Redactieblog

39 reacties

‘Te hard geroepen, minister Schouten?’

De minister heeft te snel ‘grootschalige fraude’ geroepen, van de 7.700 verdachte bedrijven blijven er maar weinig over.

Het verhaal van de kalverfraude is nog lang niet afgelopen. Twee weken geleden was er sprake van 7.700 verdachte bedrijven. Ik heb u toen voorgerekend in mijn column dat dat niet kon kloppen, en dat 3.500 het theoretische maximum was, en dat het nauwelijks denkbaar was dat het allemaal bewuste fraude betrof. Sommige lezers hadden dat laatste er niet in gelezen, en dus kreeg ik allerlei verwijten over me heen. Moet kunnen, als het maar een beetje netjes blijft.

Onregelmatigheden of bewuste fraude?

Inmiddels is de teller gedaald tot onder de 2.000. Dat wil zeggen, er waren rond 9 februari nog 2.100 bedrijven met onregelmatigheden in de I&R-registratie. Daarvan werden er op 12 februari weer 150 vrijgegeven, en inmiddels is duidelijk dat het getal verder gaat zakken. Het ministerie blijft vooral hameren op ‘onregelmatigheden’, maar daar gaat het niet om, we moeten weten welk deel daarvan ‘bewuste fraude’ is. Thuis heb ik twee weken geleden al ingezet op ‘maximaal enkele honderden’, 2 tot 3% van de melkveehouders. Nog steeds te veel, maar niets vergeleken bij de 7.700 waar de minister mee kwam.

De reden dat ik dacht en denk dat het er uiteindelijk een paar honderd zullen zijn, is drieledig.

 • De eerste is dat ik heel wat melkveehouders ken, en dat zijn volgens mij allemaal nette mensen.
 • De tweede is dat ik her en der heb rondgevraagd, en dat leverde vrijwel niets op. Het enige dat ik hoorde was dat een collega van een collega van een boer vaarzen uit Duitsland had opgehaald, en dat daar misschien wat mis mee was.
 • De derde reden is dat ook allerlei journalisten hebben rondgevraagd, en dat die ook vrijwel niets vinden.

Een deel van de krap 2.000 bedrijven die op het moment van schrijven nog geblokkeerd zijn, geeft aan dat ze inmiddels wel een idee hebben wat voor onregelmatigheid er is, maar dat dat met fraude niets te maken heeft. Verworpen kalveren, buitenlandse vaarzen waarvan de afkalfdatum niet bekend is, dat soort dingen. Moet niet, maar gebeurt wel, omdat er in de sector niet geneuzeld maar gewerkt wordt, en wie werkt maakt fouten.

Inruilactie voor minister Schouten?

Daar komt bij dat de verschillende bestanden van CRV, van RVO.nl en van andere afkortingen niet op orde lijken te zijn. Kortom, de fraude is beperkt van omvang. De minister zal blijven beweren dat er heel wat melkveehouders hun I&R-administratie niet 100% op orde hebben. Daar moet ook wat aan gebeuren, maar daar gaat het nu niet om. Door niet de fraude maar de onregelmatigheden te benadrukken, probeert zij haar ministerschap te redden. Als het waar is wat ik denk, een paar honderd, dan staat haar positie namelijk zwaar op de tocht. Daadkracht is best, maar een hele sector in diskrediet brengen door te roepen dat er grootschalige fraude is, en dat nog lang volhouden ook, lijkt me genoeg voor een inruilactie.

Lees meer berichten over de I&R-affaire

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Dirk, met alle respect, maar doe jij en alle andere deskundige collumnisten die op deze site al geschreven hebben over dit onderwerp, niet een beetje hetzelfde al de minister maar dan van de andere kant benaderd ? Ook jou schatting van de aantallen en de ernst van deze kwestie baseer je op aanames, horen zeggen en vertrouwen op de eerlijkheid van mensen. Ik hoop dat je gelijk hebt maar dergelijke argumenten zijn niet echt sterk. Waarom is er na al die tijd nog steeds niemand die door grondig onderzoek of liever detective werk, die meer nauwkeurige cijfers kan produceren, gebaseerd op feiten ? Ik begrijp best dat dat niet makkelijk is omdat alle betrokken instanties waarschijnlijk zeer terughoudend zijn met het verstrekken van de juiste informatie maar dat is wel het enige waar de sector momenteel behoefte aan heeft en niet aan de zoveelste schatting met de natte vinger.

