Redactieblog

2 reacties

‘Niet besparen op kwaliteit ruwvoer’

Ondanks de ruime ruwvoerpositie blijft het zaak om de ruwvoerkwaliteit overeind te houden.

Maximaal voerrendement van eigen land. Het is een basisvoorwaarde voor een goede nutriëntenbenutting en productie van het vee. Alleen daarom al moeten alle pijlen gericht zijn op optimalisering van de kwaliteit van het ruwvoer. Voor intensieve, maar ook voor extensievere bedrijven waar in de regel ruwvoer zat is, blijft het raadzaam om aan de ruwvoerkwaliteit te blijven werken.

Niet besparen op kwaliteit ruwvoer

Iedereen kent de gouden regels: onkruid en mollen bestrijden, slepen, rollen, wiedeggen, doorzaaien of vernieuwen, en tijdig maaien. Met veel voer op het erf is er wellicht de neiging om een aantal van die gouden regels in het kader van drukken van de kosten niet uit te voeren. Toch is dat een verkeerde besparing, die in een later stadium tot meer kosten leidt. Natuurlijk speelt het weer daarin een rol, maar als het wat meezit en de gouden regels zijn uitgevoerd, staat niets een goed groeiseizoen in de weg.

‘Waarom zou je altijd alle land alleen maar benutten voor ruwvoerproductie?’

En als er dan toch al meer dan voldoende voer is, staan er andere opties open. Velen zijn vastgeroest in gebruik van land voor de winning van graskuil en snijmais. De laatste paar jaar is duidelijk dat er meer geëxperimenteerd wordt met winnen van verschillende vormen van krachtvoer van eigen land. Waarom zou je altijd alle land alleen maar benutten voor ruwvoerproductie?

Voederbieten zijn bezig aan een comeback. Hier worden Limousin-stieren gevoerd met bieten. - Foto: Henk Riswick
Voederbieten zijn bezig aan een comeback. Hier worden Limousin-stieren gevoerd met bieten. - Foto: Henk Riswick

Voederbieten maken een rentree

Winnen van eigen krachtvoer kan door gras te laten drogen en als brok terug te ontvangen. En voederbieten maken een soort van rentree. De moderne veredelde voederbiet brengt zo maar een hectareopbrengst van 100.000 kilo op; vorig jaar zelfs ruim daarboven.

‘Elke kilo krachtvoer van eigen land scheelt een kilo aankoop bij de brokkenboer’

Alleen de maiskorrel oogsten

Ook zijn er kansen voor maistelers door alleen de korrel te oogsten in plaats van inkuilen als snijmais. Dat voorbeeld toonde een veehouder uit Barchem twee weken geleden in Boerderij. Ontsloten graan is nog een voorbeeld van krachtvoer, waarvan het graan ook van eigen bodem kan komen. Dan zijn er nog de eiwitrijkere krachtvoerachtige teelten als veldbonen of soja.

Experimenteren met ruwvoer

Toegeven op de gouden regels levert vermindering van ruwvoeropbrengst en kwaliteit. En juist bij kwalitatief goed ruwvoer of een ruwvoeroverschot is er de mogelijkheid om eens te experimenteren met een van deze oude en/of nieuwe krachtvoerachtige teelten. Want elke kilo krachtvoer van eigen land scheelt een kilo aankoop bij de brokkenboer.

Laatste reacties

  • Piloot

    De belangrijkste reden om geen andere gewassen te gaan telen is de onmogelijke regel van 80:20 (in de praktijk vaak 82:18 om aan de veilige kant te blijven) verhouding gras:bouwland als je derogatie binnen wil halen. En grasbrok is vaak zo duur dat het ook niet rond te rekenen is.

  • koestal

    Er ligt ook nog genoeg overjarig kuilvoer bij de veehouders

Of registreer je om te kunnen reageren.