Redactieblog

2 reacties

‘Dubbeldoelkoe is terecht weer hip’

De dubbeldoelkoe is een prachtig voorbeeld van lokale kringloop. Er kan geen vleesloze week tegenop.

Hoewel ook wij een drachtige dame hebben lopen die ouder is dan 27 maanden, zijn we niet geblokkeerd geweest. Eigenlijk had ze al eerder weg gemoeten, maar de stier bij de pinken heeft toch voor elkaar gekregen wat ons na zes keer insemineren niet was gelukt.

Ze was vast een prima koe voor de slacht geweest. Knap in conditie en gevoerd met eigen gras en mais. Wij houden wel van een lekker stukje lokaal rundvlees. Als ik niet op tijd ben voor de slager, zal ik bij de supermarkt nooit een Argentijnse biefstuk halen. Nog los van het feit dat ik doorregen vlees veel lekkerder vind, kun je ook gewoon Nederlands vlees kopen.

Nationale week zonder vlees een taak van het ministerie?

Toen het ministerie van LNV vorige week twitterde over de nationale week zonder vlees, viel ik van mijn stoel van verbazing. Is dit een taak van het ministerie? Vervolgens kwam onze jongste cowboy thuis uit school met het wekelijkse Nieuwsbegrip over hetzelfde onderwerp. Dé manier om groeiende kinderen te hersenspoelen. Want een dagje geen vlees is goed voor het milieu en het voer telen voor dieren kost veel water en land.

‘Vleesloze week is dé manier om groeiende kinderen te hersenspoelen’

Blijkbaar groeit plantaardig voedsel van niets, is de kwaliteit van de eiwitten vergelijkbaar en kunnen mensen prima gras verteren, vrij vertaald. Onze 9-jarige zoon was zo bijdehand geweest om te vertellen dat het allemaal iets anders in elkaar steekt.

De dubbeldoelkoe is weer hip

Op nog geen kilometer van ons huis worden Nederlandse melkkoeien afgemest. Na hun melkproductieve leven worden ze nog enige tijd gevoerd met een uitgebalanceerd dieet dat zorgt voor een goede spier- en vetaanzet en een constante kwaliteit vlees. De meeropbrengst is win-win voor de melkveehouder en de afmester, maar vooral is dit een prachtig voorbeeld van lokale kringlopen. De dubbeldoelkoe is weer hip, en terecht!

Het is inmiddels zo dat de afmester aan de vraag naar zijn vlees niet kan voldoen, omdat de aanvoer van koeien te laag is voor de grote belangstelling vanuit de horeca. Het vlees proeven is dan ook een belevenis; na de slacht laten ze het enige tijd rijpen en daar kan geen Zuid-Amerikaans of Iers lapje tegenop, laat staan een nationale week zonder vlees. Er is alleen nog wat meer bekendheid onder melkveehouders nodig.

Laatste reacties

  • koestal

    Claudia,ze zijn op het ministerie ook al gehersenspoeld,boeren mogen geen soja gebruiken in hun veevoer,maar burgers mogen wel voedsel met soja consumeren,dan is het wel goed in de vegakroket !

  • landboer

    Idd worden kinderen op school totaal verkeerd voorgelicht/gehersenspoeld ,lesboeken lopen hopeloos achter ,kippen worden bijv. nog steeds gehuisvest in een legbatterij enzovoorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.