 • a van Gerwen

  ik denk eerder dat de minister slachtoffer is van een op hol geslagen nvwa, na alle kritiek die ze over zich heen kregen na o.a het fipronil debacel. Dan krijg je zoietz als van schieten met een kanon op een mug of een olifant in porseleinen ...............
  Iedereen is uiteindelijk slachtoffer. De melkveesrctor, minister. rvo en nvwa, met als resultaat een steeds groter wantrouwen naar elkaar en een sector die onnodig in discrediet is gebracht.

 • Henk.visscher

  Bovenstaand stuk is niets mee, ze heeft veel te hoog ingezet, blijkt wel uit het feit dat ze meteen de pilot kringloopwijzer aan de kant schoof, haar positie wankelt en terecht

 • Gerrit Lammertink

  Hebben we eindelijk een vakminister en dan gebeurt er dit! Laat wel wezen, op het ministerie,NVWA en RVO zitten nog steeds dezelfde ambtenaren.
  Hoe simpel was het voor de NVWA om er door eigen broddelwerk in de hele Fipronilaffaire er 20 miljoen € aan middelen bij te krijgen. Ik zou het wel weten als RVO en andere overheidsdiensten: dat willen wij ook!
  Ach en dat kan dan mooi over de rug van die boertjes want die pikken alles, vervolgens doet die linkse Marc Calon van hun eigen LTO nog ff een duw in de goede richting en ook het onafhankelijke roddelblad Boerderij geeft nog een optater aan de hetze tegen de melkveehouders.

 • 344412

  Het onderling wantrouwen is enorm gegroeid, niets meer van over. Zou wel spijtig zijn als dit Schouten de kop kost, ik hoop dat ze leert dat zowel boeren als ambtenaren hun eigen belang hebben, en dat is níet het algemeen belang.

 • Bennie Stevelink

  <>

 • mariapeel

  8 van de 10 nvwa ambtenaren weet helemaal niet waar ze mee bezig zijn . Ze moeten verplicht eens 1 jaar op een boerderij meewerken dan pas bij nvwa beginnen ze snappen amper dat een koe 4 poten heeft . Jammer de hele nvwa is een grote drama organisatie dat is t probleem anders niks

 • DJ-D

  1 ding vergeten heel veel mensen. De zogenaamde fraude kwam precies tegelijk aan het licht met de bekendmaking van het eindresultaat van het fosfaatreductieplan. Verdiep je maar eens in de cijfers en je ziet dat er meer dan 50000 gve teveel zijn gereduceerd. Toch idioot!! Dit jaar nog meer krimpen. 10 % afroming. NZO LTO FC RABO NMV de makers van het 'plan', willen geen gezichtsverlies daarom stonden ze bij de aantijging van fraude niet direct achter de boeren.

 • Biogroko

  Hou er wel rekening mee dat de 2100 niet het eind getal is wat nog verdacht was. Dit aantal kan nog oplopen door de cross check die niet was uit te voeren bij mvh die niet aan mpr of geregistreerde inseminatie doen. Verwacht dat er in die groep namelijk nog wel een aantal boven komen maar dat wordt dan weer heel lastig bewijzen als je er geen verstand van hebt. Van de nu 2100 blijven er inderdaad minder dan 300 over is ook mijn verwachting

 • fietskip

  Volgens mij krijgt de minister informatie van haar topambtenaren, en die gebruikt ze. Het gaat dus over het informeren van de minister door de topambtenaren.
  Misschien ligt deze minister wel te goed bij de boeren in de mening van de topambtenaren? Dus moet ze het lastig krijgen zodat ze moet aftreden en de topambtenaren weer hun zin krijgen.
  De ambtenaren bepalen wat er gebeurt, die blijven altijd zitten.
  De minister is voor hun gewoon inwisselbaar.

 • schooteind1

  Schouten is gepiepeld door haar eigen ambtenaren. Deze "vijfde macht" kent een hoog GroenLinks gehalte en een verborgen agenda. Ze willen gewoon minder, minder minder. Dat hiervoor allerlei slinkse trucs moeten worden uitgehaald maakt hen niet uit. Dat dit leidt tot veel verdriet aan menig keukentafel laat hen volledig koud. Ondertussen zitten goedwillende boerengezinnen met de brokken; Derogatie in groot gevaar en de zeer gewenste kringlooppilot van de baan. Het is nu aan Schouten om te laten zien dat zij de baas is op het ministerie. Dus schade herstellen en corrupte ambtenaren ontslaan.

 • farmerbn

  @Bennie. Met statistiek kun je veel jokken. Er staat op foodlog dat er op dinsdag 30% méér kalveren worden geboren dan wat je zou denken (100/7= 14.3%). Die 30% geeft 4.3% meer zodat je op 18.6% komt ipv 14.3%. Dat verschil is veel kleiner als jouw 30% extra. Mensen die deze truuk uithalen, neem ik niet serieus maar noem ik vals. Loop niet teveel achter die valse lui aan.

