Redactieblog

34 reacties

‘Tweeling-gate is slecht voor de sector’

Het gerommel met de I&R-registratie is heel slecht voor het imago van de sector, schrijft Dirk Strijker.

Veel Russische sporters mogen niet meedoen aan de Olympische Winterspelen omdat ze vals gespeeld hebben met doping, en dat is een heel zware straf voor topsporters. Maar goed ook, want als sportliefhebber haak ik snel af als er vals wordt gespeeld. Daarom kijk ik bijvoorbeeld al jaren niet meer naar wielrennen, omdat het daar aan de orde van de dag lijkt.

Verbijsterend veel fraude

Het lijkt er op dat ook heel wat melkveehouders vals hebben gespeeld met tweeling-gate. Het zou gaan om 7.700 bedrijven, meer dan een derde, bijna de helft zelfs, van alle melkveebedrijven. Ik kan dat nauwelijks geloven en heb daar een reden voor. Er zijn steekproeven getrokken uit de categorieën verdachte (5.700) en erg verdachte (2.000) bedrijven. Bij de eerste groep bleek een derde de I&R-registratie niet op orde te hebben, bij de andere groep vier vijfde. Als die steekproeven echt willekeurig zijn en ‘I&R niet op orde hebben’ ook allemaal echt bewuste fraude is, dan gaat het om zo’n 3.500 bedrijven van de 17.500, dus 20%.

Nog steeds verbijsterend veel, maar toch een aantal dat wat geloofwaardiger klinkt. En die 20% mag wat mij betreft hard worden aangepakt, als er inderdaad bewust gefraudeerd is. Minister Schouten schijnt dat ook van plan te zijn. We zullen zien of ze de aanpak van wielrennen of die voor de olympische Russen gaat volgen. Hoe dan ook, het imago van de melkveehouderij en van de landbouwsector staat er niet mooi op met dit gedoe. En dat terwijl er zoveel mensen hun best doen om dat imago goed te houden.

Ambassadeur voor de sector

Ik ben de laatste tijd veel in Engeland en omgeving en heb daarom een tijdelijk abonnement op de Engelse Boerderij, Farmers Weekly. Daarin vond ik een artikel met 10 argumenten en tips voor boeren om columns in lokale suffertjes te gaan schrijven. Zowel in Engeland als Nederland zijn er heel wat lokale krantjes die graag gratis kopij geleverd krijgen, omdat ze meer in advertenties dan in nieuws doen. Er zijn in Nederland grote aantallen hoog opgeleide boeren die zoiets kunnen. Het belangrijkste argument is dat je een ambassadeur voor de sector kunt zijn. De belangrijkste winst is dat je tegenwicht kunt bieden tegen alle onkunde en onzin die soms over de sector wordt verspreid. In de categorie ‘goede raad’ las ik dat je goed tegen kritiek moet kunnen, en dat je nooit iedereen kunt overtuigen. Dat komt me als columnist heel bekend voor … Wat mij betreft hoeft het overigens niet een lokaal krantje zijn, iets op sociale media is effectiever. Daar zijn in Nederland zelfs uitstekende voorbeelden van, wat dat betreft lijkt de Engelse landbouw een beetje ouderwets.

Dus aan de slag, na tweeling-gate kan de sector wel een oppepper gebruiken. Maar wacht even tot het wat is overgewaaid, want wie geschoren wordt moet stil zitten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  We hebben zo'n krantje met de naam boerderij. Daar zouden boeren van kunnen verwachten dat ze ,in plaats van olie op het vuur gooien, de verdachte boeren uit de wind zouden houden totdat het bewijs is geleverd.

 • gerben5

  Zelfs onze LTO stookt het vuurtje nog even op door te stellen dat de "fraudevaarzen" nu massaal geslacht worden

 • Achso

  Mja, maar de IOC is ook op de vingers getikt door een rechtbank. IOC heeft ook voorbarige en schreeuwerige conclusies getrokken

 • xw

  Dat zou dan een onbetrouwbaar en ongeloofwaardig krantje worden.
  En zulke krantjes willen wij niet binnen onze democratische rechtsorde.
  Dan kunt u beter in het landje van Poetin gaan wonen, beste farmerbn!

 • Misschien is het slimmer waarom dit is gebeurd te achterhalen.
  Geen idee maar zou het bij de bedrijven kunnen zitten die door het jongvee getal klem zaten te zitten en die zagen dat degene die voor de datum jongvee getal alle jongvee hadden geloosd nu toch wel een mooie voorsprong hadden en flink door konden melken? Ook omdat ze vaarzen uit Duitsland haalden om die als koe te melken? Dit werd volgens degene door systeem RVO verkeerd opgekomen in I &R systeem. Lekker niks zeggen en gewoon doormelken. Als anders om was gemeld dan hadden ze wel bezwaar gemeld. Dus daar is ook veel voordeel behaald door degene die hier aan meededen. Als alle spelregels voor iedereen gelijk waren gesteld dan had deze ellende waarschijnlijk niet ontstaan. Bovendien was iedereen natuurlijk bang om geen vee genoeg te hebben als de derogatie niet zou komen, Mevrouw Dijksma had immers geroepen dat er dan geen fosfaatrechten zouden komen. Kortom alle ellende is veroorzaakt door slap beleid van de overheid die teveel naar de LTO heeft geluisterd, waarvan lieden door voorkennis toch steeds een stap voor waren.

