bennie diezelfde lto had er bijna voor gezorgd met hun uitspraken over de kalverfraude dat de derogatie niet doorgaat zul je bedoelen...

 • Marco22

  Alle boeren hoeven helemaal niet lid te worden van de lto. Het is wel zo dat alle boeren mee betalen aan de lto.
  Voorheen ging er via productschappen al bakken vol geld naar de lto en nu is dat ZuivelNL.
  En de overige vakbonden worden door de lto stelselmatig genegeerd en buitenboord gehouden.
  Ik heb lto nooit op zien komen voor het inkomen van de boeren alleen op kosten ga je het niet winnen. Ze zullen het nooit opnemen tegen een RFC of Vion of andere afnemer . Want praten(slijmen) met bobo's is belangrieker dan zorgen voor een kostendekkend+ inkomen voor de boeren.
  Van mij mag het direkt opgeheven worden. Denkend aan Quotum Romijn+ Schenk en Sieta, wie kreeg er gelijk.

 • haverboer1

  Lto is een club met voor 90% een veehouders pet op.
  Belangen voor de akkerbouw zijn ondergeschikt aan de veehouderij.
  Als we 100 ton suikerbieten rooien is de afvoer ook 100 kg fosfaat.
  En we mogen maar max 75 strooien als je gehaltes laag genoeg zijn in de grond.
  Ben je goed bezig voor je grond, of niet.

 • witrug123

  Elke boer profiteerd van lto..............Schandalig dat dit op deze site staat.
  Schokend,stuitend en kwetsend. Voor alle boeren die al LTO zijn gegaan.
  (langzaam ten onder)

 • cor vroege

  Die Hanna begint een beetje bijdehand te worden ,ik moet helemaal niets als zij dat soms denkt,eerst ons uitmaken voor frauwdeurs,weet je wat je kan ,je kan de bieten brug op ,je krijgt geen cent van me.

 • stocksterhorn1

  Ik krijg sterk de indruk dat Hanna van veehoudersafkomst is.

 • Attie

  Nou Hanna, zit niet veel contributie bij als ik de reacties zo lees...
  Misschien meer richting NMV ? is trouwens ook voor het goede doel!

 • dre v Helmond

  Belangenbehartiging zou beter kunnen maar als we met een mond zouden praten via LTO zouden we meer kunnen bereiken.
  Nu is iedereen voor zichzelf het pad aan het vegen .Dat is niet goed voor de geloofwaardigheid .Zoveel boeren zoveel meningen .En elkaar de zwarte piet toesturen is niet goed voor de geloofwaardigheid .

 • alco1

  Het LTO heeft twee petten.
  De kleinste is van de boeren, de grote voor het begeleiden van veel Brusselse, Haagse en Provinciale milieu projecten.
  Zonder deze gelden is LTO ten dode opgeschreven. Maar deze projecten staan vaak haaks op de boerenbelangen. Dus het boerenbelang komt in de knauw, maar zolang er nog boeren intrappen en braaf geld doneren, houden ze dat maar lekker zo.
  Beter dus het LTO op te doeken en zelf een vertegenwoordiger kiezen.

 • j.verstraten1

  Ik proef hier ambities voor een nieuwe vertegenwoordigende partij. Die waarschijnlijk niets mag kosten.

 • farmerbn

  Als de LTO niet bestond , had de overheid een probleem. Nu kan de overheid alles maken want de LTO zit aan tafel en keurt veel goed. De overheid kan dus steeds stellen dat het landbouwbedrijfsleven accoord ging. De LTO mag steeds aan tafel komen omdat ze steeds bijna alles goed keurt. Dat is de rol van de LTO. Als LTO steeds tegen zit , mogen ze niet meer komen en zijn de bobo's hun baantje kwijt. De LTO is dus de schoothond van de regering en mag zo nu en dan een succesje boeken.

 • gerben5

  @alco ik zit zelf in een grondig project van LTO provincie en waterleiding maatschappij. Deelnemers die al jaren in die projecten zitten is er geen nitraat meetbaar in het grond water, ook onder maïs. Puur boeren belang

 • alco1

  @gerben. En wordt het door LTO keihard op de tafel gegooid.
  Nee.
  Dus boerenbelang!!!!!!

 • j.r.j.porsius1

  Wij zijn jaren geleden al opgestapt gelukkig. LTO was ook vooral voor groei zij zijn allang niet meer de belangenbehartiger voor de agrarische sector. Diegene die nog wel lid zijn willen vaak niet eens met een in ons geval NMV lid een gesprek aangaan die lui zijn zover gehersenspoeld dat anders denkende hun te min zijn. Nou blijf maar lekker arrogant maar de NMV heeft de afgelopen jaren altijd al gewaarschuwd dat het melkquotum moest blijven en ze hebben ook gelijk gekregen.

 • joannes

  Strategie is altijd stressen! De LTO houdt zich te veel bezig met de strategie! Los van de gemeenschap: De Boeren en de Nederlandse! En wanneer het fout loopt, met te lang koersen op expansie, claimen dat ze goed lobby werk gedaan hebben voor allen is arrogant!

 • analytische boer

  Meeste stemmen gelden is belangenbehartiging ??? Voor de minderheid is de contributie dan weggegooid geld ! Als dat vaak genoeg gebeurt, is de vraag : waarom ben ik eigenlijk lid van LTO ??? Omdat het minderheidsbelang waardeloos is en dus geld kost / contributie.