 • kleine boer

  Bennie die zelfde sector voert buitenlandse kalveren in en dat is 100% in orde?

 • MeerVrind

  'Wie geknipt en geschoren wordt kan beter stil blijven zitten.'

  Dit is een wijs gezegde.

  Even over de redenen van Dirk:

  1) Natuurlijk zijn de meeste boeren gewoon nette mensen; ik zou het pas vreemd vinden als dit niet zo was.
  2 en 3) Van de echte fraudeurs zal niemand het horen dat ze gefraudeerd hebben.

  Ik denk dat het artikel wat Bennie aanhaalt wel degelijk veel waarheden bevat.
  De mentaliteit binnen de sector is idd. behoorlijk aan het veranderen en dit komt de sector niet ten goede. Als we regelgeving als knellend en onwerkbaar ervaren dan moet er een dialoog gestart worden en niet gelijk in de verdediging ofwel in het gesjoemel (fraude) verschoten worden.

  Ik wacht het allemaal wel af en hoop op enige coulance van de overheid en de burger.

  Ik weet al wel zeker dat de regelgeving de komende jaren eerder meer dan minder knellend zal worden en er vaker controles zullen komen.

  Ik wens 'eenieder' veel sterkte/genoeg energie/een hoop begrip en de nodige kennis toe voor de komende tijd.

  We zijn er nog lang niet!

 • boer drenth

  ik ben het eens met zonderland Als je Dirk Strijker zijn verhaal leest , dan heeft hij het altijd bij het rechte eind . Ik weet niet waar hij die wijsheid vandaan heeft.

 • alco1

  De afvoer van nuka's was gesteld op 10 dagen.
  Maar men kon drie dagen terug opgeven, daarom maakten ze er maar 14 dagen van.
  Maar toch vreemd dat daar nou weer over gereclameerd wordt!!!!
  Blijf toch eens bij het onderwerp.

  Dirk, je zegt dat je wel twijfels neergeschreven had, maar dat wij dat blijkbaar niet gelezen hadden. Ons gaat het erom hoe onafhankelijke mensen je column zouden lezen en die pikten daar jouw 3500 uit.
  Nu heb je het weer over enkele honderden.
  Weer suggestief!!!!!!!!!

 • j.verstraten1

  alco, kalveren moeten 14 dagen op een ingestrooid bed. Daarom is het 14 dagen. Welzijnsregel EU

 • Achso

  Ik snap niet dat Bennie met alle geweld wil bewijzen dat veehouders frauduleus zijn.. Ook snap ik niet dat er door LTO of wie dan ook eens op de bres gesprongen wordt. Schertsvertoning. Ik snap niet veel, ik ben dan ook blond

 • Kuijstermans

  december 2017 7% minder melkkoeien dan december 2016
  17 % minder kalveren
  12 % minder pinken
  14 % meer jongvee boven 2 jaar!?
  Laten doorlopen of ???

 • koestal

  De leugen regeert !!de minister hitst de boel en meent dat ze hier groot uit komt , over de rug van hardwerkende boeren,wat een zielige stakker !!

 • alco1

  Sorry koestal, maar hier moet ik je corrigeren.
  Ze hitst niet op, ze wordt opgehitst.

  En @Achso. Ik denk hetzelfde als jou.
  "Waarom met alle geweld......"

  @Kuijsterman. Als je zo die cijfers ziet is dat zeer bedenkelijk.
  Wat is de waarheid:
  Weer I&R fouten of toch echte fraude.
  Laten we oordelen als we feiten zien.

 • kleine boer

  Alco ik denk de cijfers wel kloppen vele hebben gewacht met insemineren tot ze dit jaar kalveren en dus vorig jaar geen koe zouden worden was heel simpel sturen. Rfc is daarom ook bang dacht ik voor veel meer melk

 • Vhouder

  minister schouten moet maar snel lid worden van groen links of de partij van de dieren daar pas ze goed tussen deze wolf in schaapskleren

 • deB.


  Deze hele soap kwam naar buiten op de dag dat de sector ver onder het plafond zit!
  Dit wordt bewust weggedrukt.

  Dit is geen toeval! BOERDERIJ haak daar is heel dik op in...ipv boeren bashen!!

 • ENDE902

  @kleine boer
  Inderdaad kan het, dat boeren pinken doelbewust later hebben geïnsemineerd. Dit verklaard ook dat er meer jongvee ouder dan 24 maanden was. Dan wordt het wel lachen, want de ambtenaren op het ministerie wilden dat maar niet geloven toen ze naar de lijst zaten te kijken en zagen er fraude in, zeker als er ook nog een tweeling was gemeld. Volgens mij is later insemineren geen fraude.

