Redactieblog

12 reacties

‘Boer moet ook een sociaal leven kunnen hebben’

Het gezinsbedrijf van de toekomst is een familiebedrijf. Mét ruimte voor een sociaal leven.

Het gezinsbedrijf in de toekomst. Dat hield ons vorige week bezig. Dr. Henk Oostindië van de Wageningse Universiteit gaf er een interessant interview over. Hij constateerde dat de samenleving wil dat het gezinsbedrijf blijft.

“Wat is dan een gezinsbedrijf?”, vraagt Hanna zich af.”De boer en boerin, samen ploeterend met een zoon op het bedrijf? Altijd aan het werk en met weinig contacten in de maatschappij omdat er geen tijd voor is? En te weinig inkomen om er hulp bij in te schakelen?”

Boerenbedrijf van de toekomst

“Dat is niet mijn gezinsbedrijf”, reageert Hans meteen.”Kijk naar familiebedrijven. Die zijn ook begonnen als gezinsbedrijf, waar ze allemaal meewerkten. Toen ze groeiden, werden het familiebedrijven. De familie had nog wel de leiding en werkte mee op allerlei terreinen, soms alleen als financier. Maar ze hadden werknemers om zelf ook een verantwoord sociaal en maatschappelijk leven te hebben. Zo zie ik het boerenbedrijf van de toekomst ook.”

‘Een bedrijf van alleen de boer met wat hulp van de rest van het gezin blijft te klein’

Ik ben het eens met beide. Een bedrijf van alleen de boer met wat hulp van de rest van het gezin blijft te klein. Men kan niet voldoende meegaan met de nieuwe dynamiek van de tijd. Dat betekent actief zijn in maatschappelijke organisaties, lid worden van sportverenigingen en vakantie nemen. Kortom, gewoon kunnen doen wat zoveel mensen graag doen, en dus ‘erbij horen’. Als we dat niet doen, raken we steeds meer geïsoleerd. Dat accepteren wij nu nog, maar de boer van de toekomst niet.

“Wat is dan een gezinsbedrijf?”, vraagt Hanna zich af.”De boer en boerin, samen ploeterend met een zoon op het bedrijf? Altijd aan het werk en met weinig contacten in de maatschappij omdat er geen tijd voor is? En te weinig inkomen om er hulp bij in te schakelen?” - Foto: ANP
“Wat is dan een gezinsbedrijf?”, vraagt Hanna zich af.”De boer en boerin, samen ploeterend met een zoon op het bedrijf? Altijd aan het werk en met weinig contacten in de maatschappij omdat er geen tijd voor is? En te weinig inkomen om er hulp bij in te schakelen?” - Foto: ANP

Boer moet vervanging hebben

Die moet niet altijd voor het melken thuis hoeven te zijn. Die moet ook kunnen bellen dat hij wat later komt, of wegblijft. Die moet ook zijn kinderen naar het sporten kunnen brengen, ook als het bedrijf om arbeid vraagt. Er moet vervanging en financiële ruimte voor zijn om dat te doen.

“In mijn ogen is zo’n familiebedrijf de opvolger van het huidige gezinsbedrijf”, zegt Hans. “Ik kan me best voorstellen dat we 800 koeien hebben met een aantal medewerkers. Maar ons er als gezin en familie wel helemaal bij betrokken voelen. Dat zal de toekomst zijn”.

Daar zijn Hanna en ik het helemaal mee eens.

Laatste reacties

 • frl

  De laatste keer dat ik vrij was van melken , is al weer ruim twee jaar geleden.
  Maar ik melk nog steeds met plezier, de één heeft ook meer behoefte aan om er er even uit dan de ander.

 • brutus71

  Tja in Groningen had je ook veel herenboeren met een meid en een knecht en wat isdaar van terecht gekomen.

 • koe123

  met 800 koeien kan dat allemaal maar met 100 daarnaar toe lijkt mij onmogelijk
  van gewoon melken kun je nooit vreemde arbeid betalen

 • a van Gerwen

  Dan zullen eerst de rendementen moeten verbeteren om een bedrijf op te kunnen zetten zoals vergaderboer wil. ook vraag ik me af voor hoeveel bedrijven van bijv 800 koeien er plek is in nederland. niet veel denk ik.

 • deB.


  Kortom, een langzaam doodbloedende sector.
  Als je met 100 mk niet eens wat vreemde arbeid kan betalen, is het diep en diep treurig gesteld op de bedrijven. M.a.w jezelf kapot werken, houdt niet lang stand, is het 10 of 20 jr daarna houdt het op.

 • landboer

  Als je daar naar toe wil is er maar 1 oplossing :samenwerken zoals Novifarm , maar in de akkerbouw gaat dat veel makkelijker dan met melkkoeien.

 • raymond

  Let eens op bedrijven met ruim of beperkt land, matig of goed verkaveld; kardinaal verschil in arbeids structuur. Of concreet; greppelen, bemesten, slepen, kunstmeststrooien, pinken weiden, pinken tellen, melkkoeien weiden, melkkoeien ophalen, maaien, schudden, wiersen, inkuilen, bemesten, kunstmeststrooien, sloten schonen, greppelen. oja nog melken ook.
  Logisch dat intensieve boeren meer in besturen zitten.

 • Attie

  Hans gaat zijn Amerikaanse ervaring hier in praktijk brengen?
  Zat er waarschijnlijk toch wat in de 'koffer'.

 • euvelgoor

  800 koeien aar is maatschappelijk hier in de achterhoek totaal geen draagvlak voor,
  het is ook maar net hoe je het organiseeerd en wat jezelf wil.

 • Timpelsteed

  Wat een vreselijk denigrerend artikel! Je zou een boertje bijna als mens gaan zien. Alsof iedereen niet zelf die keuze heeft en er geen 'gewone' burgers zijn die andere keuzes maken dan maatschappelijk 'gewenst'.

 • koestal

  Of aan het werk in het bedrijf en de overige tijd de administratie doen ,hoezo sociaal leven ?

 • farmerbn

  Elke boer heeft omzet dus geld om uit te geven. De ene boer heeft grond gekocht en dus een dikke hypotheek en kan geen personeel betalen. Een andere is gek op mechanisatie en koopt veel en vaak machines. Ook die boer moet zelf veel uren maken omdat er geen geld is voor personeel. Weer een ander besteedt wel een gedeelte van zijn omzet aan personeel en is daar blij mee. Het zijn echt de vrijwillige keuzes ven de boer.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.