Boerenblog

4 reacties

‘Sjoemelen met I&R is als oliesjeiks en sjoemelkamelen’

Het I&R-systeem is tot de fosfaatreductieplannen goed nageleefd. Maar het moest zo nodig worden opgetuigd.

In Saoedi-Arabië zijn onlangs in een schoonheidswedstrijd 12 kamelen geschorst. Hun lippen waren opgeblazen met botox om nog mooier te lijken. Het waren niet de kamelen die hadden gesjoemeld. Hun eigenaren dan? Misschien, maar een prijzenpot van tientallen miljoenen euro’s, waarschijnlijk gesponsord door rijke oliesjeiks, is de oorzaak dat mensen zijn gaan sjoemelen.

Ik wil een vergelijking maken met het gesjoemel met het I&R-systeem. Dan heb ik het niet over onbewuste fouten van veehouders of gebrekkige koppelingen van systemen, want dat is kortzichtig opgeblazen door RVO.nl en ook door minister Schouten, die helaas even een aanval had van het ‘nieuwebezemssyndroom’. Ik heb het over sjoemelen met dierregistratie. Dat gebeurde omdat veehouders hun eigen boetes moesten bepalen in een systeem van het fosfaatreductieplan, dat onrechtvaardig en met veel oog voor eigenbelang in elkaar was geflanst door Nederlandse ‘oliesjeiks’, de zuivelindustrie, banken, veevoederindustrie en adviesbureaus.

‘Ons I&R-systeem, misschien wel het beste rundveeregistratiesysteem ter wereld, is opgeblazen door de Nederlandse ‘oliesjeiks’

Ons I&R-systeem, dat misschien wel het beste rundveeregistratiesysteem ter wereld was, is opgeblazen door deze Nederlandse oliesjeiks. Ons I&R-systeem werd tot de fosfaatreductieplannen goed nageleefd, het was gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Nu vooral de zuivelindustrie en de kalfsvleesindustrie dit systeem steeds meer willen gaan optuigen met allerlei schoonheidsidealen als KringloopWijzer en kalfOK, wordt gesjoemel in de hand gewerkt. Het fosfaatreductieplan zat vol onrechtvaardigheden en dan is het niet vreemd als melkveehouders hun eigen plan trekken? Zelfs niet-groeiers werden gekort, bioboeren zonder derogatie moesten meebloeden en ook bedrijven die grond kochten passend bij hun groeiende veestapel en waarvan staatssecretaris Dijksma nog beloofd had dat zij mochten groeien. Wie de meeste superheffingsboete betaalde, kreeg de meeste rechten. Niet de milieudoelen waren belangrijk, maar het belang van de Nederlandse oliesjeiks.

‘Het optuigen van het I&R-systeem met schoonheidsidealen als KringloopWijzer en kalfOK, werkt gesjoemel in de hand’

Na het invoeren van het reductieplan werden de boeren stil. En wie kleine kinderen heeft opgevoed, weet wat dat kan betekenen. Zelfs kleine kinderen die je onrechtvaardig behandelt, trekken zich teleurgesteld en stil terug. Zij gaan stiekem hun eigen gang. Ik heb zitten schuddebuiken van het lachen om de reacties van sectorbobo’s op de kalverfraude. Wat een boter hebben zij op hun hoofd, zo veel zelfs dat het positief lijkt te werken op de huidige boterprijzen.

Net als bij het fosfaatreductieplan, zullen fosfaatrechten en alle andere goedwillende opgeblazen schoonheidsidealen van onze zuivelsjeiks met een woestijn vol eigenbelang, alleen maar meer gesjoemel uitlokken, beëindiging aan melkcontrole en stamboekregistratie. Wie dit niet begrijpen wil, is wel een heel, heel domme dromedaris.

Laatste reacties

 • hamminga

  een pluim, heel aardig verwoord, alleen jammer dat de bobo's er niets mee doen

 • Roeleke

  Wie de meeste superheffingsboete betaalde kreeg de meeste rechten.
  Hier zit de oorzaak van het probleem . Hoe je het wend of keert deze mensen zijn de spekkopers in het hele fosfaatrechten gebeuren. Ze hadden een hele voorsprong op degene die dacht na 1 april 2015 te kunnen groeien.

 • ghsmale

  misdaad loont

 • Bennie Stevelink

  KalfOK is juist ingevoerd om gesjoemel met kalveren tegen te gaan. Een koe waarvan een week van tevoren werd gemeld dat ze had gekalfd. Als ze werkelijk had gekalfd werd het geslacht in de I&R aangepast. Op die manier kon het kalf eerder dan 14 dagen weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.