Redactieblog

13851 x bekeken 23 reacties

‘30% van de boeren gaat stoppen. Nou en?’

Wat zijn we weer somber over de toekomst. Vorig jaar met de hoge melkprijzen was het hosanna, nu geven Wageningse onderzoekers aan dat veehouders er erg somber over zijn.

Jammer, want zo slecht is het nu niet en ik zie ook wel perspectief. Als je dat niet ziet, kun je maar het beste stoppen, want de boel brengt nu stevig geld op. Grond is duur en met het cadeautje van de fosfaatrechten erbij kun je best veel geld op de bank krijgen.

De somberheid onder boeren wordt ook gevoed door DLV Advies en Rabobank. Niek Groot Wassink van DLV Advies voorspelt met droevige blik dat tussen nu en tien jaar 30% van de boeren gaat stoppen.

‘Nou en?’,denk ik dan.

Het is helemaal niet erg dat er zoveel boeren stopen. Ruim de helft van de boeren is ouder dan 55 jaar. Meer dan 20% is zelfs 65-plus, terwijl in ons land nog bijna duizend 80-plussers aan het roer staan. Is het een wonder dat die er de komende jaren een punt achter zetten? Ik denk het niet. Het is zelfs wenselijk.

‘Gewoon de melodie van de tijd: oud gaat en jong komt’

Stoppende boeren maken ruimte voor de blijvers. Die kunnen uitbreiden en het bedrijf klaarstomen voor de toekomst. Gewoon de melodie van de tijd: oud gaat en jong komt. Een volkomen normale ontwikkeling en het heeft geen enkele zin dat DLV Advies en Rabo daar somber over doen.

Eigenbelang van Rabobank

Ik vraag me af of het eigenbelang van Rabobank hier ook een rol speelt. De bedrijven, die gaan stoppen, zijn toch de wat oudere boeren. Die gaan vaak niet meer gebukt onder een forse schuldenlast. Het zijn voor de bank risicoloze klanten.

Als ze stoppen, nemen ze hun vermogen mee buiten de landbouw. De blijvers, die de grond overnemen, zullen bij de bank aankloppen voor geld. Niet allen zijn even kapitaalkrachtig en Rabo zal vaker tot de grens moeten gaan met de financiering. De afdeling Bijzonder Beheer zal het drukker krijgen en de bank loopt meer risico. Welnu, daar hebben we de bank toch voor?

‘Het ondernemerschap van de boeren zal een grotere rol spelen’

Minder goede boeren zullen eerder afvallen

Nee, ik ben niet somber over de toekomst. Het zal een mix zijn van goede en slechte jaren. Het ondernemerschap van de boeren zal een grotere rol spelen. De minder goede boeren zullen eerder gaan afvallen, dan de betere. Dat was zo en dat zal ook zo blijven. En dat de 65-plussers afscheid nemen, is in het hele bedrijfsleven zo. Waarom niet in de landbouwsector?

Kunnen ze zich niet vermaken in hun vrije tijd? Zijn ze zo verknocht aan het werken op de boerderij dat ze denken er niet zonder te kunnen? Dan wordt het nog meer de tijd om net als alle anderen in de maatschappij te gaan genieten van de geneugten van een nieuw leven. Bijvoorbeeld bridgen of op de golfbaan. En natuurlijk een paar keer per jaar op vakantie.

Als je je hele werkzame leven zaait, moet je ook een keer gaan oogsten. Vooral als je 65-plus bent. Maar gelukkig ben ik nog niet zover….

Laatste reacties

 • françoise

  klaar stomen 50 jaar geleden gestart 14 ha nu 500 nog altyd aan het klaar stomen

 • Zuperboer

  francoise, qu'est-ce que tu dis?

 • jfvanbruchem1

  vergaderboer weet het goed voor een ander, uit het laatste zinnetje blijkt dat hij voorlopig ook nog niet op de golf baan loopt.

 • steenderen

  30 % in 10 jaar is 3 % per jaar die stopt . Dit is Altijd al zo geweest . Dus niks nieuws onder de zon

 • pinkeltje

  Hoeveel winkeliers zijn er al gestopt en gaan er nog stoppen?

