Redactieblog

7 reacties

‘Sjoemelkalveren en de chaos er omheen’

Hanna wilde al eerder dat ik de fraudeurs met kalveren zou veroordelen, maar ik vond het niet nodig. Dat deden genoeg anderen, zelfs uit onze eigen kring.

Sjongejonge, wat waren ze eensgezind. LTO-voorzitter Marc Calon, die we normaal heel weinig horen, kraaide het hardst. Bij Nieuwsuur was het net of ik een tegenstander van de boeren hoorde praten, in plaats van een leider. En wat waren Wil Meulenbroek van de LTO-vakgroep en Harm Wiegersma van de vakbond NMV het met hem eens. Louter veroordelingen, geen begrip of medeleven.

Verzachtende omstandigheden en nuance

Dan was de reactie van Sieta van Keimpema van Dutch Dairymen Board (DDB) veel verstandiger. Ze keurde fraude af, maar voerde ook verzachtende omstandigheden aan.

“Nou breekt mijn klomp”, zegt Hanna. ”Ben je het plotseling eens met Sieta. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt.”

Ik haal mijn schouders op en zeg: “Wat waar is, moet waar blijven. Het is niet zwart-wit en Sieta bracht een nuance aan. Dat deed Marc Calon niet. Die was keihard. Fraudeurs pasten niet binnen de LTO en konden wat hem betreft wel vertrekken als lid. Als ze dat doen, houdt de LTO weinig leden over. Want wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.”

Minister viel tegen

“Minister Carola Schouten viel me ook tegen”, meent Hanna. ”Voordat ze alles helder had, smeet ze al met cijfers. Grote aantallen boeren zouden gefraudeerd hebben. Hun bedrijven werden op slot gezet. Maar al snel moest ze toegeven dat ze honderden boeren te veel op haar lijstje had staan. Je zult maar zo’n brief krijgen dat je bedrijf op slot zit en je weet van de prins geen kwaad.”

Eerst de feiten, dan oordelen

Ja, we hebben er samen een rommeltje van gemaakt. Ten eerste de fraudeurs, die voor eigen gewin de hele sector benadelen. Daar is geen enkel excuus voor en die mogen ook aangepakt worden. Maar dat onze leiders als eerste riepen dat ze geroyeerd en zwaar gestraft moeten worden, had geen enkele zin. Eerst de feiten op tafel en dan oordelen. En niet zoals Calon: eerst de frauderende boeren veroordelen en dan later minister Schouten ook weer vanwege haar maatregelen.

Die waren te hard. Onverstandig.

Maar ja, wat wil je als de sector zulke leiders heeft.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dit voegt niks toe.

 • Attie

  Sieta

 • koestal

  helemaal mee eens

 • Broer

  Mee eens. Ook Wiegersma was genuanceerd.

 • Mfb

  De beste stuurlui staan vaak aan wal.
  Volgens mij kunnen we het beter over de derogatie hebben o.i.d. en de I&R perikelen zo snel mogelijk achter ons laten.

 • koestal

  ook sjoemel auto,s,die heeft de staat ook gekocht bij Pon

 • koestal

  Een foutje of vergissing door boeren wordt direct als fraude betiteld. De jacht op boeren is geopend,boeren zijn net loslopend wild.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.