 • jannetmethorst1

  LTO maakte zich in 2001 hard voor het sluiten van de veemarkten. En dat lukte. Daarom geen lid meer. We hebben later ook geen akties van de LTO gezien waardoor we ons geroepen voelden om weer lid te worden.

 • driepint

  @Jos Verstraten. LTO presenteerde enkele maanden een nieuwe visie voor de melkveehouderij. Ze bepleitte de diversiteit in de sector te omarmen, ongeacht of het bedrijf groot, klein, intensief en extensief. Vervolgens komt er een nieuwe grondgebondenheidsvisie die voor veel zuidelijke veehouders bijzonder slecht uitkomt. Daar gaan jullie vervolgens ook mee akkoord. Dat is toch geen belangenbehartiger?

 • Klaas Winters

  Lto wilde melk quotum er af bevrijdings dag voor de boer !!!!

 • Bennie Stevelink

  De reacties laten zien dat Vergaderboer en zijn Hanna volledig gelijk hebben: iedereen wil een belangenbehartiging die precies op zijn maat gesneden is. Niemand van de reageerders is blijkbaar in staat het grotere geheel te overzien.

 • wmeulemanjr1

 • Bennie Stevelink

  @driepint, er is ook nog een commissie van de overheid die studeert op grondgebondenheid. Als LTO en de NZO niet met een eigen visie waren gekomen krijgen we de grondgebondenheid zoals die vanuit Den Haag vastgesteld wordt. Minister Schouten heeft al laten weten dat zij de visie van LTO/NZO een goede vindt. Met andere woorden: deze visie wordt gevolgd en de visie van die andere commissie is overbodig geworden.
  Op de grondgebondenheidseisen van LTO/NZO is vanuit linkse partijen en organisaties veel kritiek omdat het volgens hun veel te slap is. De eigen commissie van de regering zou vrijwel zeker met veel strengere eisen komen. LTO heeft wat grondgebondenheid betreft er voor de zuidelijke boeren het best haalbare uitgehaald.

 • kleine boer

  Een akkerbouwer is grondgebonden bennie en voor de rest? Simpel toch zonder grond kan akkerbouw niks melkvee kan voer aankopen en mestafzetten en toch zijn bedrijf voortzetten en een akkerbouwer?

 • alco1

  @Bennie praat over het LTO net als een hautaine kostwinner die zijn vrouw steeds laat weten dat ze dankbaar moet zijn.
  Alles wat hierboven te lezen is over het optreden van de LTO, is ver beneden de maat.
  Maar net zoals ik al eerder schreef.
  De dubbele pet moet af.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ik roep niet op tot dankbaarheid maar tot redelijkheid.

 • kleine boer

  Bennie vind je het redelijk voor de akkerbouw geen derogatie en wij als melkvee wel?

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, welk verwijt wil je LTO hier in maken? LTO pleit voor derogatie per gewas waar ook een aantal akkerbouwgewassen voor in aanmerking komen. Dat Brussel daar tot nu toe niet in mee wil gaan is niet de verantwoordelijkheid van LTO.

 • kleine boer

  De zaak niet verdraaien bennie jij hebt het zelf over redelijkheid daar roep je voor op hierboven .

 • landboer

  Maak je niet druk kleine boer ,Bennie is zelfs ook al weer voor het nieuwe quotum van FC zag ik! Het kan verkeren ...

 • Broer

  Vergaderboer en zijn vrouw hebben wel gelijk maar Lto moet drastisch veranderen;
  1) Eén Lto voor heel Nederland.
  2) Eén ledenblad zonder regionale edities.
  3) Contributieverlaging van min. 30 %.
  Dit kan bereikt worden door het afstoten van taken,(personeel), en het innemen van heldere boerenstandpunten die opkomen voor de ondernemende boer en de landbouw in z'n geheel.
  Ik ben geen fan van Calon maar zal niet gauw men lidmaatschap opzeggen.
  Ben een kritisch en betrokken lid.

 • alco1

  @Broer. " de pet van begeleiding van zgn. milieudoelen" moet de LTO afzetten.
  Dit veroorzaakt constant wrijving.
  En daarbij wint altijd het geld en wat dat is kun je wel raden.

 • Erwin Haveman

  Ik sta elke dag om 06:00 op en ben 18:00 uur thuis om de belangen voor elke ondernemer te dienen. Belangenbehartiging kan voor ieder als elke ondernemer de moeite neemt ons te helpen (reacties op ledenraadplegingen, ledenbijeenkomsten, anticiperen in besturen en projecten en ons vooral helpt in plaats van negatief afschildert) Als ieder echt zou zien wat wij binnen LTO Noord doen dan is heel wat papier nodig, jammer dat dit ondergewaardeerd wordt. Voortaan slaap ik dan wat langer uit! Met vriendelijke groet Erwin Haveman, Projectadviseur/Projectleider/Specialist Klimaat en Energie LTO Noord regio West.

 • kleine boer

  Elke dag.... 7 dg in week geloof er niks van.

 • alco1

  Haveman toont aan wat ik ook wil zeggen.
  LTO heeft heel veel hooi op de vork wat schuurt met het algemeen boerenbelang.

 • Bolder01

  Ik ga er van op vacantie .om de ergenis ff te vergeten.. opzeggen dat lidmanschap anders komt er nooit geen verbetering bij l.t.0.

 • Bolder01

  Net goed eigen schuld dikke bult

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.