Boerenblog

12 reacties

‘Heksenjacht op de melkveehouderij’

Geen tweelingfraude maar I&R-onvolkomenheden. De jacht op de melkveehouderij is geopend.

Het varkenshok van Van Dam is nog niet uitgemest. Had ik eerder al gezegd dat daar nodig de bezem doorheen moest, ontstaat er een nieuwe anti-melkveehouderijhype over de tweelingfraude. Ik noem het maar een HalbeSwalbe in Den Haag. Iedere zichzelf respecterend persoon daar heeft er wel zijn mening over.

‘Alleen SGP en CDA twijfelden bij ‘fraude’, de rest, ook het bestuurlijke agrokader, liep achter de NVWA aan’

Royeren

Normaliter heb je in een democratie dan nog het zelfreinigend vermogen van de gerede twijfel. Dit geldt bijna niet meer voor de boeren. Alleen de SGP en het CDA hadden twijfels over de conclusie ‘fraude’. De rest van de politieke partijen en het gehele bestuurlijke kader van de agrosector liep achter de NVWA aan. Nee, dan de eigen verenigingen. Leden die fout zijn, worden geroyeerd. Not done! Je moet juist staan voor de mensen die jij vertegenwoordigt. Je hoeft geen leden te royeren. Ze zeggen hun eigen lidmaatschap wel op als hun voorzitter er zo in staat.

Verschil tussen papier en praktijk

Dat de fraude op deze manier opgepakt wordt, maakt mij duidelijk dat het verschil tussen papier en praktijk wel heel erg groot aan het worden is. Een sector gekenmerkt door ondernemers die 24 uur per dag klaarstaan voor hun dieren. Zeven dagen per week vol inzet leveren. Werkweken met meer dan het dubbele aantal uren dat de gemiddelde ambtenaar maakt tegen een uurloon van het halve minimumloon. Dan schieten mij voor hen die de fraude zo oppakken maar een paar steekwoorden te binnen: schofterig, asociaal, onder de gordel. Ik vraag me af of ik ze nog wel serieus kan nemen.

‘Is er sprake van valsspelen of is het onbekendheid met de nieuwe regels?’

Spelregels

We gingen in 2017 van een volumebeperking naar stukbeperking. De spelregels die 30 jaar golden, waren overboord gezet. Niemand had ervaring met de nieuwe spelregels. De overheid niet, noch de belangenbehartigers, bedrijfsleven en de melkveehouders. Om op deze manier de spelregels duidelijk te maken is wel het spelen van een heel zwakke kaart. Het is alsof je met zijn vieren om tafel kaart, maar niemand weet welk spel er wordt gespeeld. Is het klaverjassen of is het pesten? Voor allen de eerste ronde van een nieuw spel, niemand heeft ervaring. Is er sprake van valsspelen of is het onbekendheid met de nieuwe regels?

Fosfaatdiscussie

In mijn beleving was er gewoon sprake van falend beleid. Als mijn personeel een fout maakt op de boerderij dan heb ik fout gemanaged. Klopte de taakomschrijving niet? Was het protocol niet duidelijk? Of in het ergste geval: is er sprake van menselijk falen of opzet? Nu zijn 2.100 melkveehouders schuldig tot het tegendeel is bewezen. Hieruit blijkt wel dat het bestuurlijk kader van de sector wegzakt in de stront. Dat probleem is groter dan de gehele fosfaatdiscussie.

Er komen in Nederland geen staarten meer bij, maar deze tweelingfraude, nee, I&R-onvolkomenheden krijgen nog wel een heel lange staart.

Laatste reacties

 • Hlv123

  Wat een Calimero gedrag weer. Je bent ondernemer toch ? niet piepen dan als je wat meer en langere dagen moet werken en de boekhouding goed voor elkaar moet hebben. Altijd maar klagen op de politiek als iets je niet zint maar diezelfde politiek moet wel netjes de premies en subsidies overmaken.

 • jeannettedekker1

  De reactie van hlv123 is wel heel moeilijk te ontleden.

 • Jaap39

  Hlv123, u weet werkelijk niet wat er speelt in de sector. Piepen van melkveehouders? Wordt tijd dat ze nog veel harder te keer gaan. Als we zo doorgaan komt er geen opvolging meer, familie bedrijven kunnen we wegschuiven, kan zuivel geïmporteerd gaan worden over jaartje op 15. Is dat de hele opzet?

  En over die subsidies waar hlv123 het over heeft, schaf die maar af, heeft enkel een prijsdempend effect, zodat voedselpakket voor consumenten goedkoop blijft. En toch voldoende aanvoer kunstmatig gegarandeerd wordt. Haal je subsidie eraf, komt er veel minder zuivel en wordt alles schreeuwend duur. Beetje respect hlv123 voor melkveehouderij kan geen kwaad. Mocht uzelf toevallig veehouder zijn dan heb je er verdomd weinig van begrepen.

 • Jaap39

  Goed verhaal trouwens heer Schouten.

 • Henk.visscher

  Goed verhaal en Hl;v123, we hoeven die subsidies niet, laat ons ondernemen en laat mensen die daar geen verstand van hebben en dat worden er steeds meer er zich niet mee laten bemoeien.

 • piet p

  Niks meer aanvragen hebben ze je ook niet meer in de tang.

 • alco1

  Reactie 1 van Hlv 123 laat weer zien met wat voor ongelofelijke domme mensen wij van doen hebben.

 • H.Grotenhuis1

  # alco1
  Van een gefrustreerde ambtenaar die zo nu en dan ook Boerderij leest kun je zoiets verwachten, verder geen aandacht aan schenken.

 • wmeulemanjr1

  Schreeuwen dat alle subsidies per direct afgeschaft (en we ze niet willen) moeten worden is wel heel kortzichtige domme praat.
  'Voorgangers' RFC verkondigen ook steeds dat het melkgeld te hoog was in 2017, waar wil je zonder subsidies dan extra geld mee verdienen?

 • alco1

  @Meuleman.
  We zullen het nog een keer uitleggen.
  Subsidies worden verrekend in de kostprijs, dus het product wordt voor de consument goedkoper.
  Dat wij niet zonder kunnen is ook de realiteit.
  Als er gepleit wordt voor afschaffing van subsidies zal dit internationaal moeten geschieden, anders snijdt je jezelf in de vingers.
  Maar waar het om gaat is om de consument bewust te maken dat subsidies een goedkoper consumenten product oplevert en dat wij aan handen en voeten gebonden zijn door die subsidies, omdat we niet zonder kunnen

 • mtseshuis

  Klopt @Alco, en ze zullen nooit afgeschaft worden, want dan komen er vooroorlogse toestanden met onbetaalbaar voedsel.. Maar die ambtenaar hlv123 (want dat is hij) begrijpt dat toch niet, want van mij mogen morgen alle subsidies er wereldwijd af!. Ook graag stoppen met opkopen van melkpoeder, laat de markt z'n werk doen!
  En, Pieter Schouten, goed verhaal, zo is het en niet anders! We zullen er echter niks meer van horen, totdat er ineens een totaal dichtgetimmerd I&R systeem onthuld wordt met allerlei kostenverhogende toeters en bellen, die we zelf mogen betalen. Achter de schermen zijn LTO, NZO, NMV en LNV er vast al mee bezig, denk aan verplicht oorbiopten insturen (plan Bleker), direct melden binnen uur na geboorte, extra controle enz enz.

 • 344412

  Landbouwsubsidies zijn inderdaad consumentensubsidies. Beleid gericht op koopkracht en lage inflatie. Boer schiet er niks mee op.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.