Boerenblog

6 reacties

‘Veehouders worden uitgekleed bij IBR-BVD’

Ik geef jaarlijks € 7.500 uit om vrij te blijven van IBR en BVD. Ik ben blij met een gezamelijke aanpak, maar druk dan ook gezamenlijk de kosten!

Eind vorig jaar was er een opvallende advertentie voor het BVD-vaccin Bovela. Een man stond naakt in de stal met de vraag: ‘Loopt u ook onbeschermd in de stal?’ Later kreeg de veehouder een schots rokje aan. Bloot was kennelijk wel erg bloot. Bij mij kwam een andere gedachte op: de boeren worden uitgekleed door de farmaceuten.

Geen bestrijdingsprogramma

In december heb ik weer geënt tegen IBR en BVD. Dat kostte me € 4.500. In het voorjaar moet een deel weer geënt worden. Met de Para 10-statusbewaking komt dit voor mij op € 7.500 per jaar, en dat al jarenlang. Ik geef dat geld uit omdat de kans op besmetting te groot is, want 5% van de vrije bedrijven wordt jaarlijks herbesmet. De tweede reden is dat we tot nu toe geen bestrijdingsprogramma hebben, waardoor een op de drie collega’s het niet nodig vindt om hun vee vrij van deze ziekten te maken.

‘Het wordt tijd dat we niet langer accepteren om ons door de farmaceuten te laten uitkleden. De zuivel verschaft hen met de verplichte bestrijding een goudmijntje’

Twaalf jaar geploeterd

Per 1 april wordt bestrijding van IBR en BVD verplicht. Een commissie onder leiding van LTO heeft daar twaalf jaar aan gewerkt zonder tot een regeling te komen. NZO, lees FrieslandCampina, verplicht nu tot deelname aan een programma om IBR en BVD te bestrijden. Het is bijna cynisch en komisch dat na twaalf jaar ploeteren LTO nog niks geregeld had en de werkgroepvoorzitter opstapte omdat wat hem betreft de invoering nu te snel gaat.

De klaagzangen zullen de komende maanden wel luiden. Want het is natuurlijk wel erg sneu dat diegenen die nog niks hebben gedaan nu kosten moeten maken. VanDrie Groep verdiende afgelopen jaar weer € 50 per kalf en stalt nog steeds BVD-dragende kalveren op. En het is erg jammer dat de vleesveehouderij nog niet zover is dat ze meedoet.

Volgens Harm Holman zijn de kosten van IBR- en BVD-bestrijding te drukken door regie van NZO en LTO. Foto: Henk Riswick
Volgens Harm Holman zijn de kosten van IBR- en BVD-bestrijding te drukken door regie van NZO en LTO. Foto: Henk Riswick

Farmaceuten maken veel winst

Farmaceuten verdienen verschrikkelijk veel geld en maken misbruik van de situatie. Wij moeten onze kalveren onthoornen met pijnstiller, waar je fors voor moet betalen. Enten met het overigens goede Bovela-vaccin kost € 12 per dosis. Ik schat in: kostprijs iets meer dan een euro, marge 90%. Even googelen en jaarverslagen bekijken geeft inzicht. Zoetis, dat nagenoeg alleen in diergeneesmiddelen doet, zet jaarlijks 4,9 miljard dollar om, heeft een winst van krap 1,3 miljard en geeft aan Research & Development 376 miljoen uit. Boehringer Ingelheim publiceert als familiebedrijf geen jaarverslag. Wel valt te lezen dat het 15,6 miljard euro per jaar omzet, 2 miljard winst haalt per jaar en de uitgaven voor onderzoek 3,1 miljard per jaar zijn. Bij Boehringer betreft het zo’n 80% diergeneesmiddelen. Merck & Co zet bijna 40 miljard dollar per jaar om, waarvan 3,5 miljard aan diergeneesmiddelen (MSD waar Intervet in op is gegaan). De R&D-uitgaven van Merck zijn 10 miljard dollar per jaar. Wat opvalt bij deze farmaceuten: tussen de 12 en 25% winst en allemaal rond de 20% uitgaven aan R&D. Die onderzoeksuitgaven zijn dus geld dat nu verdiend is en besteed wordt om in de toekomst nog grotere winsten te kunnen generen.

Zuivel moet voor boeren in bres springen

Het wordt tijd dat we niet langer accepteren om ons door de farmaceuten te laten uitkleden. De zuivel verschaft hen met de verplichte bestrijding een goudmijntje. Het is dus de zuivel, en misschien ook LTO, die voor de boeren in de bres moet springen. Eis transparantie, faire marges, maak desnoods prijsafspraken, begin een internet actie, sluit de farmaceuten die niet willen uit. Zorg er in ieder geval voor dat de kosten die ik per jaar kwijt ben aan IBR/BVD bestrijding fors lager wordt dan de huidige € 7.500.

Kosten zijn te hoog

Voor mij is het onbegrijpelijk dat een derde van de veehouders nog het nut van verplichte bestrijding niet inziet. Net als met de grote fraudeurs rond mest en kalveren begrijpen deze boeren echt niet in wat voor een wereld we leven. Ik ben blij met de invoering van de verplichting om vrij te worden van IBR en BVD per 1 april, alleen zijn de kosten veel te hoog.

Laatste reacties

 • landboer

  Ik snap niet waarom je vrij wilt zijn van IBR ,als je het niet bent bouwen je koeien er gratis weerstand tegen op....
  Enten tegen BVD is onzin ,laat gewoon elk jaar je aanwas onderzoeken op BVD dragers, blijf je vanzelf vrij ,en kost veel minder.

 • koestal

  Ja hoor ,laat de melkveehouders er maar weer voor opdraaien,we hebben al eerder een IBR AFFAIRE gehad met verplicht spuiten ,waar de koeien alleen maar ziek van werden,wat heeft dat niet gekost en wat voor ellende heeft dat niet verder veroorzaakt ??

 • kloot

  waarom van drie noemen er zijn er toch veel meer die ze opzetten wat een dom signaal

 • Henk.visscher

  Goed artikel, maar ik zou inderdaad als je eenmaal vrij bent, alle kalfjes die je aanhoud door bloedonderzoek controleren op BVD.

 • ghsmale

  Ben al meer dan twintig jaar ibr vrij.
  Zonder enten, dus dat gaat vanzelf.
  Wel moet ik elk jaar betalen voor het papiertje waar het op staat.
  en zo houden we elkaar weer bezig.

 • mtseshuis

  eerst maar eens de kalverhouderij ook verplichten BVD vrije kalveren op te zetten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.