Redactieblog

13 reacties

‘Onregelmatigheden’

Minister Schouten had niet zo gemakkelijk weg mogen komen na haar fraudebeschuldiging.

Ik zit met griep thuis, voor het eerst in jaren heb ik me ziek gemeld. Het ergste is voorbij, ik zit waterig op internet rond te neuzen. Zo heb ik net het letterlijke verslag van het debat over de kalverfraude gelezen. Daar zou ik normaal geen tijd voor hebben, maar nu wel, ook al zitten er watten in mijn hoofd.

Verhullend taalgebruik

Ik word niet vrolijk van het verslag. Het is allemaal begonnen met de brief van de minister van 23 januari aan de Tweede Kamer. Daarin legt ze uit dat er gefraudeerd is met meerlingen op maximaal 7.700 bedrijven en dat ze hard gaat ingrijpen. Het was toen meteen al duidelijk dat het er op basis van haar eigen cijfers nooit 7.700 konden zijn, en omdat vrijwel niemand in zuivelland van de fraudepogingen wist, was het aantal echte fraudeurs waarschijnlijk maar een fractie van die 7.700. Op 15 maart heeft de Kamer over het geval gedebatteerd en het zijn er wellicht … 400 of nog minder. Een exact getal krijgen we niet, want daar heeft de minister geen belang bij. De minister heeft inmiddels gezegd dat ze de impact van haar woorden onderschat heeft. Volgens de kenners van de politiek is dat een excuus, volgens mij is het verhullend taalgebruik.

Minister Schouten tijdens het debat over de I&R-affaire. Foto: ANP
Minister Schouten tijdens het debat over de I&R-affaire. Foto: ANP

Drie kampen in debat

In het Kamerdebat zijn drie kampen waar te nemen. Allereerst de coalitiepartijen, met name CDA en VVD, die eigenlijk wel willen dat de minister haar fout toegeeft, maar niet durven door te drukken. Dan is er de eigen partij van de minister, de Christenunie. Mevrouw Dik-Faber neemt de minister meteen in bescherming: er waren onregelmatigheden in de I&R-registratie, en daar moest de minister hard op ingrijpen. En dan de oppositie, van populisten tot Dierenpartij. Die vinden dat de minister het prima gedaan heeft. Elke onregelmatigheid moet hard worden afgestraft en wie zegt dat boeren hard werken en ook fouten maken (Lodders van de VVD) krijgt de wind van voren: Ordnung muss sein.

‘Het is een beetje flauw om een minister die onterecht de melkveehouderij beschuldigt van grootschalige fraude daarmee te complimenteren omdat het hun eigen doelen dichterbij brengt’

Landbouw het leven moeilijk maken

Het beeld dat uit het debat naar voren komt is dat, wat veel boeren vaak ook zeggen, de oppositiepartijen eropuit zijn de landbouw het leven zo moeilijk mogelijk te maken. Dat doen ze in de hoop dat er een ander landbouwmodel uit voortkomt, met naar keuze einde export, biologisch, geen veehouderij of gesloten kringlopen. Het is echter een beetje flauw om een minister die onterecht de melkveehouderij beschuldigt van grootschalige fraude daarmee te complimenteren omdat het hun eigen doelen dichterbij brengt. Ik kan me niet voorstellen dat als de minister ’s nachts in haar bedje ligt, ze dan echt blij is met zichzelf en met de steun uit de Kamer. Ik weet het, het hoort bij de politiek, maar als gewone burger zit ik zo’n Kamerverslag toch met stijgende ergernis te lezen. Het helpt ook niet tegen een griepaanval, misschien dat een paracetamolletje beter werkt.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  "Maar ik heb wel op slimme wijze het instellen van de van de KLW pilot omzeild" zal ze tevreden denken. En dat was het doel van de GL & PvdD-ambtenaren van RVO. Die zijn trots op mij. Carola je bent een flinke meid....en tevreden droomt ze weg in een wereld van commissariaten en lintjes en misschien wel een erelidmaatschap van Greenpeace. Boeren kun je makkelijk afschudden.

 • Vhouder

  het is gewoon triest hoe ze in den haag met ons sollen ze zijn ons liever kwijt dan rijk

 • moi !

  Destijds toen de quotum weg viel en boeren massaal gingen uit breiden is al niet doordacht gewerkt. de rest is allemaal een gevolg van. Ik ben van mening dat veehouderij NL hier nog wel uitkomt.

 • Peerke1

  Ambtenaren kunnen geen boete krijgen. Ze zijn super beschermd, in plaats van een boete krijgen ze hooguit ontslag met een gouden handdruk. Hoezo gelijke rechten voor iedereen.

 • farmerbn

  Het is al 25 jaar bekend dat de politiek de varkenshouders kwijtwil. Melkveehouders waren de zondagskinderen en konden doen wat ze wilden, dachten ze zelf. Nu de politiek ook de verrekte koeienboeren spuugzat zijn worden die bruut wakker en zijn stomverbaast. Wij zijn het de knuffelboeren maar de politiek is lomp en zet ze vuil aan de kant van de weg. Kippenboeren en de pelsdierhouders weten het ook al. Bioboeren nog niet maar ook die worden een keer als ongewenst bestempelt. Het platteland is van de samenleving en het op deze manier in handen krijgen is het goedkoopst.

 • alco1

  "Onrechtmatigheden".

 • koestal

  De kleine linkse partijen oa. de CU doen hun best om zoveel mogelijk boeren weg te krijgen,dit fraudeverhaal kwam hun goed pas,al waren het maar weinig onregelmatigheden

 • schooteind1

  De analyse van Dirk Strijker is helemaal juist, gewoon geen speld tussen te krijgen.
  Mw. Schouten is te trots om haar vergissing toe te geven. Dat ze met deze vergissing veel schade heeft berokkend laat haar koud. Kortom een waardeloze minister. Erger dan van Dam kan niet meer, zo heb ik lang gedacht. Tja..ook ik kan me vergissen.

 • Henk.visscher

  Helemaal met Dirk Strijker eens, maar je hoort weinig uit boerenland, door nu niets te doen lok je uit dat men in Den Haag gewoon door gaat op de ingeslagen weg, waarom horen we zo weinig omdat iedereeen het veel te druk heeft met eigenbelangen.

 • Henk.visscher

  e heeft er ook niet echt spijt van, want dan zou ze de pilot kringwijzer ook weer door laten gaan

 • Noordam2

  Dirk Strijker heeft gewoon gelijk, evenals Henk die vind dat "we"ons meer moeten laten horen. Waarom gebeurt dat niet? Het lijkt een aardige jonge vrouw, die geef je wat krediet blijkbaar. Jammer genoeg staat ze onder invloed van een partij die net zoveel opheeft met de huidige boer als mijn hond met de kat van de buren! Toch maar meer onze stem laten horen!

 • Henk.visscher

  Het politieke landschap is versnipperd, het word tijd voor een boerengezondverstandpartij, de BGVP, je ziet aan de partij voor de dieren dat een paar zetels genoeg zijn om veel invloed uit te oefenen.

 • boer drenth

  Ze kunnen allemaal wel denken dat de minister het helemaal verkeerd deed . Maar er waren wel weer flinke overtredingen . Niet waar het op leek , maar ze waren er wel weer. De veehouders worden wel weer wakker geschut. De boel goed op orde hebben ,dat is de regel. Succes.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.