Redactieblog

16 reacties

‘Toch maar weer grond kopen’

We staan voor de keuze om fosfaatrechten of grond te kopen.

We kunnen ook niets doen, maar dan ben je op weg naar het einde. Uitzonderingen daargelaten. Zoals oudere boeren zonder opvolger en multifunctionele boeren. Die van het kaasmaken en wc’s schoonmaken, zeg maar. Niets voor onze Hans, die beslist wil groeien.

‘Dan blijkt plotseling dat je bedrijf te klein is’

“Schaalvergroting gaat door”, zegt hij. “Daar moet je op blijven inspelen. Als je het niet doet, blijkt plotseling dat je te klein bent. Dan volgt de inhaalrace. Je moet dan te veel investeren om weer een verantwoord bedrijf te hebben. Met te zware lasten. Vooral boeren met een opvolger moeten zich dat tijdig afvragen. Niet beginnen als de jonge boer het bedrijf zal overnemen, maar veel eerder.

Kiezen voor goed pensioen overdrager of voldoende groot bedrijf opvolger?

“Dan begint de oudere boer wel met weinig geld aan zijn pensioen”, werp ik tegen.

Hans haalt de schouders op:” Beter de oude boer met weinig geld, dan de jonge boer met een te klein bedrijf laten starten. Met daarna een te hoge schuld. Het is voor een oude boer veel mooier als hij ziet dat zijn zoon de vleugels uitslaat. Dat straalt ook op hem af. Als hij een armoedig, uitgeleefd bedrijf achterlaat, doet dat meer pijn dan wat minder geld om handen”.

Zit wat in. Blijft de vraag wat je dit jaar moet kopen, grond, of fosfaatrechten.

‘Kijk maar naar pachters: weinig verdienen en als ze stoppen, hebben ze geen pensioenpot in de vorm van grond’

Zelf kies ik voor grond. Kijk maar naar pachters. Weinig verdienen en als ze stoppen, hebben ze geen pensioenpot in de vorm van grond.

Grond is waardevast en is een veilige belegging. Niet voor niets zijn verzekeraars en pensioenfondsen op het ogenblik actief op de grondmarkt. Zo heeft verzekeraar ASR het aandeel grond in zijn vastgoedportefeuille verhoogd van 21% naar 40%. Ze hebben ruim 36.000 hectare in bezit.

Fagoed heeft ruim 4.000 hectare. Dat was meer dan 5000 hectare, maar daalde de laatste jaren. Nogal wat boeren maakte gebruik van de terugkoopregeling. Verstandig.

‘Fosfaatrechten worden ooit weer waardeloos, grond houdt zijn waarde’

Dit is een helder signaal voor de boer. Als je fosfaatrechten koopt, weet je dat die op een bepaald moment waardeloos worden. Grond houdt zijn waarde.

Hans en ik zijn het erover eens dat dit onze koers wordt.

Laatste reacties

 • themmen

  Volgens mij was het met grond kopen altijd zo arm leven en rijk sterven het is maar wat je wilt

 • frankrooi

  Melkquotum zou hooguit enkele jaren duren, het werden er 30. Nu is het nog steeds geldig, heeft alleen een andere naam gekregen. Denk dat een Nederland zonder productierechten(begrenzing) een utopie is.

 • alco1

  De waarde van grond is altijd gestegen, daarom was grond aankoop altijd top.
  Maar successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
  Twee redenen om over na te denken.
  Zal de grondprijs NOG verder stijgen?
  Het leverend vermogen blijft al jaren achter bij de kosten.

 • koestal

  probeer het maar rendabel te maken

 • John*

  als de automatisering en daaropvolgend de robotisering van het veldwerk doorzet wordt de grond weer meer waard. Net zoals de grond elke keer waardevoller is geworden naarmate er meer gemechaniseerd is.

 • wmeulemanjr1

 • Firma Vellenga

  De banken werken ook niet echt mee in deze tijden.....Het gaat ze niet meer om een goede boer/bedrijf, investering voor de toekomst. Het gaat ze puur om de cijfers die nu bekend zijn. Zelfs met genoeg eigen middelen is het moeilijk om geld voor grond los te krijgen. Voor financiering fosfaatrechten staan ze wel meteen klaar.....

 • Attie

  Als het voor de belegger al interessant is, dan zeker voor de boer zelf ook. Het versterkt je bedrijf en maakt je minder afhankelijk .

 • farmerbn

  Grond koop je voor een hoger vermogen, quotum voor een hoger inkomen. Dat zijn verschillende zaken.

 • gerben5

  Word het toch een caravan achter op t erf voor vergaderboer. Kan Hans deze nog verhuren als pa naar t bejaardenhuis verkast, al gaat dat dan weer te veel op een 2e tak lijken

 • Attie

  Pacht is ook niet alles toch...?
  Zeker niet van die geliberaliseerde grapjassen!

 • boer drenth

  Is fosfaat rechten kopen wel rendabel te maken.

 • melkveehouder .

  Als je de rente voor 20 jaar vast kunt zetten en je krijgt de lasten opgebracht dan is er weinig aan de hand. Een historische vergelijking is gevaarlijk. Als in vroegere dagen de rente steeg van 8% naar 10% dan was dat een stijging van 20%, en niet onoverkomelijk. Een stijging van de rente van 2% naar 4% lijkt ook niet veel, maar betekent wel een verdubbeling van de rentelasten. Om maar te zwijgen over een stijging van 2% naar 6%. Daar kun je je flink in verslikken want de aflossing blijft hetzelfde.

 • Attie

  Bij aankoop van fosfaat is het vooral van belang, werkt het fosfaat voor de boer of de boer voor het fosfaat. Bij kostprijs verschillen van 10cent maakt dat het verschil!

 • info36

  Het is ook allemaal zo simpel. Gewoon even grond bij kopen.

 • gradje1966@

  Er zijn boeren die zeggen dat rechten kopen niet rendabel te tellen is en grond kopen is ook niet rendabel . Maar deze boeren die dat in de praktijk brengen staan stil en bloeden langzaam dood. Ik zie het in onze omgeving wel de bedrijven die zich ontwikkelen daar heeft de Bank vertrouwen in en de niet ontwikkelde bedrijven word de stekker uitgetrokken

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.