Redactieblog

9 reacties

‘Sjoemelen, iedereen doet het’

Columnist Willem Bruil heeft niet zoveel problemen met frauderende boeren, of sjoemelen in het algemeen. Iedereen doet het.

Mestfraude, bermfraude, kalverfraude, Duitsland-route, het kan niet op in de veehouderij met al die sjoemelende boeren (en hun omgeving niet te vergeten). Iedereen is verontwaardigd, het imago van de sector gaat in rap tempo naar de knoppen. Er wordt gedreigd met zware sancties.

‘Je moet niet worden betrapt’

Ik heb niet zoveel problemen met frauderende boeren, of sjoemelen in het algemeen. Iedereen doet het, in alle sectoren, soms is het net binnen de wet, soms net over het randje. Het is een menselijke neiging. Wie zou zijn belastingopgave correct invullen als hij zeker wist dat hij niet betrapt zou worden bij het naar je toe rekenen?

En wat is erger: een eenvoudige burger die eens een aftrekpostje te veel opneemt of bijvoorbeeld zo’n Ikea, dat door allerlei constructies nooit belasting betaalt? Die Zweed van deze firma die onlangs overleed, kwam trouwens ook van de boer.

Pakkans

En daar gaat het natuurlijk om als je iets doet wat niet door de beugel kan: je moet niet worden betrapt. En dat zijn de kalversjoemelaars nu juist wel. Handhaafbaarheid van regelgeving hangt af van twee factoren: de hoogte van de sanctie en de pakkans. Met de sancties zit het in dit geval wel goed: zes jaar in de gevangenis of – erger nog – torenhoge boetes en kortingen op de betalingsrechten.

Hoe zit het dan met de pakkans? Als iedereen weet wat er gebeurt – en daar lijkt het wel op, gezien het aantal boeren dat eraan heeft meegedaan – dan ben je wel naïef als je denkt dat de manoeuvres bij de overheid onopgemerkt zullen blijven. Ik denk dus dat daar van tevoren geen inschatting van is gemaakt. We zullen zien wat er nu gaat gebeuren.

‘Ik kan me niet voorstellen dat duizenden melkveehouders zelf zo vernuftig zijn geweest’

Waar ik eigenlijk het meest benieuwd naar ben, is de adviseur die deze constructie heeft bedacht. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat duizenden melkveehouders zelf zo vernuftig zijn geweest. Ik hoop dat deze adviseur kan worden opgespoord, en ook de firma waarvoor hij zijn nota’s schrijft en dat deze lui vervolgd kunnen worden.

Ik zou in elk geval de boeren adviseren om maar alvast een schadeclaim naar die adviseur te sturen. Hoogte nader te bepalen. En in elk geval de nota nog maar even te laten liggen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Eerst maar eens vaststellen of het inderdaad om duizenden boeren gaat die doelbewust hebben gefraudeerd.....

 • Henk.visscher

  Willem je onderschat de boeren totaal die zijn echt wel in staat zoiets te bedenken, weet je wel wie de grootste sjoemelaar is de overheid, denk aan de gaswinning, de bonnetjes van Teven en Opstelten, elkaar de mooie functie,s toeschuiven.
  Beleid maken waar niet mee te werken valt en ga zo maar door, ze hebben een voorbeeld functie, als je zo genaaid word, lok je dit soort praktijken uit, de boeren die dit gedaan hebben zijn heel dom geweest, want dit soort dingen komen altijd uit.

 • Firma Vellenga

  Ja, dat valt mij ook tegen om hier weer als domme boer weggezet te worden. Of moeten die boeren daar nu gebruik van maken dat ze zo gezien worden? Zodat de zogenaamde adviseurs de schuld krijgen. Zo slim is de boer ook wel weer

 • h.teeuwsen1

  Tamelijk algemene en niet bewezen stelling.
  De teneur van "ach wat maakt het uit, als je maar niet betrapt wordt" is bedenkelijk.
  Mensen waarvan geacht kan worden dat hun mening of opinie gezaghebbend is in de sector kunnen volgens mij beter een andere reactie geven dan deze.
  Hendrik uut et Broek

 • cor vroege

  Deze colum zegt al genoeg over de persoon zelf,hij neemt het niet zo nou met de regels,en hij scheert alle boeren over een kam,hoe kom je er bij dat alle boeren frauderen!

 • wruiten

  goed stukje Willem

 • melkveehouder .

  @Willem. Jij weet heel goed dat een adviseur/jurist zelden aansprakelijk gehouden kan worden voor foutieve advisering. En voor het geval dit toch zo is dan zeggen de voorwaarden dat de aansprakelijkheid zich beperkt tot x maal de hoogte van het factuurbedrag. En dat Is slechts een fractie van de schade.

  Neemt niet weg dat ik denk dat hier geen adviseur bij betrokken is geweest vanwege het marginale gewin, maar dat slechts een enkele creatief denkende melkveehouder de weerleiding niet heeft kunnen weerstaan.

  Zolang het tegendeel niet bewezen is verdenk ik LNV ervan een spelletje te spelen om de veehouderij in Nederland op een creatieve manier te saneren. Een beetje vergelijkbaar met gaswinning in Groningen Om vervolgens gedupeerden in de kou laten staan.

  Jammer dat we LNV niet de rekening hiervoor kunnen sturen. Of LTO vanwege het aanzetten tot dit gedrag c.q. medeplichtigheid.


 • moi !

  Over het algemeen zijn sjoemelaars stil . Opbouwend bezig zijn wordt steeds moeilijker . Problemen worden dan niet collectief aangepakt. De kans is groot dat de sector te veel verdeeld is. Met als gevolg ieder voor zich. Moet men niet willen.

 • koestal

  er zijn gewoon teveel regels voor boeren,de ambtenaren hebben geen risico

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.