Redactieblog

10 reacties

‘Onbegrijpelijke en ongewenste fraude’

Ik heb geen begrip voor dit gerommel met registraties om binnen de fosfaatreferentie meer melkkoeien te houden. Wantrouwen jegens de sector krijg je dan.

Veel ophef over boeren die de regelgeving hebben overtreden aangaande fosfaat. Ik vind 7.700 bedrijven die hierbij worden genoemd een extreem hoog aantal, niet te geloven. Eerst maar de cijfers, dan de analyses; feiten zijn nodig. Als het zo is dat de eerste signalen omtrent deze fraude in juli vorig jaar bij de NVWA zijn waargenomen, waarom is dan niet eerder ingegrepen?

Er lijkt wel een parallel met de fipronil-affaire bij de dienst: niet adequaat ingrijpen. Ongewenst, het probleem laten groeien. Als het daarnaast zo is dat een half jaar geleden signalen over deze overtreding op social media zijn verschenen, dan hebben landbouworganisaties ook verzuimd de sector daarop aan te spreken.

Geen enkel begrip

Ik heb geen enkel begrip voor deze fraude, dit gerommel met registraties om daarmee binnen de fosfaatreferentie meer melkkoeien te houden. Wantrouwen bij de overheid jegens de sector krijg je dan. Elke legale aanvraag voor bijvoorbeeld verruiming van aanwendingsruimte, zal eerst terzijde worden geschoven.

De bedrijfskringloopwijzer, een noodzakelijk instrument voor mineralenbeheer, loopt zo ook een dikke deuk op. Elke frauderende boer is er een te veel. Wanneer het enkele tientallen zijn – die getallen hoor ik ook – straf hen dan op een passende manier. Daarvoor hoeft echter niet de hele sector te boeten. Lopen de getallen in de duizenden, dan is er iets flink mis in de sector.

Melkveehouderij onder vergrootglas

Jarenlang was de melkveehouderij een agrarische sector die positief in het nieuws kwam. De laatste jaren liggen we onder het vergrootglas van maatschappelijke inkijk. In tijden van financiële krapte worden ook boeren vindingrijk. Maar dit soort inventiviteit is totaal ongewenst. Je zet het imago van de sector op het spel. De fraude is bovendien naïef: even I&R en MPR naast elkaar draaien en je hebt een eerste screening. Daar hoef je nog niet eens een bedrijf voor te bezoeken.

Voor minister Carola Schouten een uitdaging: in Brussel aan het werk om de derogatie te behouden en in Den Haag de fosfaatfraude onderzoeken. Laat er snel duidelijkheid komen, dan kunnen we dit weer achter ons laten. Laat er ook een signaalfunctie vanuit gaan: misstappen kunnen we ons niet veroorloven.

Laatste reacties

 • alco1

  Jan. Eerst iets rechtzetten.
  Een jaar geleden verschenen er geen meldingen van overtredingen op deze manier op sociaal media.
  Een zekere @Pioneer vermelde dat het een mogelijkheid was.
  En dat is wezenlijk iets anders.
  Ook JC Vogelaar zag het al als een bewezen feit.

  Voor onze minister en Calon zit er niets anders op dan een cursus media te volgen, want ze trappen nog overal in.
  Ik wil geen ontkenning horen, maar behoudenheid zou zeker op zijn plaats wezen.
  Let maar eens op hoe de politie dat doet op tv met een verdachtmaking.

 • farmerbn

  Volgens mij heeft Dhr Van Weperen een functie bij het waterschap. Kan hij dan het CLM controleren of daar ook fraude gepleegd wordt?

 • Bennie Stevelink

  Gisteren sprak ik een commissionair van Vion. Hij had de tweelingfraude met eigen ogen gezien. De omvang was naar zijn inschatting echter veel kleiner dan de vele duizenden waar over gesproken wordt. Hij schatte het aantal eerder op enkele honderden. Naar zijn inschatting is de fraude met Duitse vaarzen veel groter dan de tweelingfraude.

  Hij vertelde een bizar verhaal: hij was bij een boer geweest die hem vertelde dat hij afgekalfde Duitse vaarzen had gekocht. Deze boer wist niet hoe hij deze in het managementprogramma moest invoeren en had daarvoor de helpdesk gebeld. De medewerker van de helpdesk vroeg hem of hij ze als pink of als koe wilde registreren. De boer had daar zelf helemaal niet over nagedacht en was verbaast dat de medewerker hem voorstelde te frauderen en hem daar ook mee wilde helpen.

 • alco1

  Schatting en horen zeggen moet je heel voorzichtig mee zijn.

 • Mbmb

  Ik ben tegen bewuste i&r fraude, niet doen. Maar na 30 jaar boeren en voortdurend achtervolgd te worden door een oneerlijke en onbetrouwbare overheid, laten we zeggen legale fraude, voel ik steeds minder weerstand tegen het zoeken van de mogelijkheden die er nog zijn en ook de randen daarbij te zoeken. Wij worden al jaren in de luren gelegd door overheden, politici, linkse actiegroepen, wakker dier, vreselijk slechte pvda staatssecretarissen, de eu,stadse anti boeren, de contrleurs van de nvwa, de volkskrant, de supermarkten, zal ik nog even doorgaan?

 • jeannettedekker1

  Wie is die kletskous van vion....?...??

 • moi !

  In tijden van financiële krapte merk je dat ook boeren creatief worden. Maar collega's moeten wel collega's blijven. Helaas.

 • kraats

  Jan, bedenk eens wat zou de reden er van zijn geweest ?
  Als je hiermee 20 kg fosfaat bespaart x € 28,-/kg leaseprijs = € 550,- x 10 beesten = € 5.500,-/jaar voordeel. Dan kun je natuurlijk wel hard roepen dat het niet kan en niet mag, maar bedenk eens waarom mensen het gedaan zouden hebben ?

  Als je een bedrijf hebt met een waarde van tussen de 3,5 en 5 miljoen en 80 uur/week werkt, zou het reëel zijn als daar een inkomen tegenover staat van € 200.000,- tot € 400.000,-. Bij vele is het slechts tussen de € 20.000,- en € 40.000,-. Als je dan 4 schoolgaande of studerende kinderen hebt, kom je niet rond en is een 'besparing' van € 5.500,- substantieel. Aangevoerd door de 'uitknijpers' van onze 3 supermarkten (AH, Jumbo en SuperUnie) MOET er een beteren verdeling van de marges komen....
  Mevrouw Schouten en meneer CALON ... ga daar maar eens aan werken.

 • c.ferdinands

  allemaal uit pure armoede gebeurt de helft van de inkomens inde land en tuinbouw zit onder de armoedegrens met een schuldenlast die wetenschappers vergelijken met die vanGriekenland maar daar hoor die belangenbehartigers niet over er zit hier structuureels iets fout met de schuldenlast van de bedrijven.

 • hylkema.l

  Jan, ik ben het eens met jou.
  Wel vind ik het schokkend dat er reacties zijn met begrip voor de fraude. De fraude is een schande.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.