 • farmerbn

  Zoals vergaderboer al aangaf gaan veel risicoloze boeren van de Rabo stoppen en krijgt de Rabo daar risicovolle voor terug. Dat is niet leuk voor de Rabo. DLV krijgt minder klanten en dat is niet leuk voor DLV. Stoppers zijn dus niet leuk voor bedrijven die van de boeren eten. Ze hebben gelijk maar daar geeft een blijver niks om.

 • cornelis 22

 • Attie

  Meer stoppers is meer aanbod van grond en productierechten, dus lagere prijzen.
  En dat is hard nodig met melkprijzen die gemiddeld al 30 jaar het zelfde zijn!

 • massy

  Ben maar blij dat je kunt stoppen er zijn er genoeg die dat de eerste 20jaar nog niet kunnen en die wens ik heel veel succes.

 • farmerbn

  Attie, je kunt niet hoge melkprijzen én lage grond en productierechten hebben. Het is het één of het ander. Ik hoop op hoge melkprijzen want wij hebben hier geen productierechten en al een lage grondprijs.

 • huisvader

  FarmerBN Rabo en andere vermogensbeheerders staan met raad en daad bij om het kapitaal van de stoppers te beleggen , lekker vrijblijvend provisie pakken .
  Het is net als monopoly de bank wint altijd .

 • koestal

  Wees maar blij dat je nog kunt stoppen en niet tot aan je strot in de schuld staat bij de Rabobank,want dan heb je ook niets meer te vertellen ,dan ben je gewoon de slaaf van de bank en zuivelfabriek

 • Attie

  Precies farmerbn, niemand heeft fosfaatrechten alleen de NL boer, en daarom moet de blijver vooral rustig blijven. Stoppers komen er genoeg, iedereen komt aan de beurt!

 • info36

  Een ding is zeker. Vergaderboer voelt zich heel wat. Dat komt met elke column van hem naar voren. Is hij in het verleden ook niet uitgekocht of zo. Het lijkt er wel op gezien zijn gedrag.

 • dre v Helmond

  Als vergaderboer nog lang geen 65 is is hij al vroeg begonnen .zijn zoon Hans boerde jaren in America . Ik word snel oud maar vergaderboer en zijn Hanna leven een stuk langzamer .Maar het leest goed en hij probeert toch een boodschap over te brengen. En Brabantse Hanna is ook nog piepjong zo lijkt het. Ik zou de schrijver en Hanna we eens een hand willen geven !

 • Mfb

  Als je er gewoon voor zorgt dat je bij een melkprijs van 32 cent je schuld in minder dan 20 jaar af kan lossen kan je zonder zorgen stoppen op je 65-ste. Of misschien nog wel eerder want hoe jonger je stopt hoe langer je nog kan genieten van nog steeds de boerderij als je een opvolger hebt maar ook van andere leuke dingen.

 • farmerbn

  Precies Mfb, zonder schuld hoef je maar een ton of vier melk te hebben. Zeker als je genoeg grond hebt. Maar bedrijven die van je eten willen meer omzet dus jutten je op om te groeien en je in de schulden te steken. Groeien is te duur in Nederland. Koop je veel land dan krijg je zoveel schuld dat je opvolger nog bezig is om het af te lossen (overnamebedrag hoog). Groeien zonder grondaankoop is ook niks.

 • Attie

  Info36, meen dat Vergaderboer een keer schreef dat hij (deels) melkquotum en koeien verkocht, en een nieuwe stal ging bouwen.
  Die stal zat waarschijnlijk tijdig vol....
  Maar ja, daar ben je dan ook Vergaderboer voor!

 • moi !

  In ons Neoliberale maatschappij die feitelijk te ver is doorgeschoten , was dit te voorspellen. Een andere vraag is of dit wel zo gezond is voor ons democratie. Ik ben niet van mening ,als deze 30 % is afgevallen het voor de rest van de boeren beter gaat. Er moet de boeren meer perspectief aangeboden worden.

 • gerben5

  Golf en meerdere keren op vakantie? Dacht dat hij niks mee kreeg van Hans. Of kan vergaderboer daarom nog niet stoppen?

 • Henk.visscher

  Onder die 30 procent zitten ook meer dan genoeg boeren, die graag door zouden willen gaan of hebben een opvolger die het bedrijf graag zou overnemen het is dieptriest dat door het wanbeleid dit niet meer kan.

 • koestal

  Dat is de wens RABBO en DLV

 • koestal

  Iedereen gaat een keer stoppen

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.