Redactieblog

9 reacties

‘2 jaar derogatie is gele kaart’

“De tevredenheid over de verlenging van de derogatie met slechts 2 jaar is een gele kaart voor de veehouders”, zegt Hanna.

“Jan Vullings had gelijk toen hij vorige week schreef dat melkveehouders veel hebben uit te leggen.”

Mee eens. LTO-voorzitter Marc Calon en minister Carola Schouten kraaien als hese hanen van blijdschap: “Het is toch maar weer gelukt om de derogatie voor 2 jaar te behouden.”

Stelletje fraudeurs

Het wordt wichelroede lopen. Onzekerheid troef. We hebben onze goodwill in Brussel verspeeld. En in het buitenland: 4 landbouworganisatie in het Franse Bretagne hebben een brief op poten aan Brussel geschreven om opheldering over de fraude in Nederland. Hoe dat kan, terwijl de Bretonse boeren omkomen in de regeltjes, vragen ze zich af.

‘We onderschatten de kracht van de nieuwe, vooral sociale, media’

Maar ook de bevolking in Nederland is verontrust. Mensen in ons dorp suggereren fijntjes – of soms direct – dat we maar een stelletje fraudeurs zijn. Een collega, die het ook had gehoord, zei: “We worden met de nek aangekeken. Ik blijf liever thuis.”

Dat is niet de oplossing. Maar wat dan wel? Eén ding is helder: We onderschatten de kracht van de nieuwe, vooral sociale, media. Elk klein geval van fraude wordt uitvergroot. En dat beeld blijft hangen. We kunnen als boeren niet goed omgaan met deze nieuwe vorm van meningsuiting.

Verdeeld tot op het bot

“Vergeet niet dat we geen sterke belangenbehartigers meer hebben”, vult Hanna aan. “We zijn verdeeld tot op het bot. Van een sterk groen front zijn we veranderd in een zwakke groep, waarop het gemakkelijk schieten is. Tel daarbij op dat een aantal mestfraudeurs en boeren die ritselen met de fosfaatrechten het beeld bepalen en je hele sector staat in een kwaad daglicht.”

‘De ritselaars en sjoemelaars hebben onze toekomst in handen’

Dat komt ons duur te staan. De komende 2 jaar moeten we ervoor zorgen dat we niet meer met gesjoemel en fraude in de publiciteit komen. Dan hebben we kans dat de derogatie blijft. Doen we dat niet, dan wordt het voor de veehouderij een dure grap.

De ritselaars en sjoemelaars hebben nu onze toekomst in handen. Als ze weer in de fout gaan, is het verdwijnen van de derogatie hun schuld.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Het werkelijke probleem is dat het er niet toe doet óf we ritselen of sjoemelen. De sociale media zijn een platform waarop de waarheid niet meer binnen juridische kaders wordt beoordeeld. Zelfs onze landbouwminister zat bij Jinek schromelijk te overdrijven. Maar het mag. We zijn zelf niet meer in staat om te bepalen of we in het kwade daglicht komen, daar hebben anderen, al dan niet gesubsidieerd door overheid en of loterijen, hun dagbesteding in gevonden. De morele druk van WOII is weg en wordt inmiddels overschreeuwd door de nieuwe slachtoffers (Sylvana c.s.). Met partijen als GL is het een open deur intrappen als je zegt dat het alleen maar achteruit kan gaan. Het is de nieuwe realiteit. Voor boeren met opvolgers zou ik zeggen kijk verder dan de Nederlandse grenzen. Voedsel blijft levensbehoefte nummer 1, maar in Nederland zul je meer en meer tegenwerking gaan ondervinden. Het is bizar, maar de werkelijkheid.

 • alco1

  Alleen honger zal bezinning geven.

 • alco1

  Het beste wat we kunnen doen is het LTO opdoeken.
  Het grote orgaan leeft vooral van het begeleiden van allerlei milieu objecten.
  Zonder deze Brusselse, Haagse en provinciale gelden zijn ze ten dode opgeschreven.
  Belangenbehartiging voor boeren komt dus door deze dubbele pet vaak in de verdrukking.
  Laat dan agro. nl de boeren maar vertegenwoordigen.

 • cornelis 22

  Toch wel gevoel voor humor die Fransen, bij het minste of geringste wordt het hele wegennet geblokkeerd , vrachtwagens in brand gestoken etc. en dan willen ze opheldering over onnozele fraude in NL

 • koestal

  Calon en Schouten hebben Nederland gered,vlaggen uit !

 • Marcel v

  degene die het hardste riepen over fraude zijn hier vooral schuldig aan. Bijna 2 mnd na de blokkade van 2100 bedrijven heeft het ministerie nog steeds niet in beeld over hoeveel tweelingfraude bedrijven het werkelijk gaat. Dus de hoofdreden is niet fraude , maar (bewuste mis)communicatie.

 • koestal

  We worden met de nek aangekeken,dat worden we al jaren. De land- en tuinbouw is alleen maar goed voor de betalingsbalans door de grote export ,maar daar scoor je niet mee. De NAM scoort wel met de gasexport ondanks al die aardbevingen ,maar dat is ver van Den Haag ! Daar zitten ze in Den Haag niet mee.

 • piet p

  De overheid zelf heeft de derogatie in gevaar gebracht.

 • jan4072

  @koestal. Dat er geen hoge dunk is van agrarier zijn was 50 jaar terug toen ik naar de landbouwschool ging ook het geval. Niks nieuws. Toen werd er ook gezegt dat als je niks anders kon dan kan je altijd nog boer worden. Toen misschien wel maar nu is dat zeker niet meer zo. Dus heeft de agrarische sector de boot helemaal gemist door zich niet met veel positiever imago toe te eigenen op social media. Laten we eerlijk zijn, goed of fout, maar sociaal media is belangrijker geworden dan DenHaag. Gelukkig zijn er nu wel landelijke en grootschaliger initiatieven om de social media te bespelen. Hoog tijd ook!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.