  Ik wil natuurlijk niet ontkennen, dat er ook echte fraudegevallen zijn.

 • farmerbn

  Prijsvraag: Wie kent er een fraudeur en wie maakt er een foto van het fraude-tweelingskalf?, Heel Nederland wil die foto wel eens zien!

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, ik ken er wel een. Een vroegere buurman die 14 jaar geleden in Noordelijke richting is vertrokken bleek geblokkeerd te zijn vanwege een Duitse vaars. Die stond geregistreerd als pink terwijl deze gemolken werd. Zijn zaak werd afgedaan als een administratieve fout. Hij moest de registratie corrigeren en werd daarna weer vrij gegeven.
  Iedereen begrijpt natuurlijk dat hij deze vaars nooit gekocht had als hij niet de mogelijkheid had gehad deze onjuist te registreren en buiten de fosfaatreductie te melken. Waarom betaal je voor een Duitse vaars anders anderhalf keer zoveel als voor een gelijkwaardige Nederlandse vaars? Er was dus sprake van bewuste fraude die echter als een administratieve fout werd afgehandeld. Ik vraag mij ondertussen af hoeveel fraudeurs met Duitse vaarzen worden afgedaan als een administratieve fout.

 • kleine boer

  Hoop dat je buurman meeleest Bennie want wat ben jij fijne buurman geweest 👎

 • alco1

  Gefrustreerde @Bennie moest eens weten hoeveel Duitse vaarzen tot 2 juli 2015 aangekocht zijn en toen was er nog totaal geen sprake van reductieplan.
  Daarbij leg ik niet nog eens uit waarom boeren op een veiling kopen veel gemakkelijker vinden.

 • A1967

  Bennie#, ik lees alleen maar aannames en van horen zeggen.....

 • farmerbn

  Een fraudeur is iemand die gepakt is voor fraude. Ben je niet gepakt dan ben je geen fraudeur Bennie.

 • g.g

  @schooteind, helemaal mee eens . Aan Schouten hebben we wel een goeie.
  De topambtenaren proberen haar op deze manier weg te krijgen...laat dit voor haar een les zijn en niet blindelings vertrouwen op haar ambtenaren.

 • koestal

  Wat een chaos ! en daar krijgen de boeren weer de schuld van

 • koeien10

  ik keur fraude absoluut niet goed maar ienr systeem is gewoon erg fraude gevoelig. en als je de boeren begapt met 8.3 korting dan krijg je zoiets.

 • G. Peltjes

  Ik denk dat de echte fraudeurs wel blij zijn met al dat gescheld op Carola, rvo en nvwa. Leid mooi de aandacht af. Als je 8,3 % gekort word wil je toch dat de onderste steen boven komt?

 • info36

  Alles bij elkaar opgeteld gaat het gewoon nergens over die zogenaamde fraude.
  Wat wel is gebeurd is dat de sector is weggezet als een stelletje criminelen en dat heeft Schouten echt wel op haar geweten.
  In schril contrast hierop is het feit dat wat ik afgelopen ochtend op radio 1 hoorde dat de echte criminaliteit in Nederland op dit moment vrij spel heeft omdat in 4 van de 5 gevallen van zware criminaliteit er niets aan die zaak wordt gedaan omdat men 2000 rechercheurs tekort komt in Nederland. De democratie is in gevaar werd gezegd.. De oorzaak is het totale gebrek aan visie vanuit de politiek. Dat klopt natuurlijk want als je ziet hoe men de focus verlegt naar totaal onbelangrijke zaken zoals in de landbouw waar we super overdreven worden gereguleerd en gecontroleerd kun je uittellen hoe de echt belangrijke zaken vergeten worden. Dus naar mijn mening dient Schouten te vertrekken doordat ook zij niet ziet wat belangrijk is in dit land.

 • Mbmb

  Zien we de grote lijn nog? Criminelen, drugsdealers, slechte lieden die kwetsbare mensen te grazen nemen hebben vrij spel. Veel makkelijker om die boer te pakken tenemen. Blokkeren, en zoek t maar uit. Dat is de invloed van Thiemen, Grashof en vele anderen. De anti boer gevoelens zitten diep in de samenleving en dat zullen we weten. Beseffen we dat er velen zijn die het prima vinden om de sector zwaar te treffen? De democratie betekent dan onrecht, namelijk het treffen van een kleine groep en dat zijn wij. We moeten ons massaal verweren voorvt echt te laat zal zijn.

 • koestal

  Ja,ze dacht nieuwe bezems moeten schoon vegen,de beuk er in !

 • koestal

  Wat was die Carola dapper !

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.