 • cornelis 22

  Een nationale en wat narcistisch aangelegde sufferd die het over lokale sufferdjes heeft.

 • alco1

  Alweer zo'n column gebaseerd op naar alle waarschijnlijkheid "fake nieuws."
  Schande!!!!!

 • koestal

  ach ,dat zegt mijn dominee ook al !

 • koestal

  Boeren worden gedwongen om steeds vindingrijker te zijn,de overheid doet dat ook en bedenkt steeds meer regels,waar de boer soms geen weet meer van heeft,het is een doolhof

 • jeannettedekker1

  Dirk had je deze colum al een week eerder geschreven,of heb je de voortgang in deze soap niet gevolgd in Engeland. Als ik jou was geweest had ik even gewacht met mijn conclusies. Ik geloof best dat er bij20% in hetI&R systeem fouten zitten,nu nog de vraag wat voor fouten en wiens schuld is dat!!!

 • alco1

  Dirkie heeft in ieder geval de column van Jan Braakman niet gelezen.
  Ik zou me ook eens wat gaan verdiepen in de reacties.
  Kun je een stuk wijzer van worden.

 • Gijs Gans

  Dirk kijk je nog wel televisie dan,
  De een naar de andere topbestuurder zwendelt in Nederland. Ook orde van de dag.
  Niet alleen bij wielrennen.
  Ga iets nuttigs doen in plaats van stemmingmakerij.

 • el

  Beetje rare vergelijking @ Dirk Strijker, sporters die doping gebruiken en koeien die niet juist geregistreerd zijn!

 • Mfb

  Niets mis met dit artikel van Dirk Strijker. De bewuste fraudeurs moeten keihard aangepakt worden.
  Wij hebben ons keurig aan de regels gehouden en meer dan 30 koeien ingeleverd. De fraudeurs hebben dit niet gedaan en daarmee alle boeren benadeeld die zich wel met frisse tegenzin aan de regels hielden. Een economisch delict dus voor de rechter met deze mensen.

 • jeannettedekker1

  30 koeien ingeleverd,jij hebt je dus wel flink misdragen in 2015. Gelukkig geen fraude.

 • Henk.visscher

  ik heb geen moeite met bovenstaand stukje, het toont aan dat men onjuist met de cijfers is omgegaan, schrijver gaat er vanuit dat het nog lager ligt

 • alco1

  @Mdf.
  Als je alles een beetje gevolgd hebt de laatste week had je kunnen weten dat niemand het voor de fraudeurs opneemt, maar dat we er moeite mee hebben dat mensen zonder feiten zomaar allerlei getallen noemen.
  Ook dat het lager ligt is ook maar een gis.
  Dit tast in ernstige mate de integriteit van minister, LTO en veel redacteuren aan.

 • koestal

  Al die regels zijn ook slecht voor de landbouw,veel administratie en minder tijd voor het echte werk

 • Zandboertje

  De administratie bij bewuste fraude is doorgaans dubbel zoveel werk. Dus als je een hekel hebt aan administratie, dan kun je beter de regels volgen. Dubbele boekhouding is nu eenmaal meerwerk.
  En waarom misdragen in 2015? Er was niets verboden aan groei, dat er ingegrepen zou worden was al bekend, alleen nog niet hoe.

 • wullum

  Zolang de overheid zelf cijfers blijft manipuleren kan men niet van de burgers verlangen dat ze dit spelletje niet overnemen

 • Jan-Zonderland

  Hr Strijker, ik had van u, in al uw wijsheid wel verwacht dat u e.e.a. eerst goed uitgezocht had alvorens een column te schrijven over dit onderwerp waarbij u ook maar een beetje gist en raadt naar de aantallen. Na alle riooljounalistiek had ik van u toch meer verwacht. Wie oh wie komt nu eindelijk eens met feiten en werkelijke cijfers. You're innocent until proven guilty.

 • boer drenth

  De honden blaffen, maar de karavaan trekt voorwaarts.

 • koestal

  Dit is zo weer vergeten ,net als de mestfraude. Morgen is er weer ander nieuws.

 • alco1

  @Koestal.
  Mestfraude is een mistig gebied.
  Weidevogels een welles nietes spelletje.
  Nitraat in bodemwater een vraagstuk waardoor?

