Redactieblog

10 reacties

‘De Nieuwe Wildernis: geconditioneerd creperen’

Minister Schouten zou eens even een goed gesprek moeten aangaan met Staatsbosbeheer over de Oostvaardersplassen.

Ik heb de film gezien: De Nieuwe Wildernis – Grote natuur in een klein land. Waanzinnig mooie opnames van de zich ontwikkelende natuur in de Oostvaardersplassen. Veel mooie momenten over voorjaar, wisselende jaargetijden, geboorte van nieuw leven, enzovoort. Ook de ontroering van een laat geboren veulentje dat het moeilijk had. Maar toch, ik ging naar huis met een gevoel van waardering over wat daar in polderland als natuur groeit. Ook ben ik in het gebied op excursie geweest, heb de uitkijktoren bezocht en de konikpaarden en de damherten in groten getale gezien, dat was in september.

Verwrongen ideeën

Oostvaardersplassen, 5.600 hectare natuurgebied, waarvan de helft water en de andere helft begroeid, daar kan worden gegraasd. Op die 2.800 hectare lopen dan wel 5.000 dieren. Staatsbosbeheer (SBB) beheert dat terrein – althans, behoort dat te doen – met hedendaagse opvattingen.

Maar SBB heeft verwrongen ideeën over de inrichting van het gebied. Wanneer er voedselschaarste is, eind (winter)seizoen, dan geldt voor de dieren het recht van de sterkste. En dan mogen er veel creperen van de honger. En dat laten verhongeren maakt ons allen, behalve een paar SBB‘ers, zo enorm boos.

Logisch dat ook veel boeren zich bemoeien met het lot van deze dieren. Geconditioneerd creperen, wat Staatsbosbeheer modern beheer noemt, hoort niet in Nederland thuis. SBB maakt het nog erger door aan te geven dat het deze maand wel gaat bijvoeren, met weerzin en onder protest.

Schouten mag optreden

Ik vind dat landbouwminister Carola Schouten nu wel eens mag optreden in plaats van de I&R-onregelmatigheden onnodig groot te maken en dat ook nog proberen overeind te houden. De minister zou eens even een goed gesprek moeten aangaan met haar SBB.

Dit SBB-gedachtengoed staat symbool voor hoe er bij deze club onmaatschappelijk wordt gedacht. Zo van: wij weten wat natuur is, wij weten hoe we dat moeten beheren en de anderen mogen toekijken. De grazers van de Oostvaardersplassen gewoon elk jaar uitdunnen tot een omvang die de 2.800 hectare kan dragen. Zit het tegen, dan gewoon bijvoeren. Het vlees kan prima voor consumptie worden verkocht. Zo’n beheeraanpak moet je gewoon niet willen, ook niet voor ganzen, vossen, dassen, bevers, zwijnen en wolven.

De natuur kan zo waanzinnig mooi zijn!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Kan.

 • alco1

  In alle natuurfilms krijgt de prooi geen identiteit.
  De is de grote misleidende truc.
  Zo kunnen zelfs oorlogsfilms als sensatie gebracht worden.

 • Gerrit Lammertink

  Dr moet maar eens een commissie wijze boeren een advies uit gaan brengen vind ik!
  JC woont er dichtbij en jij Jan kan ook wel tijd vrijmaken hiervoor, ik ben er ook wel voor te porren! Maar asjeblieft geen verbindingszone naar Veluwe!! Er is al genoeg boerenland verkwanseld, straks hebben de mensen niet eens genoeg te eten omdat die dieren alles kaalvreten want binnen tien jaar is de populatie zo gegroeid dat ook de Veluwe kaal is

 • ENDE902

  Ik dacht eerst dat Jan met de "De Nieuwe Wildernis" ons aller overheidsapparaat bedoelde, maar het gaat wederom over OVP.

 • Hindrik66

  Kleine correctie van Weperen, het zijn geen dammen maar edelherten, althans het zouden EDELherten moeten zijn

 • mtseshuis

  Goed verhaal Jan, maar je zult van Carola niks horen, want de OVP is een linkse hobby met linkse beschermheiligen, zelfs de PvdD komt niet verder dan Bleker verketteren dat de verbindingszone naar de Veluwe er niet gekomen is door zijn bezuinigingen.... Dit zijn volgens de PvdD geen dieren kennelijk..

 • koestal

  Het is een erfenis van oud CDA minister Verburg die heeft dit plan bedacht en laten goedkeuren door een buitenlandse commissie,Ze moet nu voor de FAO van de Verenigde Naties de hongersnood in Afrika bestrijden ,het zal er wel op neer komen dat ze eerst haar eigen zakken vult !

 • Dirk,

  Het vlees mag en kan zeker niet in nederland voor consumptie worden aangeboden ,omdat de wet dit verbied , dedieren zitten niet in het I&R systeem ,en daarbij zou het concurrent zijn voor vleesveehouders ,die geen Cao loon genieten ,zoals de beheerders van de oostvaardersplassen

 • koestal

  Goede cao voor de boswachters,daar zal niks aan mankeren,maar de dieren hebben geen rechten !

 • koestal

  Moderne kampbewaarders in groene uniformen net als in WO2 met geweren,de geschiedenis herhaalt zich,wir haben es nicht gewusst !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.