  Maar bij de meerlingfraude kunnen er exacte cijfers boven water komen.
  Waarbij we de integriteit van onze minister, LTO en redacteuren kunnen toetsen.

 • farmerbn

  Nog steeds erg stil bij de minister en LTO. Ze hopen natuurlijk op een elfstedentocht zodat het excuusbriefje op de laatste pagina van de krant komt.

 • alco1

  Volgens mijn informant zijn er nu twee bedrijven die bewust met meerlingen geknutseld hebben.

 • d.strijker1

  Ik reageer zelden op de discussie over mijn column, alleen soms naar individuele reageerders. Maar nu heb ik de behoefte om het wat breder te doen. Als ik de reacties overzie dan vallen twee dingen op.
  1. Terwijl ik duidelijk maak dat ik het getal van 7700 niet geloof, en dat ook onderbouw, schijnen veel lezers dat niet te zien. Ik heb natuurlijk geen inzicht in de data van NVWA, LNV, RVO etc., maar ik geef dacht ik duidelijk aan dat het getal van 7700 waarschijnlijk niet klopt, en dat het nog maar de vraag is of elke onregelmatigheid wel fraude is. Een verloren oormerk is ook onregelmatigheid.
  2. Dat gezegd zijnde, vind ik dat er teveel reacties zijn die het probleem verdoezelen. In een professionele sector neem je dit soort zaken serieus. Reacties als 'het waait wel over', en 'directeuren frauderen ook' laten zien dat het met het professionele en ethische gehalte niet bij iedereen helemaal goed zit. Dirk, alweer vanuit Engeland.

 • alco1

  Dirk. Het gaat erom hoe artikels worden gelezen door onafhankelijke kranten.
  En daarom moet er niet gegist worden. Feiten mogen altijd geschreven worden.
  Niemand verdoezeld daarnaast het probleem van imago schade.
  Beslagen ten ijs komen is daarnaast ons advies.

 • Almagro

  Ik moet het allemaal nog eens zien, het duurt me allemaal veel te lang. Ik vermoed dat er hier en daar koortsachtig overlegd wordt hoe ze zich hier uit moeten lullen. Zowat de helft van melkveehoudend Nederland zou frauderen is gezegd. Schande werd geroepen, de goed nieuws show verkloot. De derogatie staat op het spel!
  We wachten af maar ik vreet een bezemsteel als het werkelijk deze omvang heeft. En dan heb ik het niet over een paar honderd boeren, fraude is fraude maar in deze omvang gebeurt overal wat. Gelijk welke sector je tegen het licht houd.
  En als het niet is wat men er van gemaakt heeft, dan noem ik dat nep nieuws, bewust verspreidt om de sector in diskrediet te brengen. Ik neem aan dat dit voor een aantal bestuurders/bewindslieden niet zonder gevolgen zal blijven.

 • ENDE902

  Ik ga er vanuit dat LTO aangifte gaat doen wegens smaad en laster als inderdaad blijkt, dat de eerst genoemde aantallen tweelingfraude schromelijk overdreven zijn. Toch?

 • melkveehouder .

  @d.strijker1. Allereerst merk ik op het plezierig te vinden als een schrijver zich wél mengt in een discussie. Dan kun je tenminste op inhoud over zaken debatteren waarvan beide partijen leren.

  Waar het hier over gaat is de onvrede dat er flinke aantallen worden genoemd terwijl er niets zeker is. Niet meer en niet minder. Of dat nou 7700 bedrijven of de in de column gesuggereerde 3500. Het is allemaal giswerk. Daarbovenop is het stuitend dat het zolang duurt voordat met zekerheid iets fatsoenlijks gezegd kan worden óf er wel fraude is gepleegd, en in welke hoedanigheid. Dat is de kern van de reacties.

  Ondertussen trekt Rik Grashoff wel naar Brussel met het verhaal van grootschalige fraude, en is het kwaad al geschied vóórdat er iets zinnigs gezegd kan worden.

 • veldzicht

  Tegen de tijd dat men er achter komt dat het allemaal kletskoek is, is het leed al lang geleden,na zo,n tijd interesseerd het niemand meer wat en lacht links Nederland en anti-.veehouderij groeperingen in hun vuistje.
  Ik zie Jaap Korteweg(man van Thieme) nog staan glunderen dat we over 20 jaar voor een groot deel van de dierlijke productie af moeten zijn.voor zo iemand bestaat wel een treffend woord, maar dat zal ik hier maar niet gebruiken.

 • koestal

  Slecht voor de sector ? hoezo ? er wordt al jaren systematisch tegen boeren aangetrapt door allerlei instellingen ,milieuorganisaties ,wakker dier ,dierenbescherming ,vogelbescherming,enz.,enz.

 • alco1

  Ben nog nooit benieuwd geweest naar een column van Dirk om twaalf uur.
  Nu wel.
  Raar.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.